ابررایانه
معنی کلمه ابررایانه در دانشنامه عمومی

ابررایانه

معنی کلمه ابررایانه در دانشنامه عمومی

اَبَررایانه ( به انگلیسی: Supercomputer ) به رایانه ای گفته می شود که در زمان معرفی آن در زمینه میزان ظرفیت محاسبه در واحد زمان در جهان پیشرو باشد. این واژه برای نخستین بار توسط مجله «نیویورک ورلد» برای اشاره به جدول سازهای آی بی ام در دانشگاه کلمبیا به کار رفت. اولین ابر رایانه در جهان در سال ۱۹۶۰ ساخته شد.
ساخت ابررایانه در ایران از سال ۱۳۸۹ شروع شد و تا به امروز دو ابر رایانه شیخ بهایی و سیمرغ ساخته شده است.
ابررایانه هایی را که در دههٔ ۱۹۶۰ ساخته و ارائه شدند سیمور کری از بنگاه کنترل اطلاعات ( CDC ) طراحی کرده بود و تا دههٔ ۱۹۹۰ هم بازار در دست این ابررایانه ها بود. زمانی که سیمور کری جدا شد و رفت تا شرکت خودش به نام تحقیقات سیمور را راه اندازی و اداره کند با طرح های جدیدش بازار ابررایانه ها را در دست گرفت و تا پنج سال ( ۱۹۸۵–۱۹۹۰ ) یکه تاز بازار ابر محاسبه بود. خود کری هرگز واژهٔ ابررایانه را استفاده نکرد و کمتر کسی به خاطر دارد که او تنها کلمهٔ رایانه را استفاده می کرد. در سال ۱۹۸۰ هم زمان با ظهور بازار رایانه های کوچک که یک دهه پیش به وجود آمده بودند شمار زیادی رقبای کوچک وارد بازار شدند. اما بسیاری از این ها در دههٔ ۱۹۹۰ با بروز مبارزات بازار ابررایانه حذف شدند. امروزه ابررایانه ها طراحی های سفارشی کم نظیری هستند که شرکت های صنعتی مثل آی بی ام و اچ پی تولید می کنند. همان شرکت هایی که بسیاری از شرکت های دههٔ ۱۹۹۰ را خریدند تا از تجربه شان استفاده کنند. البته بنگاه کری هنوز به صورت حرفه ای به ساخت ابررایانه ادامه می دهد. اصطلاح ابررایانه چندان پایدار و ثابت نیست. ممکن است ابررایانه امروز فردا تبدیل به یک رایانه معمولی شود. نخستین دستگاه های CDC پردازنده های نرده ای ( اسکالر ) خیلی سریع بودند؛ ده برابر سریع تر از سریع ترین ماشین های دیگر شرکت ها. در دههٔ ۱۹۷۰ اکثر ابررایانه ها به انجام محاسبات برداری پرداختند و بسیاری رقبا و تولیدکنندگان جدید پردازنده های خودشان را با قیمت پایین با همان روش کار به بازار ارائه کردند تا در بازار حاضر شوند. در ابتدا و میانهٔ دههٔ ۱۹۸۰ ماشین هایی با پردازنده های اندک برداری که به صورت موازی کار می کردند تبدیل به استاندارد شدند. هر ماشینی معمولاً چهارده تا شانزده پردازندهٔ برداری داشت. در اواخر دهٔ ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ دوباره توجه ها از پردازنده های برداری به سامانه های پردازندهٔ موازی معمول معطوف شد که هزاران ریزپردازنده معمولی داشتند و برخی از آن ها نمونه های آماده و برخی هم سفارش های مشتریان بودند ( در اصطلاح کاری، این را حملهٔ میکروهای کشنده می نامند ) . امروزه طرح های موازی بر اساس ریزپردازنده های آمادهٔ نوع سرور ساخته می شوند از جمله Power PC, Itanium, x۸۶–۶۴ و مدرن ترین ابررایانه ها بسته ( کلاستر ) های رایانه ای با تنظیمات دقیق هستند که پردازنده های کم حجم و رابط های داخلی سفارشی و بسته به مورد دارند.
معنی کلمه ابررایانه در دانشنامه آزاد فارسی
معنی کلمه ابررایانه در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه ابررایانه

