ارزروم
معنی کلمه ارزروم در لغت نامه دهخدا

ارزروم

معنی کلمه ارزروم در لغت نامه دهخدا

ارزروم. [ اَ ] ( اِخ ) رجوع به ارزنةالروم شود.

معنی کلمه ارزروم در فرهنگ فارسی

( یو . تئودوسیوپلیس ) از شهرهای مشرق ترکیه که سر راه نجد ایران به آسیای صغیر قرار گرفته و ۱۶۳٠٠٠ تن جمعیت دارد . شهری صنعتی و تجاری است . روسها آنرا در ۱۸۷۸ ۱۸۲۸ و ۱۹۱۶ م . اشغال کردند . آخرین معاهده بین ایران و عثمانی که بجنگهای طولانی دو کشور پایان داد در آن شهر امضاشد . ضح . این نام را به صورت [ ارض روم ] یا [ ارضروم ] نویسد و خطاست .

معنی کلمه ارزروم در دانشنامه عمومی

ارزروم ( به ترکی استانبولی: Erzurum ) ؛ ( به ارمنی: Կարին، کارین ) ؛ ( به کردی: Erzîrom ) ( به ترکی عثمانی: ارضروم ) ( در گذشته به صورت ارزن الروم یا ارزنةالروم هم نوشته می شد ) یکی از شهرهای ترکیه جمعیت ۳۶۷٬۰۰۰ نفر و بزرگ ترین شهر و مرکز استان ارزروم در ترکیه است. مردم این شهر به نسبت مساوی ترک های آناتولی و کُردها هستند. این شهر در شرق آناتولی قرار داشته و دارای ارتفاع ۱۹۰۰ متر بالاتر از سطح آب های آزاد است. ورزش های زمستانی در این شهر رونق زیادی دارد.
تاریخ ارزروم به دوران اورارتو می رسد و دودمان آرتاشسی در آنجا اسکان داشته است. سکنه اول این منطقه ارمنی ها بودند که شهری به نام «کارین» در آنجا بنیان نهادند. در دوران بیزانس ( روم شرقی ) شهر تبدیل به قلعه شد و تئودوسیوپولیس ( Theodosiopolis ) نام گرفت. ارزروم در جنگ های بین ایران و روم و ایران و عثمانی به دفعات تغییر تبعیت داد. در سال ۵۰۲ میلادی، بهرام گور شهر را تسخیر کرد اما این شهر پس از مدت کوتاهی دوباره به دست رومیان افتاد.
حمدالله مستوفی می گوید «در آنجا کلیسایی است در عظمت چنان که عالی تر از آن عمارت در آن ملک نیست و در او گنبد عالی بوده پنجاه گز و بعضی از طاق آن گنبد در شب ولادت حضرت رسول فرود آمد و چنان که می خواهند که باز جای کنند عمارت نمی پذیرد و فرود می آید و در برابر آن کلیسا مسجد بر شکل طول و عرض آن مانند کعبه مسلمانان ساخته اند و آن را نمودار کعبه می خوانند. » ابن بطوطه که در سال ۷۳۳ هجری در ارزروم بوده می گوید ارزروم شهریست بزرگ متعلق به سلطان عراق و قسمت عمدهٔ آن خراب است و بیشتر خانه های آن باغ دارد و سه رودخانه آن را مشروب می سازد.
در تاریخ ایران و در دوره قاجاریه یک دوره مذاکرات مهم تاریخی برای تعیین مرز بین دولت ایران و دولت عثمانی در شهر ارزروم برگزار شد که سرپرستی هیئت اعزامی از ایران به عهده میرزا تقی خان امیرکبیر بود. این شهر یکی از سرد سیرترین شهرهای کشور ترکیه می باشد.
جنگ عثمانی و صفوی اندکی پیش از مرگ پدر احمد یکم ( محمد سوم ) آغاز شده بود. احمد یکم پس از به تخت نشستن، زاده یوسف سنان پاشا را به عنوان رهبر سپاه شرق منصوب کرد. ارتش عثمانی در ۱۵ ژوئن ۱۶۰۴ از قسطنطنیه حرکت کرد اما خیلی دیر شده بود، و زمانی که در ۸ نوامبر ۱۶۰۴ به جبهه شرقی رسید، ارتش صفوی ایروان را تصرف کرد و وارد ایالت قارص شد و فقط قوای عثمانی می توانست در آخالتسیخه آنها را متوقف کند. با وجود مساعد بودن شرایط، یوسف سینان پاشا تصمیم گرفت برای زمستان در وان بماند، اما پس از آن به ارزروم لشکر کشید تا از حمله صفویان جلوگیری کند. این امر باعث ناآرامی در سپاه عثمانی شد و آن سال عملاً برای عثمانی ها هدر رفت و بی نتیجه ماند.
معنی کلمه ارزروم در فرهنگ فارسی
معنی کلمه ارزروم در دانشنامه عمومی
معنی کلمه ارزروم در دانشنامه آزاد فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه ارزروم

