آداب معاشرت

معنی کلمه آداب معاشرت در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آداب معاشرت. به مجموعه برخورد های اجتماعی افراد جامعه باهمدیگر، معاشرت گفته می شود. در شرع مقدس اسلام و در روایات اسلامی، برای معاشرت، آدابی ذکر شده است که به برخی از آنها اشاره می شود.
از آداب معاشرتی که در قرآن کریم مورد تأکید واقع شده این است که در مجالس طوری بنشینند که اگر تازه واردی آمد، جای نشستنش باشد. معمولاً مجالس ظرفیت محدودی دارد و اگر همه افراد بخواهند آزاد و راحت بنشینند ممکن است جا برای دیگران تنگ بشود ازاین رو دستور داده شده که در مجالس وقتی به شما گفته می شود که جا باز کنید، تنگ تر بنشینید و جا به دیگران بدهید که خدا هم به شما وسعت بدهد. خداوند در آیه ۱۱ سوره مجادله می فرماید: «یَا أَیُّها الَّذِینَ آمَنُوا إِذَا قِیلَ لَکُمْ تَفَسَّحُوا فِی الْمَجَالِسِ فَافْسَحُوا یَفْسَحِ اللَّهُ لَکُمْ»
مجادله/سوره۵۸، آیه۱۱.
بعضی از مفسران گفته اند که منظور این است که اگر شخص محترمی وارد شد و به شما گفته شد بلند شوید و جای خود را به او بدهید این کار را انجام بدهید و در ذیل آیه دارد: «یَرْفَعِ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا مِنکُمْ وَالَّذِینَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ»
مجادله/سوره۵۸، آیه۱۱.
یکی دیگر از آدابی که از سیره پیغمبر ـ صلی الله علیه وآله وسلم ـ استفاده می شود و در قرآن کریم هم به آن اشاره شده نکته ای است که در باب مدیریت خیلی مهم است. کسانی که در جامعه، شاخصند و نوعی رهبری و پیشوایی دارند طبعاً دیگران به آن ها مراجعه می کنند و انتقاد ها و پیشنهاد هایی دارند و مسائلی را درباره مصالح و مفاسد جامعه مطرح می کنند که بسیاری از آن ها صحیح و قابل قبول نیست اما شنونده در مقابل این سخنان باید چه عکس العملی نشان بدهد؟ آیه ای هست که از آن استفاده می شود که سیره پیغمبر اکرم ـ صلی الله علیه وآله وسلم ـ این بود که به همه حرف ها درست گوش می دادند و اگر حرفش هم صحیح نبود به رویش نمی آوردند.
ایراد منافقان به پیامبر
...
[ویکی فقه] آداب معاشرت (کتاب). آداب معاشرت اثر آیت الله حاج محمد باقر کمره ای ، ترجمه جلد شانزدهم بحارالانوار به زبان فارسی در ۲۷ آبان سال ۱۳۶۱ ش میباشد که توسط آقای محمد بهشتی تصحیح شده است.
جلد شانزدهم از مجموعه بیست و پنج جلدی کتاب بحار، که مطابق جلد ۷۱ الی ۷۳ از مجموعه ۱۱۰ جلدی است که در مورد آداب معاشرت و آداب و سنن می باشد.
ساختار
جهت شناسائی و آموزش حقوق میان افراد خانواده ، همسایگان، هم شهریان، هموطنان و همنوعان در اسلام و دیدگاه شیعه ، علامه مجلسی کتاب العشره را در آداب معاشرت و آمیزش انسانها و مسلمانها تنظیم نموده است.
محتوا
جلد اول با مقدمهای از مترجم شروع و سپس ترجمهای از گفتار ناشر ذکر میشود و بعد از آن کتاب را در سی باب مرتب نموده در حالی که این کتاب تماما روایی است و مترجم به آن چیزی نیفزوده است. در باب اول آن که کلیاتی از حقوق میباشد، رساله حقوق امام سجاد علیه السّلام ذکر شده و در باره معاشرت با خویشاوندان و بردگان و خدمتکاران (بیشتر در درون خانه)، همچنین دربابهای بعدی در خوشرفتاری با پدر و مادر و فرزندان و حقوقشان بر یکدیگر و منع از حق نشناسی، در آداب معاشرت و نیز، حق همسایه ، آداب برخورد با دوستان و فضیلت آنان و اقسام دوستان و فضل دوست ، اندازه دوستی، آداب و حقوق آن، و نهی از خودباختگی، وضع انس با دوستان و دیگر مسائل مربوط به روابط اجتماعی می باشد.
آداب معاشرت ، محمدباقر کمره ای، ج۱، ص۳-۲۷۱.
...

معنی کلمه آداب معاشرت در ویکی واژه

etichetta
galateo

جملاتی از کاربرد کلمه آداب معاشرت

آداب معاشرت محل کار یا اتیکت مجموعه دستورالعمل‌هایی است که رفتارهای بین فردی کارکنان در یک محیط کاری را تعریف می‌کنند. این موازین بر حسب سازمان یا کشور تفاوت می‌کند و هیچ پروتکل بین‌المللی در این خصوص تدوین نشده‌است. نحوه لباس پوشیدن، نحوه تعاملات درون‌سازمانی با سایرین، رعایت نکات ایمنی به ضرورت محیط کارهای گوناگون و پذیرفتن عدم استفاده از وسایل ارتباطی و تفریحی در محیط کار نظیر تلفن همراه، شبکه‌های اجتماعی و بازی‌های کامپیوتری، از مصادیق این امر می‌باشد.
کتاب درباری اثر کاستی لیونه در حقیقت راه و رسم آداب معاشرت را ذکر کرده و مدت‌ها مورد استفاده کسانی که می‌خواهند آداب‌دان باشند قرار گرفته بود.
رسانه‌های مردمی محبوب و پر مخاطب مثل مجله‌های ریدرز دایجست، پی پل، هومز اند گاردنز و…، به میزان زیادی به شفاف سازی و فرهنگ رفتاری موضوع دوستی و روابط جنسی می‌پردازند و در مقالات و داستان‌های خود، از انتظارات، حدود و آداب معاشرت بین دو شریک جنسی بسیار سخن می‌گویند. البته در نظرسنجی‌ها و مصاحبه‌های گوناگون مرزبندی ارزش‌ها، عرف‌ها، آداب، رسوم، حساسیت‌ها و… نسبت به این مبحث، بسته به کشورهای متفاوت رفته رفته آشکارتر می‌گردد. مدت دوره دوستی در هر مقطعی از زندگی با توجه به فرهنگ و عرف هر کشوری متفاوت است.
روش آشپزی آذربایجانی- غذاهای آذربایجانی یکی از سرشارترین و لذیذترین غذاهای جهان می‌باشد. روش آشپزی آذربایجانی نه تنها شامل غذاها و تکنیک‌های تهیهٔ آن‌ها است، بلکه یکی از قسمت‌های اصلی فرهنگ ملموس آذربایجان می‌باشد. آشپزی آذربایجانی دربردارندهٔ فرهنگ آشپزخانه، تاریخ و فلسفه آن، روان‌شناسی سفره‌ای، آداب و رسوم، فیزیولوژی، بهداشت، شیمی، تجهیزات، آداب معاشرت، زیبایی، شعر و دیگر زوایای مربوط به روش آشپزی، همچنین عادت‌های عملی ایجاد شده از سوی مردم آذربایجان در سرزمین‌هایی که همواره با محیط زیست به‌طور هماهنگی کامل زندگی کرده‌اند، می‌شود.