استهبان
معنی کلمه استهبان در دانشنامه عمومی

استهبان

معنی کلمه استهبان در دانشنامه عمومی

استهبان یکی از شهرهای شرق استان فارس و مرکز شهرستان استهبان است. این شهر در سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵، جمعیتی برابر با ۳۶۴۱۰ تن داشت. استهبان به شهر انجیر معروف است و با بیش از ۲۴ هزار هکتار سطح زیر کشت، بزرگترین انجیرستان دیم جهان را دارد.
زورخانه استهبان در استان فارس هم در خیابان توحید جنب تربیت بدنی واقع شده است
در گذشته، نام این شهر اصطهبانات بوده است که در آبان ۱۳۵۳ خورشیدی به نام کنونی آن، یعنی استهبان تغییر کرده است. استهبان به نام های دیگری مانند اصبهبذات؛ اصطبهان؛ استنبات، سَوُنات وصابونات خوانده شده است.
در واقع کمابیش در منابع متعدد تاریخی و جغرافیایی نامی از سرزمین استهبان آورده شده است، فارسنامه ناصری گوید که نام این شهر استهبانات بوده که پس از استیلای عرب به اصطهبانات تغییر یافته است. حدودالعالم با استناد از المسالک و الممالک اصطخری شهر را اصطهبان و همچنین اصطهجان می نامد، ابن بلخی در فارسنامه خود به اصطهبان اشاره دارد ولی نزهةالقلوب آن را اصطهبانان ذکر می کند، ابن حوقل و مقدسی نیز در کتب خود اصطهبانات را آورده اند.
منابع فوق حاکی است که در طول ده سده شکل بیانی آن ثابت مانده و فقط از لحاظ نوشتن دچار تغییری جزئی گردیده است، این امر نشان می دهد در طول سال های بسیار اصالت این واژه حفظ شده و تغییر نکرده است.
مردم این شهر، استهبان را صابونات نیز می نامند.
استهبان واژه ای پهلوی از عبارت سته + بان، به معنای نگهبان شهر است.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۳۶٬۴۱۰ نفر بوده است.
از مهم ترین مناطق دیدنی شهرستان استهبان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

• آبشار استهبان
• امامزاده پیرمراد
• امامزاده سید شمس الدین
• آرامگاه شیخ علی نقی اصطهباناتی
• انجیر
• زعفران
• بادام کوهی
• انگور
محصول اصلی کشاورزی این شهر انجیر و زعفران است. در منابع، به محصولات دیگری از جمله: گندم، حبوبات، پنبه، زیتون و میوه های دیگری همچون گردو، بادام و انار و انگور اشاره شده است. زعفران این شهر از نظر عطر و طعم زبانزد و دارای کیفیت منحصر به فردی است اما در بازار تجارت زعفران به علت نداشتن رنگ کافی، شناخته شده نمی باشد.
معنی کلمه استهبان در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه استهبان

معنی کلمه استهبان در ویکی واژه

استهبان (ناشمردنی)
نام شهری در شرق استان فارس که در ۱۶۵ کیلومتری شیراز جای دارد.

جملاتی از کاربرد کلمه استهبان

بقایای آسیاب براق مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان استهبان، بخش مرکزی، دهستان ایج، ۸۵۰ متری شمال شرقی روستای درب امامزاده واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۸ شهریور ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۳۳۸۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
بقایای آسیاب دارالامان ۱ مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان استهبان، بخش مرکزی، ۳/۸ کیلومتری شمال غرب شهر ایج، دامنه غربی کوه بن دره، کنار آثار و بقایای قلعه دارالامان واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۸ شهریور ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۳۴۶۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آسیاب هفت دخترون مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان استهبان، بخش رونیز، دهستان رونیز، ۲ کیلومتری شرق روستای رونیز سفلی، سمت چپ جاده واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۸ شهریور ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۳۳۶۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
در واقع کمابیش در منابع متعدد تاریخی و جغرافیایی نامی از سرزمین استهبان آورده شده‌است، فارسنامه ناصری گوید که نام این شهر استهبانات بوده که پس از استیلای عرب به اصطهبانات تغییر یافته‌است. حدودالعالم با استناد از المسالک و الممالک اصطخری شهر را اصطهبان و همچنین اصطهجان می‌نامد، ابن بلخی در فارسنامه خود به اصطهبان اشاره دارد ولی نزهةالقلوب آن را اصطهبانان ذکر می‌کند، ابن حوقل و مقدسی نیز در کتب خود اصطهبانات را آورده‌اند.
استهبان یکی از شهرهای شرق استان فارس و مرکز شهرستان استهبان است. این شهر در سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵، جمعیتی برابر با ۳۶۴۱۰ تن داشت. استهبان به شهر انجیر معروف است و با بیش از ۲۴ هزار هکتار سطح زیر کشت، بزرگترین انجیرستان دیم جهان را دارد.
آسیاب تنوره‌بلند (ایج) مربوط به دوران‌های تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان استهبان، روستای ایج، منطقهٔ بندره واقع شده‌است. این اثر در تاریخ ۱۲ بهمن ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۷۲۲۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.
مردم این شهر، استهبان را صابونات نیز می‌نامند.
آبشار استهبان یکی از زیباترین آبشارهای منطقه است. این آبشار در سال ۱۳۳۵ خورشیدی به همت حقیقت بخشدار آن زمان استهبان و به معماری حاج حسین بنا (معمارپور) و سنگ تراشی حاج احمد علی دژ ساخته شده‌است. دارای شانزده پله می‌باشد که با ریزش مداوم آبی زلال و گوارا که از چشمه‌های کوه‌های استهبان جاری می‌شود، زیبایی و طراوت خاصی بدانجا بخشیده است. این آبشار در سمت جنوبی استهبان در حاشیه بلوار قرار دارد. مسافرانی که راهی طولانی در پیش دارند و عازم سیرجان، بندرعباس، کرمان و زاهدان هستند ساعتی توقف نموده و خستگی راه را از تن بیرون می‌کنند. آبشار استهبان به جای آسیاب سومی و با استفاده از جدول تنوره آن در محوطه باغ ملی ساخته شده‌است
زورخانه استهبان در استان فارس هم در خیابان توحید جنب تربیت بدنی واقع شده است
امامزاده محمد بن علی بن ابراهیم بن موسی بن جعفر معروف به پیرمراد است. این امامزاده در باختر استهبان و به فاصله ۱۰۰۰ قدمی از مرکز شهر قرار دارد. براساس اطلاعات گذشتگان در ابتدا گنبد بسیار کوچک و گلی داشته‌است که در اثر بارندگی شدید پیاپی هفت روزه و راه افتادن رودخانه پیرمرداد آب از اطراف بقعه عبور می کرده ولی صدمه‌ای به قبر وارد نشده، اما در مسیر آن شن‌هایی جمع شده که گنبد آن به همت حاج میرزا بابا (۱۲۰۰-۱۲۸۲ هجری قمری) فرزند حاج آقا محمد فرزند آقا علی فرزند محمد علی بیگ ذوالقدر جهرمی از سلسله خواجه‌ها که در زمان سلطنت زندیه به حکومت بلوک اصطهبانات مصوب گردیده بود، مرمت و بازسازی و پس ازچند سال دوباره گنبد و ایوانی که تزیین به کاشی کاری بود ساخته شد.