ساختار پروتئین
معنی کلمه ساختار پروتئین در دانشنامه عمومی
ساختار اول: تعداد و نوع ترتیب قرار گرفتن آمینو اسیدها در زنجیر پلی پپتیدی.
ساختار دوم: آلفا هلیکس بیتا شیت
آلفا هلیکس : چرخیدن آمینو اسیدها به دور محور فرضی.
بیتا شیت: بالا و پایین کشیده شدن آمینو اسیدها نظر به تفاوت چارج به صورت صفحه ای.
ساختار سوم: دیدن پروتئین به شکل خطی هم زمان با ساختار یک و دو ساختار سومی.
ساختار چهارم: دیدن هم زمان چند رشته پلی پپتیدی ساختار چهارم.
به توالی پروتئین که به صورت رشته ای از اسیدهای آمینه می باشد گفته می شود. این پروتئین ها پلیمرهایی خطی از اسیدهای آمینه هستند که با پیوند پپتیدی بهم متصل شده اند.
به نظم های موضعی گفته می شود که پروتئین در حین تاشدگی به خود می گیرد. ساختار دوم پروتنئین ها خود به چند دسته تقسیم می شود:
• مارپیچ آلفا ساده ترین و انعطاف پذیرترین ترتیب، کنفرماسیونی مارپیچی و راست گرد بوده به نام مارپیچ آلفا. مارپیچ آلفا یکی از ساختارهای دوم رایج در پروتئین هاست. مارپیچ آلفا یک مارپیچ راستگرد است که ساختار آن هر۵. ۴ آنگستروم یکبار تکرار می شود. در هر دور مارپیچ آلفا، ۳. ۶ اسید آمینه وجود دارد. یعنی هر ۱. ۵ آنگستروم یک اسید آمینه در طول مارپیچ آلفا قرار می گیرد. هر گروه کربوکسیل و آمین در مارپیچ آلفا با اسید آمینه ای با فاصله چهار تا از خود، دارای باند هیدروژنی می باشد و این الگو در سراسر مارپیچ، غیر از چهار اسیدآمینه در دو انتهای آن تکرار شده است. پروتئین های که به شکل مارپیچ الفا هستند به پروتئین های فنری نیز معروفند.
• صفحه های بتا: ساختار صفحه های بتا، ساختار دوم بسیارکشیده و چین دار می باشد. یکی از تفاوت های مهم صفحه های بتا با مارپیچ آلفا این است که اسیدآمینه هایی که معمولاً در ساختار اول زنجیره پروتئینی با فاصله زیاد از هم قرارگرفته اند، برای تشکیل این ساختار در مجاورت یکدیگر قرار می گیرند بنابراین صفحه های بتا تمایل به سختی داشته و انعطاف پذیری ناچیزی دارند. پیوندهای هیدروژنی بین رشته ای که میان گروه های CO یک رشته بتا و NH رشته بتای مجاور ایجاد می شوند، به صفحات بتا پایداری می بخشند و باعث می شوند که این صفحات ظاهری زیگزاگ داشته باشند.
حالت سه بعدی که پروتئین بعد از پیچش به خود می گیرد گفته می شود که در آن با تا خوردگی بیشتر، صفحات و مارپیچ های ساختار دوم به صورت کروی در می آیند.
معنی کلمه ساختار پروتئین در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه ساختار پروتئین
آنزیمها دارای ساختار پروتئینی هستند. افزایش بیش از حد در دمای آب منجر به تغییر در ساختار چهارم پروتئینها میگردد. در دماهای بالا پیوند بین هیدروژن و گروهای گوگرد دار شکسته شده و ساختار آنزیمهای تأثیرگذار در حفظ حیات سلولی تغییر کرده و کارایی خود را از دست میدهند. تغییر در آنزیمها مشکلاتی از قبیل عدم توانایی سلول در شکستن مواد مغذی ایجاد میکند؛ بنابراین حتی با وجود منابع غذایی، موجودات آبزی دچار سوء تغذیه میشوند.