آندومتر
معنی کلمه آندومتر در دانشنامه عمومی

آندومتر

معنی کلمه آندومتر در دانشنامه عمومی

آندومتر. آندومتر یا اِندومتریوم ( نام علمی: endometrium ) که به آن آستر رحم ، آستر زهدان یا درون زه لاد هم گفته می شود. لایه ای پوششی است که سطح داخلی رَحِم را می پوشاند. این لایهٔ همراه با غشاء مخاطی، داخل رحم ( زِهدان ) پستانداران و به عبارتی دیوارهٔ داخلیِ رحم است. آندومتر به شدت به دو هورمون زنانهٔ استروژن و پروژسترون واکنش نشان می دهد. تحت تأثیر استروژن، ضخیم تر شده ( مرحلهٔ فولیکولی ) و تحت تأثیر پروژسترون، غدد مخاطیِ آن بیشتر می شود ( مرحلهٔ ترشح ) . در همین فاز ( مرحله ) است که یک سلول تخم لقاح یافته می تواند در بافت رحم یا آندومتر جای گیرد که به لانه گزینی معروف است. اگر تخمک بارور نشود، غلظت پروژسترون پایین می افتد و آندومتر ضخیم و بالغ که دست نخورده باقی مانده، طی دورهٔ قاعدگی فرومی ریزد.
در بیشتر پستانداران، دورهٔ رشد و ریزش آستر منظم است. زمانی که هیچ حاملگی ای رخ نمی دهد، بافت اندومتر تا حدودی دفع می شود که در آن رگ های خونی شکسته و باعث خونریزی قاعدگی می شوند. چرخهٔ قاعدگی در انسان حدود ۲۵ تا ۳۵ روز طول می کشد، اما در گونه های مختلف جانوران طول این چرخه از چند روز تا یک سال متفاوت است. با این حال، در صورت عدم لقاح، هیچ کدام از پستانداران قاعدگی را از دست نمی دهند.
فرهنگستان زبان فارسی برای آندومتر، معادل «درون زه لاد» را پیشنهاد کرده است.
بافت آندومتر شامل دو لایه است:
• بافت پایه ای ( بازال ) که همیشه باقی می ماند و به عنوان بافت مادر در مراحل مختلف رشد آندومتر عمل می کند.
• بافت کاربردی که در مراحل قاعدگی دچار تغییر می شود و بعد از ریزش در خونریزی قاعدگی مجدداً از بافت پایه ایجاد می شود.
بافت آندومتر پس از تخمک گذاری موفقیت آمیز و لقاح و تشکیل سلول تخم، جفت را تشکیل می دهد.
در غیاب پروژسترون، سرخرگ هایی که خون را به لایهٔ عملکردی تحمیل می کنند ضعیف می شوند، به طوری که سلول های موجود در آن لایه می میرند و منجر به قاعدگی می شوند. ممکن است فاز چرخهٔ قاعدگی را با اشاره به چرخهٔ تخمدان یا چرخهٔ رحم با رعایت تفاوت های میکروسکوپی در هر فاز، به عنوان مثال در دوره و چرخهٔ عملکرد تخمدان شناسایی کنید:
حدود ۲۰٬۰۰۰ ژن کدکنندهٔ پروتئین در سلول های انسانی وجود دارد و حدود ۷۰٪ از این ژن ها در آستر طبیعی ظاهر می شوند. فقط بیش از ۱۰۰ تای این ژن ها به طور خاص در آندومتر دارای خاصیت آندومتری هستند. پروتئین های خاص مربوط در سلول های غدد لنفاوی و استرومای مخاط مخاطی اندومتر وجود دارد. وجود بسیاری از این پروتئین ها بسته به چرخهٔ قاعدگی متفاوت است، برای مثال گیرندهٔ پروژسترون و هورمون آزادکنندهٔ تیروتروپین هر دو در مرحلهٔ پرولیفراتیو و PAEP بیان شده در مرحلهٔ ترشحی مشاهده می شوند. پروتئین های دیگر مانند پروتئین HOX11 که برای باروری زنان مورد نیاز است، در سلول های استرومای اندومتری در طول دورهٔ قاعدگی ترشح می شود، برخی از پروتئین های خاص مانند گیرندهٔ استروژن نیز در انواع دیگری از انواع بافت های بدن زنان مانند دهانهٔ رحم، لوله های رحم، تخمدان ها و پستان وجود دارد. سرطان گردن رحم در سلول های پوشش داده شده روی دهانهٔ رحم شروع می شود یعنی از قسمت پایین رحم که سرویکس رحم نیز نامیده می شود.