معنی کلمه ارزروم در دانشنامه آزاد فارسی

اَرْزِروم
مسجد اولوجامع، (یا: ارض روم، ارزنةالروم، ارزن الروم) شهری در شمال شرقی ترکیه و نزدیک ترین شهر بزرگ این کشور به مرز ایران. ۲۹۷,۵۰۰ نفر جمعیت دارد (۱۹۹۰). ارتفاع آن از سطح دریا بیش از ۱,۵۰۰ متر است و زمستان های سرد و طولانی دارد. رود ارس از این ناحیه سرچشمه می گیرد. اقتصاد شهر بر پایۀ کشاورزی و دامداری، فراوری مواد غذایی، و صنایع سبک استوار است. ارزروم در اعصار کهن بخشی از ارمنستان قدیم بود. در امپراتوری روم شرقی آن جا را تئودوسیوپولیس می نامیدند. در ۵۰۲م، قباد اول ساسانی ارزروم را تصرف کرد. امپراتوری روم و روم شرقی نیز بر این شهر حکومت کردند. در خلافت عثمان به دست مسلمانان افتاد (۴۲ق). مورخان عرب آن را با معرب کردن نام ارمنی آن قالیقَلا می خواندند. این شهر بارها بین مسلمانان و رومیان دست به دست شد. زلزلۀ ۲۲۵ق و حملۀ غزها (۴۷۳ق) از مصائب تاریخی ارزروم است. در ۴۷۳ق سلجوقیان بر آن جا چیره شدند. در ۹۰۸ق، شاه اسماعیل صفوی ارزروم را تسخیر کرد و تا مدت ها این شهر عرصۀ نبرد ایران و عثمانی بود. معاهدۀ معروف ایران و عثمانی در زمان محمدشاه قاجار، موسوم به معاهدۀ ارزروم، در این شهر منعقد شد و به اختلافات دو کشور پایان داد. نمایندۀ ایران در این گفت وگوها میرزا تقی خان امیرکبیر بود. در جنگ جهانی اول قوای روس ارزروم را تصرف کردند و در ۱۹۱۸ نیروهای عثمانی شهر را بازپس گرفتند. انجمن دفاع از حقوق آناتولی شرقی، کنگره ای به ریاست مصطفی کمال پاشا (آتاتورک) در ارزروم برگزار و میثاق ملی را تنظیم کرد (۱۹۱۹). مهم ترین اثر تاریخی باقی مانده در ارزروم اولوجامع (مسجد عالی)، از بناهای عهد سلجوقی، است. شمس تبریزی مدتی در این شهر می زیسته و طریقت مولویه در آن جا پیروانی داشته است.