معنی کلمه ابررایانه در دانشنامه آزاد فارسی

اَبَررایانه (supercomputer)
اَبَررایانه
رایانه هایی که برای انجام دادن محاسبات با سریع ترین سرعت ممکن و حل مسائل فوق العاده پیچیده طراحی می شوند. تفاوت ابررایانه ها با رایانه های معمولی در این است که این رایانه ها با این هدف طراحی می شوند که در هر زمان فقط روی یک مسئله کار کنند و همه منابعشان را برای حل آن مسئله اختصاص دهند. طراحان سوپررایانه ها از دو روش عمده Pipelining و Parallelism و ترکیب این دو برای کاهش زمان اجرای دستورالعمل ها در سوپررایانه ها استفاده می کنند. در فنّاوری خط لوله۱ داده هایی که مجموعه عملیات یکسان و پشت سر هم باید روی آن ها انجام شود، گروه بندی می شوند و به ترتیب پشت سرهم به CPU داده می شوند. این کار باعث می شود که CPU بتواند چندین دستورالعمل را به طور همزمان انجام دهد. ایدۀ کلی در موازی سازی۲ این است که به جای این که داده ها و دستورالعمل ها را به صورت متوالی و پشت سر هم پردازش کرد، می توان آن ها را همزمان روی چندین واحد و به طور موازی پردازش کرد. برای این منظور یک مسئله به اجزاء مختلف شکسته می شود و هریک از این اجزاء روی یک واحد جداگانه پردازش می شوند. ابررایانه ها برای کارهایی که به محاسبات زیاد دقیق و یا عملیات شبیه سازی نیازمندند به کار می روند. ازجمله: پیش بینی وضع هوا، تحقیقات آب وهوایی، نمونه سازی مولکولی، محاسبه ساختارها و خصوصیات ترکیبات شیمیایی، شبیه سازی فیزیکی مانند شبیه سازی هواپیما در تونل باد و غیره.

معنی کلمه ابررایانه در ویکی واژه

بزرگ‌ترین و سریع‌ترین و گران‌ترین و قدرتمندترین ردۀ رایانه‏ها

جملاتی از کاربرد کلمه ابررایانه

ابررایانه‌ها با رم‌ها و کار آیی‌های بسیاری که دارند معمولاً برای عملیات حساس روی محاسبه از جمله مسائل فیزیک کوانتوم، هواشناسی، تحقیقات آب و هوا (از جمله تحقیق دربارهٔ گرم شدن کرهٔ زمین) مدل‌سازی مولکولی (مطالعهٔ ساختارها و محتویات ترکیبات شیمیایی، ماکرومولکول‌های بیولوژیکی، پلیمرها و بلورها) شبیه‌سازی‌های فیزیکی (مثل شبیه‌سازی هواپیماها در تونل‌های هوا، شبیه‌سازی انفجار سلاح‌های هسته‌ای و تحقیق دربارهٔ پیوست هسته‌ای) تحلیل مخفی و … استفاده می‌شوند. دانشگاه‌های بزرگ، مراکز نظامی و آزمایشگاه‌های تحقیقات علمی بزرگ‌ترین کاربران آن هستند.
مراحل تحقیقاتی این ابررایانه از سال ۱۳۸۸ آغاز شد و پروژه در سال ۱۳۸۹ به مرحلهٔ اجرا درآمد.
در سال ۱۹۹۵ بالتیمور سان گزارش کرد که آژانس امنیت ملی، به تنهایی، دارنده بزرگ‌ترین گروه ابررایانه‌ها در جهان است.
همچنین اکثر ابررایانه‌ها به‌طور مداوم بر اساس الگوریتم‌های محاسبات عددی برنامه‌ریزی می‌شوند. به‌طور کلی محاسبات عددی از نتایج عملی حاصل از اجرای محاسبات برای پیدا کردن روش‌های جدید برای تجزیه و تحلیل مسائل استفاده می‌کند.
این‌جا جدولی از سریع‌ترین ابررایانه‌های رکورددار همه منظورهٔ موجود در جهان با سال کسب رکوردشان را می‌بینید. منبع عناوینی که سال ثبتشان پیش از سال ۱۹۹۳ است مختلف است اما برای عناوین پس از سال ۱۹۹۳ از فهرست پانصد رایانه برتر جهان استفاده کرده‌ایم.
اَبَررایانهٔ ملی شیخ بهایی در دانشگاه صنعتی اصفهان قرار دارد. این ابررایانه با حمایت معاونت علمی و فناوری رئیس‌جمهور ایران در سال ۱۳۸۹ آغاز به کار کرد.
به گفته آذری جهرمی ابررایانه بعدی ایران که مراحل ساخت آن شروع شده ۱۰۰ برابر این ابررایانه قدرت دارد. نام این ابررایانه از مریم میرزاخانی ریاضی‌دان زن ایرانی گرفته شده‌است.
در ۲۶ مرداد ۱۳۹۸ آذری جهرمی وزیر ارتباطات ایران در توئیتی خبر از راه‌اندازی یک ابررایانهٔ نو با نام سیمرغ داد.
ساخت ابررایانه در ایران از سال ۱۳۸۹ شروع شد و تا به امروز دو ابر رایانه شیخ بهایی و سیمرغ ساخته شده‌است.
ابررایانه ملی سیمرغ یک ابررایانه است که به‌واسطهٔ همکاری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات (پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات) و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با جمعی از اساتید و دانشجویان دانشگاه صنعتی امیرکبیر در سال ۱۴۰۰ به بهره‌برداری رسیده‌است. نام سیمرغ برگفته از نام پرنده اساطیری در ایران باستان است.