معنی کلمه آندومتر در ویکی واژه

(جانوری): غشای مخاطی رحِم که ساختار و ضخامت آن در زمان‌های مختلف دوره قاعدگی تغییر میکند.

جملاتی از کاربرد کلمه آندومتر

در این بیماری آستر رحم (آندومتر) که لایه پوشاننده داخلی رحم است، به داخل ماهیچه رحم (میومتر) نفوذ می‌کند و باعث درد و خونریزی شدید ماهیانه می‌شود.
رئیس کلینیک اندومتریوز مرکز درمان ناباروری ابن سینا در ایران با بیان اینکه آندومتریوز معمولاً خانم‌های در سنین بین ۱۵ تا ۴۹ سال را درگیر می‌کند، گفت: «حداقل ۲ میلیون نفر در کشور مبتلا به اندومتریوز هستند.» او گفت: «اگر درد قاعدگی در حدی است که درمان‌های معمول ضد درد جواب نمی‌دهد، افراد حتماً باید به پزشک متخصص آندومتریوز مراجعه کنند.» او افزود: «سونوگرافی نیز می‌تواند برای تشخیص به خصوص زمانی که آندومتریوز تخمدان‌ها را درگیر کرده‌است، مؤثر باشد. اما تشخیص نهایی و قطعی با لاپاراسکوپی است.»
آندومتریت گرانولوماتوز مزمن معمولاً به دلیل سل ایجاد می‌شود. گرانولوم‌ها کوچک، پراکنده و بدون حالت پنیری[ج] هستند و به‌درستی تشکیل نمی‌شوند زیرا رشد آنها تا ۲ هفته طول می‌کشد و آندومتر هر ۴ هفته ریزش می‌کند.
وجود بافت کاشته شده روی تخمدان می‌تواند باعث ایجاد کیست‌های بزرگ و توده‌های لگنی به نام آندومتریوما شود.
به دلیل تأثیرات متعدد آندروژنها در اندامهای مختلف این داروها کاربردهای مختلفی دارند. در صورت عدم بروز به موقع صفات ثانویه جنسی، کندی رشد، کمخونی، آندومتریوز، در جلوگیری از حاملگی، درمان استئوپروز دوران یائسگی، سرطان سینه، سندرم تخمدان پلی‌کیستیک و غیره همچنین داروهای آنتی آندروژن مانند لوپرورلین و سیپروترون نیز در مواردی مانند سرطان پروستات و ریزش موی مردانه بکار می‌روند.
در آندومتریوز بافت‌های همانند رحم در جاهایی از بدن بیرون از رحم رشد می‌کنند. این بافت‌های نابجا می‌شود به نام تومور خوش‌خیم، گره بافتی یا بافت کاشته‌شده مورد اشاره قرار گیرند.
بافت آندومتر پس از تخمک‌گذاری موفقیت‌آمیز و لقاح و تشکیل سلول تخم، جفت را تشکیل می‌دهد.
استرادیول می‌تواند خطر ابتلا به سرطان رحم (آندومتر) را افزایش دهد. در صورتی که هیسترکتومی نکرده باشید، می توانید برای جلوگیری از افزایش خطر سرطان رحم، همراه با استرادیول، پروژستین نیز مصرف کنید. ولی توجه داشته باشید که در برخی از تحقیقات مشخص شده است که مصرف استرادیول یا پروژستین می‌تواند خطر حمله قلبی، سکته مغزی، لخته شدن خون و سرطان پستان را افزایش دهد.
اولین اقدام در تشخیص آندومتریوز گرفتن شرح حال دقیق از بیماران عنوان کرد و گفت: پرسش در مورد نظم قاعدگی، لکه بینی قبل از قاعدگی، لکه بینی بعد قاعدگی، دردهای لگنی در حول وحوش قاعدگی و شدت آنها، سابقه کیست تخمدانی در خود بیمار و بستگان بیمار مهم است.