جملاتی از کاربرد کلمه ارزروم

خوش مقصدی است ار من و خوش مامن ارزروم من رخت دل به مقصد و مامن درآورم
جزیره آبادان ، جزیره‌ای است که در جنوب شهرستان آبادان و بین رودخانه‌های بهمن‌شیر، اروندرود و خلیج فارس قرار گرفته‌است. نواحی جنوبی این منطقه عریض تر از شمال آن بوده و پهنای آن به حدود ۱۸ کیلومتر می‌رسد؛ که رفته رفته و با حرکت به سمت شمال، عرض آن کم شده و پهنای آن به ۵ کیلومتر می‌رسد. طول آن از شمال به جنوب ۷۰ کیلومتر و مساحت آن، ۵۰۰ کیلومتر مربع است. میانگین ارتفاع این جزیره، ۳ متر و مهم‌ترین آبادی‌های آن، آبادان و اروندکنار است. این جزیره محل اختلاف ایران و امپراتوری عثمانی بود و سرانجام طبق معاهده ارزروم در ۱۸۴۷ به ایران واگذار شد. اهمیت بین‌المللی این جزیره، به‌خاطر تأسیسات نفتی آن در سده بیستم افزایش یافت.
الکساندر پوشکین نویسنده روس، یک داستان کوتاه بنام سفر به ارزروم دارد که به صورت سفرنامه نوشته شده است. پوشکین در این سفرنامه شرح مختصری از سفر خود که در سال ۱۸۲۹ برای پیوستن به لشکر ژنرال پاسکویچ داشته را آورده است.
وی فرزند قلج ارسلان دوم بود و برادرش کیخسرو یکم را سرنگون کرد و به سلطنت رسید. در سال ۱۲۰۱ او ارزروم را تسخیر کرد. در جنگ با امپراتوری روم شرقی موفق ظاهر شد. در نبرد باسیان در سال ۱۲۰۳ مقابل مردم گرجی شکست خورد.
تبریز غم فزود مرا آرزوم هست کاین غم به ارزروم و به ارمن درآورم
در حین دومین جنگ، نیروهای رومی کمپ نرسه، خزانه او، حرم‌سرای او و همسرش را محاصره کردند. گالریوس به سمت سرزمین ماد و آدیبانه پیشروی کرد و پیروزی‌های پیاپی‌ای به‌دست‌آورد، که مهم‌ترین آن‌ها در نزدیکی ارزروم بود، قبل از اول اکتبر ۲۹۸ امنیت را در نصیبین برقرار کرد. از دجله به طرف پایین رفت، تیسپون را گرفت.
در سال ۱۶۰۵، یوسف سیان پاشا برای تصرف تبریز لشکرکشی کرد، اما ارتش توسط کوسه صفر پاشا، بیگلربیگی ارزروم، تضعیف شد و به‌طور جداگانه و بدون راهبری از سینان پاشا به سمت صفویان لشکر کشید و در نتیجه توسط لشکر صفویان اسیر شد. ارتش عثمانی در نبرد ارومیه شکست خورد و مجبور شد ابتدا به وان و سپس به دیاربکر فرار کند. سینان پاشا، جانبولات اوغلو حسین پاشا، بیگلربیگی حلب که برای کمک آمده بود، به بهانه اینکه خیلی دیر آمده‌است را اعدام کرد. این کار باعث شورش در سپاه شد. در این شورش سنان پاشا کشته شد و قوای صفوی توانست گنجه، شیروان و شماخی را در آذربایجان تصرف کند.
ینی‌چریان که عرصه را بر خود تنگ دیدند در ۷ نوامبر ۱۶۲۲ میلادی برای شکایت از آبازه به استانبول روی آوردند. سلطان مصطفی طی فرمانی آبازه را از حکومت ارزروم برکنار ساخت و چورباچی باشی را برای آگاهی از وضع آن سامان به ارزروم فرستاد.
در آغاز بهار ۱۹۱۷ پس از مدت‌ها سرگردانی به ارزروم، که قبلاً به اشغال نیروهای روسی درآمده بود، رسید. در ارزروم به مبلغان مذهبی آمریکایی پناه برد و از طریق کمیتهٔ آمریکایی امداد به ارمنیان و سوری‌ها به سن پترزبورگ و از آنجا به نیویورک منتقل و در آنجا ساکن شد.
در قرن ۱۸ میلادی تحولی در ادب ترک پدید می‌آید؛ و آن این است که دیگر دورهٔ جنگ‌ها بپایان رسیده و عیش و عشرت رواج یافته بود. شعرای و ادیبان بزرگ ترک در قرن۱۷ که به عهد لاله مشهور است را کامی و دری و تائب ونیز جازم.. ندیم.. زیرکزاده.. سامی و وهبی و نحیفی در نیمه اول قرن و نورس قدیم به همراه حشمت. شیخ غالب و اسرار ده ده سنبل‌زادهٔ وهبی تشکیل می‌دهند. در زمینه تصوف جلوتی بورسوی و حقی ارزرومی ظهور نمودند. در نثر رامیز و صفایی و سالم و اسماعیل بلیغ (نخبه الآثار) را نوشتند.[نیازمند منبع]
مانوئل مامیکونیان و اوهانس گورگن معروف به ژان کوراکوس (او فرمانده جنگهایی در مناطق تئودوزیوپولیس (ارزروم) و مایتن (ملاطیه) توانست آن مناطق را باز پس بگیرد)
در ۲۰ مهٔ ۱۹۰۰ در ارزروم به دنیا آمد. وی سومین فرزند سارگیس یرگانیان و ماریام سوقویان بود. وی عضو فدراسیون انقلابی ارمنی بود. در ۲ اوت ۱۹۳۴ در سن ۳۴ سالگی در کوردوبا، آرژانتین درگذشت.