آگنی

آگنی

معنی کلمه آگنی در لغت نامه دهخدا

اگنی. [ اَ ] ( اِخ ) اغنی. آتش مقدس و رب النوع آتش در «ودا». او همه چیز را می بیند ولی در عین حال رحیم و بخشاینده است. از این خدای آتش نقش برجسته ای متعلق به قرن دهم میلادی در موزه گیمه پاریس موجود است. ( از فرهنگ فارسی معین ). و رجوع به فهرست مزدیسنا و ادب پارسی و فرهنگ ایران باستان ص 69 و یشتها ج 1 ص 40 شود.

معنی کلمه آگنی در دانشنامه عمومی

آگنی (موشک). موشک آگنی ( به سانسکریت: अग्नि ) موشک دوربرد قاره پیمای ارتش هند، با قابلیت حمل کلاهک هسته ای است. آگنی به معنای آتش در زبان هندی و هم چنین در زبان سانسکریت است.
موشک های آگنی از سال ۱۹۸۳ میلادی، در چارچوب برنامهٔ موشکی هند تولید می شوند. نسل اول این موشک ها، یعنی موشک های آگنی - ۱ و اگنی - ۲ در رابطه با اختلافات با همسایهٔ این کشور پاکستان ساخته شد. بعدها انواع دیگری از این موشک بالستیک ساخته شد که دارای بُرد بیشتری بودند و چین، بخش هایی از خاورمیانه، بخش هایی از روسیه و بخش هایی از اروپای شرقی را در بُرد خود داشتند.
بُرد آگنی - ۱، بین ۷۰۰ تا ۹۰۰ کیلومتر تخمین زده می شود. آگنی - ۱ از نوع موشک بالیستیکی یک پله ای است. این سبک ترین موشک در میان موشک های نوع آگنی است. موشک آگنی - ۱ قابلیت پرتاب با وسایل سیار را دارد.
بُرد این موشک در حدود ۲۰۰۰ کیلومتر تخمین زده می شود. موشک آگنی - ۲ دارای قابلیت حمل کلاهک هسته ای به وزن یک تُن و از نوع موشک بالستیک میان برد است.
بُرد آگنی - ۳، در حدود ۳۰۰۰ کیلومتر تخمین زده می شود. گفته می شود که شهرهای پکن و شانگهای در بُرد این موشک بالستیک قرار دارند.
موشک بالیستیک میان بُرد آگنی - ۴ دارای بُردی در حدود ۳۵۰۰ کیلومتر است. موشک آگنی - ۴ دارای قابلیت حمل کلاهک هسته ای به وزن یک تُن و از نوع موشک بالستیک دو پله ای است که با استفاده از سوخت جامد پرواز می کند.
بُرد این موشک بیش از ۵۰۰۰ کیلومتر تخمین زده می شود و می تواند تقریباً تمام شهرهای چین را هدف قرار دهد. کشورهایی چون پاکستان، ایران، مالزی و بخش هایی از روسیه و نیز اروپای شرقی در بُرد این موشک قرار دارند.
آزمایش موفقیت آمیز این موشک، هند را در گروه کشورهایی جای داد که توانایی ساخت و پرتاب موشک های بالستیک قاره پیما را دارند.
در دست ساخت است.

معنی کلمه آگنی در دانشنامه آزاد فارسی

اَگْنی
در اساطیر ودایی و هندو، ایزد آتش و از کهن ترین روزگاران، رقیبِ ایندرا. سرانجام ایندرا بر او پیشی گرفت، و این شاید بدان سبب باشد که اَگنی خاستگاهی ایرانی داشته است. اگنی را خدای زمین نیز خوانده اند. این اسطوره در تحولات آیین هندو به جای وارونا نشست و مسند شهریاری دیار پیتری ها یا پدران را از آن خود کرد. امروزه اگنی را در مقام ایزد آتش، نیایش و ستایش نمی کنند و در مراسمی چون ازدواج و مرگ، چونان پالایندۀ فداییان قربانی می ستایند. تندیس های سنگی کهن برجای مانده از این ایزد، نشان از کرامت او در نزد هندوان دارد.

معنی کلمه آگنی در ویکی واژه

ایزد آتش در زبان هندو و وداها.

