اثر پروانهای
معنی کلمه اثر پروانهای در دانشنامه عمومی
ایدهٔ این که پروانه ای می تواند باعث تغییری آشوبی شود نخستین بار در ۱۹۵۲ در داستان کوتاهی به نام آوای تندر اثر ری بردبری مطرح شد. عبارت «اثر پروانه ای» هم در ۱۹۶۱ در پی مقاله ای از ادوارد لورنتس به وجود آمد. وی در صد و سی و نهمین اجلاس ای ای ای اس در سال ۱۹۷۲ مقاله ای با این عنوان ارائه داد که «آیا بال زدن پروانه ای در برزیل می تواند باعث ایجاد تندباد در تگزاس شود؟»
لورنتس در پژوهش بر روی مدل ریاضی بسیار ساده ای از آب و هوای جو زمین، به معادلهٔ دیفرانسیل غیرقابل حل رسید. وی برای حل این معادله از روش های عددی به کمک رایانه بهره جست. او برای این که بتواند این کار را در روزهای متوالی انجام دهد، نتیجه آخرین خروجی یک روز را به عنوان شرایط اولیه روز بعد وارد می کرد. لورنتس در نهایت مشاهده کرد که نتیجه شبیه سازی های مختلف با شرایط اولیه یکسان با هم کاملاً متفاوت است. بررسی خروجی چاپ شده رایانه نشان داده که رویال مک بی ( Royal McBee ) ، رایانه ای که لورنتس از آن استفاده می کرد، خروجی را تا ۳ رقم اعشار گرد می کند. از آنجایی که محاسبات داخل این رایانه با ۶ رقم اعشار صورت می گرفت، از بین رفتن سه رقم آخر باعث چنین تأثیری شده بود. مقدار تغییرات در عمل گردکردن نزدیک به اثر بال زدن یک پروانه است. این واقعیت غیرممکن بودن پیش بینی آب و هوا در دراز مدت را نشان می دهد.
مشاهدات لورنتس باعث پررنگ شدن مبحث نظریه آشوب شد. عبارت عامیانه «اثر پروانه ای» در زبان تخصصی نظریه آشوب، «وابستگی حساس به شرایط اولیه» ترجمه می شود.
معنی کلمه اثر پروانهای در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه اثر پروانهای
اثر پروانهای، نام پدیدهای است که به دلیل حساسیت سیستمهای آشوبناک به شرایط اولیه ایجاد میشود.
اصطلاح «اثر پروانهای» خود اولین بار به سال ۱۹۶۳ در مقالهای از ادوارد لورنز در آکادمی علوم نیویورک مطرح شد. در آن مقاله آمدهاست: «بال زدن پروانهای ممکن است سیر طبیعی آب و هوا را برای همیشه تغییر دهد؟»
همانطور که از اولین سطور داستان به چشم میآید، ایدهٔ داستان میگردد حول سوژهٔ مورد علاقه علمیتخیلی نویسان، یعنی سفر در طول زمان و بعد هم لابد اتفاقها و از این دست ماجراهایی که در این خط داستانی زیاد به چشم میخورند. اما این داستان سه فرق عمده با همهشان دارد، اول اینکه بردبری با نگاه خاص خودش آن را نوشته است! دوم این جزو نخستین داستانهای نوشته شده با مبنا قرار دادن این درونمایهاست و سوم هم این که یکی از اولین جملاتی که با خواندن داستان به ذهن خوانندگان آشنا با نظریههای علمی، به خصوص نظریهٔ آشوب برسد چنین خواهد بود: «چه جالب؛ پروانه! یعنی چقدر با تئوری اثر پروانهای ربط دارد؟» و اصل ماجرا هم همین است، و جوابش هم خیلی سادهاست: «خیلی زیاد! خود خودش است اصلاً!»
مشاهده میشود که با ایجاد تغییرات جزئی در پارامتر، رفتار سیستم کاملاً تغییر میکند. به چنین رفتاری «وابستگی حساس به شرایط اولیه» یا «اثر پروانهای» میگویند.
مفهوم اثر پروانهای از جهاتی برای نوشتن داستانهایی دربارهٔ سفر زمان جذاب است، فیلم اثر پروانهای ساخت نیولاین سینما، کاملاً از این مفهوم در سفر زمان سود بردهاست.
اثر پروانهای نام پدیدهای است که به دلیل حساسیت سیستمهای آشوبناک به شرایط اولیه ایجاد میشود.
مشاهدات لورنتس باعث پررنگ شدن مبحث نظریه آشوب شد. عبارت عامیانه «اثر پروانهای» در زبان تخصصی نظریه آشوب، «وابستگی حساس به شرایط اولیه» ترجمه میشود.
اثر پروانهای به این معناست که تغییر جزئی در شرایط اولیه میتواند به نتایج وسیع و پیشبینی نشده در ستادههای سیستم منجر گردد و این سنگ بنای تئوری آشوب است. در نظریه آشوب یا بینظمی اعتقاد بر آن است که در تمامی پدیدهها، نقاطی وجود دارند که تغییری اندک در آنها باعث تغییرات عظیم خواهد شد و در این رابطه سیستمهای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و سازمانی، همچون سیستمهای جوی از اثر پروانهای برخوردارند و تحلیلگران باید با آگاهی از این نکته مهم به تحلیل و تنظیم مسائل مربوط بپردازند.
ایدهٔ اینکه پروانهای میتواند باعث تغییری آشوبی شود نخستین بار در ۱۹۵۲ در داستان کوتاهی به نام آوای تندر اثر ری بردبری مطرح شد. عبارت «اثر پروانهای» هم در ۱۹۶۱ در پی مقالهای از ادوارد لورنتس به وجود آمد. وی در صد و سی و نهمین اجلاس ایایایاس در سال ۱۹۷۲ مقالهای با این عنوان ارائه داد که «آیا بالزدن پروانهای در برزیل میتواند باعث ایجاد تندباد در تگزاس شود؟»