استخوانیاخته
جملاتی از کاربرد کلمه استخوانیاخته
استئوسیتها (استخوانیاختهها) سلولهاس ستارهایشکلاند و دو هسته بیضی و پر از کروماتین دارند. هر استئوسیت در پیرامون خود حفره دارد. برای جلوگیری از مرگ سلولی، استئوسیتها (استخوانیاختهها) توسط زائدههای بسیار ظریف سیتوپلاسمی به یکدیگر مرتبط هستند. استئوسیتهایی که در نواحی عمیق یا پیر بافت استخوانی قرار دارند دارای شبکه آندوپلاسمی ناصاف و دستگاه گلژی کمتری هستند. تا زمانی که صدمهای به استخوان وارد نشود، استئوسیتها تقسیم نمیشوند. با ایجاد ضایعه، تقسیمات سلولها آغاز میشود. تعدادی از آنها به صورت استئوبلاست، ماده زمینهای بیشکل را میسازند و خود به استئوسیت تبدیل میشوند برخی دیگر به صورت سلولهای اجدادی استخوان باقی میمانند.
استخوانهای بدن از بافت سخت و محکمی به نام بافت همبند تشکیل شده است. استخوان یک بافت زنده و در واقع یک اندام است. رشد میکند، تغذیه میکند، تغییر شکل میدهد و میمیرد. استخوان از سلولهایی تشکیل شده به نام استخوانیاخته (اُستئوسیت). این سلولها در کنار یکدیگر قرار نداشته و از هم فاصله زیادی دارند. فاصله بین این یاختهها را مادهای بنام مادهٔ میانیاختهای (بین سلولی) پر کرده است. این ماده را داربست (ماتریکس) هم میگویند. داربست و شبکهٔ سهبعدی از پروتئین و مواد قندی به خصوصی تشکیل شده که روی آن املاح کلسیم رسوب کرده است. این املاح کلسیم عمدتاً از جنس هیدروکسی آپاتیت هستند. استخوان سختترین بافت همبند یا پیوندی است.
تا زمانی که صدمهای به استخوان وارد نشود، استخوانیاختهها تقسیم نمیشوند. با ایجاد ضایعه، تقسیمات سلولها آغاز میشود. تعدادی از آنها به صورت استئوبلاست، ماده زمینهای بیشکل را میسازند و خود به استئوسیت تبدیل میشوند برخی دیگر به صورت یاختههای اجدادی استخوان باقی میمانند. استخوانیاختهها را میتوان نوعی استئوبلاست بازنشسته شده نامید. طول عمر برخی استئوسیتها تا پایان حیات است.
عروقی که در مجرای هاورس سیر میکنند وظیفهٔ تغذیهٔ استخوانیاختهها را به عهده دارند. هر سلول استخوانی در یک محفظهٔ کوچک به نام حفره (لاکونا) قرار دارد. این حفرهها از طریق راهچههای باریکی به مجرای هاورسی متصل هستند و از آن طریق اکسیژن و مواد غذایی را به استخوانیاختهها میرسانند. فاصلهٔ حفرهها تا مجرای هاورس از یک دهم میلیمتر کمتر است. در بافت اسفنجی تیغههای استخوانی نامنظم هستند و مجرا و سامانه هاورس وجود ندارد و حفرهها با مادهای نرم حاوی سلول بنیادی و چربی به نام مغز قرمز پر شدهاند. مغز قرمز تولید یاختههای خونی مثل گلبول قرمز را برعهده دارد.