جملاتی از کاربرد کلمه آگنی

زندگی دینی وداها بر محور مراسم قربانی، چه خانگی و چه در جامعه می‌گردد و به آن «یجنا» گفت می‌شود. ریشهٔ واژه یجنا با «یسنا» در اوستا یکی است. داشتن آتش (یا همان ایزد آگنی) یکی از مهمترین بخش‌های این مراسم‌ها است و تصور بر این است که آتش یا آگنی قربانی را به خدایان می‌رساند. ماده اهدایی به آتش می‌تواند روغن، شیر، گندم، حیوان یا سومَن (نوعی نوشیدنی گیاهی مقدس که در مراسم‌های قربانی از آن استفاده می‌شد) باشد. مراسم به وسیلهٔ یک روحانی سرپرستی می‌شد.
اگر نام باید که پیدا کنیم به داد و به شمشیر گنج آگنیم
ضدویروس اوت‌پست و نرم‌افزار رایگان اسپم تری‌یر از دیگر محصولات شرکت آگنیتوم است.
گر به چشمِ عقل بینی، پنبه در گوش آگنی نشنوی بیهوده از هر جاهلی افسانه‌ای
مرا مرده در خاک مصر آگنید ز گفتار من هیچ مپراگنید
موشک آگنی (به سانسکریت: अग्नि) موشک دوربرد قاره‌پیمای ارتش هند، با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای است. آگنی به معنای آتش در زبان هندی و هم‌چنین در زبان سانسکریت است.
ارجُن بعداً کمانِ گاندیو را از آگنی دریافت داشت تا با ایندرا نبرد کند و در سوزاندن جنگل کهاندوه به آگنی یاری کرد. وی همچنین شیپوری ویژه از مایا معمار آسورایان دریافت نمود.
سرودها (سمهیتا) و دعاهای وداها خطاب به ایزدان بسیاری هستند. از مهم‌ترین ایزدان این سرودها آگنی است. آگنی خدای آتش است و پیغام بر بین انسان‌ها و باقی ایزدان است. به همین سبب است که قربانی‌ها را در مراسم مذهبی بر روی آتش می‌گذاشتند.
ریشهٔ این کلمات واژهٔ آدری در زبان سنسکریت است و به معنای شعله است. این واژه به عنوان صفت آگنی، خدای آتش هند به کار می‌رود.
به جز این‌ها می‌توان از ایزدی یاد کرد که «پیام بشری» یا «دارای کلام مردانه» نامیده می‌شود. این ایزد که در اوستا نَیریوسَنگهه نام دارد، بی تردید همتای نرام شمشه در وداهاست که هم لقب آگنی و هم از خدایان مستقل بود و دودی را که از آتش و فدیه‌های نثار شده گوشت و چربی حیوان قربانی شده یا چوب‌های خوشبو، به سوی آسمان روان می‌شد، پیام‌رسان آدمیان به پیشگاه خدایان می‌پنداشتند.
بِهْ چه گویی‌؟ بر آگنیده به مشک پسته با خنده‌تر از لب خشک
بپوییم و رنجیم و گنج آگنیم بدل بر همی آرزو بشکنیم
بُرد این موشک در حدود ۲۰۰۰ کیلومتر تخمین زده می‌شود. موشک آگنی-۲ دارای قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای به وزن یک تُن و از نوع موشک بالستیک میان‌برد است.
آگنی (به سانسکریت: अग्नि) یک الوهیت هندو و یکی از مهم‌ترین خدایان دوره ودایی است. آگنی به معنای آتش در زبان هندی و هم‌چنین در زبان سانسکریت است.
آگنین کرومان (سیریلیک صربی: Огњен Короман؛ زادهٔ ۱۹ سپتامبر ۱۹۷۸) یک بازیکن فوتبال اهل صربستان است.
ای آمده ز خاک به خاکست رفتنت ور صد هزار گنج به خاک اندر آگنی
غله هرچ دارید پیدا کنید ز دینار پیروز گنج آگنید
آن سینه، که جای شوق باشد او را تو بنان در آگنیده
بیاسای تا ماندگی بفگنی به دانش مرا جان و مغز آگنی
ز گفتار او هیچ مپراگنید بدو شاد باشید و گنج آگنید