تبرید
معنی کلمه تبرید در لغت نامه دهخدا

تبرید

معنی کلمه تبرید در لغت نامه دهخدا

تبرید. [ ت َ ] ( ع مص ) سرد کردن. ( تاج المصادر بیهقی ) ( زوزنی ) ( دهار ). خنک گردانیدن. ( از اقرب الموارد ) ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( فرهنگ نظام ). سرد و خنک گردانیدگی. ( ناظم الاطباء ): تبرید آب ؛ خنک گردانیدن آنرا. ( از قطر المحیط ). ببرف آمیختن آنرا. ( از قطر المحیط ) ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). || نوشانیدن شربتی که سرد گرداند قلب را. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). چیزهای خنک خوردن برای دفع حرارت مزاج. ( فرهنگ نظام ). || سست و ضعیف ساختن. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). ناتوان ساختن مرض کسی را. ( از قطر المحیط ). || لاتبرد عن فلان ؛ ای ان ظلمک فلا تشتمه ُ فتنقص اثمه. ( قطر المحیط ). یعنی دشنام مگوی فلان را که بتو ستم کرده است تا از گناه او کم نشود.

معنی کلمه تبرید در فرهنگ معین

(تَ ) [ ع . ] (مص م . ) خنک کردن ، سرد کردن .

معنی کلمه تبرید در فرهنگ عمید

سرد و خنک کردن چیزی یا جایی، به ویژه دمای بدن.

معنی کلمه تبرید در فرهنگ فارسی

سردکردن، خنک کردن
۱- خنکی خوردن سردی خوردن .۲-( مصدر ) سردکردن خنکی آوردن خنک کردن . ۳- ( اسم ) خنکی . جمع : تبریدات .

معنی کلمه تبرید در دانشنامه عمومی

سردسازی یا تبرید ( به انگلیسی: Refrigeration ) به فرایند انتقال گرما از مخزنی دما - پایین به مخزنی با دمای بالاتر گفته می شود.
برداشت فصلی از یخ و برف یک عمل قدیمی بوده است که به ۱۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح بر می گردد. نام ایران در بین کشورهای پیشرو در زمینه فناوری دنیای کهن می درخشد. اگرچه در آن زمان خبری از موشک یا الکتریسیته نبود؛ ولی مهندسان ایرانی در ۲۴۰۰ سال قبل برای حفظ یخ در تابستان روشی را یافته بودند که در بخش های کویری و گرم ایران به خوبی وظیفه خود را که ذخیره یخ و حفظ و نگهداری موادغذایی بود انجام می داد؛ بنابراین برای ایرانیان با استفاده از نخستین انواع سیستم تبرید آن دوران خوردن دسرهای سنتی خنک در فصل گرما نه تنها عجیب نبود بلکه تفریح رایجی بود و این چنین تاریخچه سرمایش سر از کشورمان درمی آورد.
قبل از ۱۸۳۰، با توجه به عدم وجود جعبه یخ و انبار یخ چند آمریکایی از یخ برای سردسازی غذاها استفاده می کردند. وقتی جعبه و انبار گسترش یافت افراد از اره برای بریدن یخ استفاده کردند. قطعاً این روش سخت و خطرناک بود و قابل تجاری سازی نبود.
تاریخچهٔ سردسازی مصنوعی از وقتی که پروفسور اسکاتلندی، ویلیام کولین در سال ۱۷۵۵ یک وسیله سردسازی کوچک طراحی کرد شروع شد. کولین از یک پمپ برای ایجاد خلأ در ظرفی که از دی اتیل اتر پر شده بود استفاده کرد که با جذب هوای اطراف می جوشید. آزمایش ها با یک تکه یخ انجام می شد.
در روش غیر چرخه ای، سردسازی با ذوب یخ یا تصعید یخ خشک انجام می شود.
در روش چرخه ای، گرما از محیط سرد گرفته می شود و به کمک یک کمپرسور به محیط گرم داده می شود.
انواع سردخانه های صنعتی
۱: سردخانه بالای صفر درجه
۲: سردخانه زیر صفر درجه
بیشتر مواد لبنیاتی در سردخانه های بالای صفر درجه قرار می گیرند مانند شیر،
مهم ترین نکته برای ساخت یک سردخانه مکان آن است.
دور از شهر باشد، در محل های ساختمانی نباشد، طراح سردخانه از تجهیزات بروز استفاده کند.
سردخانه ها به طور کلی خودشان هم به ۳ دسته تقسیم می شود: بزرگ، کوچک، متوسط.
معنی کلمه تبرید در فرهنگ معین

معنی کلمه تبرید در دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:سردسازی

معنی کلمه تبرید در ویکی واژه

خنک کردن، سرد کردن.

جملاتی از کاربرد کلمه تبرید

ز لعل شور و شیرینت مزاجم گشته حار اکنون به تبریدم مداوا را بس آن لیموی و رمانت
شچرباکووا در سال ۲۰۱۳ راه خود را از اوکسانا بولیچوا جدا نمود و در پیشرفته‌ترین گروه در همان پیست به پیشوایی اتری توتبریدزه و سرگئی دوداکوف ورزش نمود.
یا علت سوداست مر او را که به هر سال، ماهی دو به تبرید کند چاره سودا
کجا که مهر تو جان را همی کند تسخین نسیم دی ننماید ببوستان تبرید
این آلیاژ حاوی ۸–۹٪ آلومینیوم، مقادیر کمی روی که باعث افزایش خواص کششی شده و حدوداً ۰٫۳٪ منگنز که مقاومت به خوردگی را افزایش می‌دهد، می‌باشد. حضور آلومینیوم در این آلیاژها سبب شده که به وسیلهٔ عملیات فوق تبرید یا عملیات تلقیح، منیزیم ریزدانه گردد و در نتیجه خواص مکانیکی آن بهبود یافته و سیالیت کاهش می‌یابد. همچنین وجود آلومینیوم قابلیت جذب گاز را افزایش می‌دهد بنابراین میزان تخلخل‌های گازی زیاد می‌شود.
پیر بو علی دقاق را در نفس بازپسین پرسیدند که خویشتن را چگونه می‌بینی؟ گفت: چنان می‌بینم که اگر پنجاه ساله عمر مرا بر طبقی نهند و گرد هفت آسمان و هفت زمین بگردانند مرا از هیچ ملک مقرّب در آسمان شرم نباید داشت و از هیچ آفریده‌ای در زمین حلالی نباید خواست. این مرد بدین صفت که شنیدی بوقت نزع کوزه‌ای آب پیش وی داشتند گفتند: در حرارت جان دادن جگر را تبریدی بده، گفت هنگام آن نیست که این دشمن اصلی را و این نفس ناکس را شربتی سازم، نباید که چون فوت یابد دمار از من برآرد. و فی الخبر: «من مقت نفسه فی ذات اللَّه امنه اللَّه من عذاب یوم القیمة».
هیچ نشنوده نوع قارورات نه ز تبرید و نه ز محرورات
ز عناب و سپستان تو باید به تبریدم دوایی برد درکار
الا تا آب نبود کار جز ترطیب و تبریدش الا تا نار نبود فعل جز تجفیف و تسخینش
بندهٔ سید رندان خرابات شوید که به نزدیک سلاطین جهان معتبرید
آنرا که بطبع اندر رعب تو کند تبرید دوزخ شودش عاجز زاندیشه تسخینا