اتحاد مقدس
معنی کلمه اتحاد مقدس در فرهنگستان زبان و ادب

اتحاد مقدس

معنی کلمه اتحاد مقدس در فرهنگستان زبان و ادب

{Holy Alliance} [جامعه شناسی، علوم سیاسی و روابط بین الملل] اتحادی ارتجاعی میان پادشاهان روسیه و اتریش و پروس در سال 1815 برای سرکوب جنبش های آزادی خواهانه

معنی کلمه اتحاد مقدس در دانشنامه عمومی

اتحاد مقدس نام سازمانی بود که پس از سقوط ناپلئون توسط امپراتوران و سلاطین اروپا ایجاد شد و هدفش سرکوب نهضت های انقلابی و آزادی در اروپا بود. این سازمان در ۱۴ سپتامبر سال ۱۸۱۵ در پاریس رسماً تشکیل شد و در آن تزار روسیه، امپراتور اتریش و پادشاه پروس شرکت جستند. سپس تقریباً کلیه سلاطین و تاجداران اروپا که حافظ نظام اشرافی و مخالف هر گونه تحول دموکراتیک و استقلال طلبانه بودند به این اتحاد مقدس پیوستند. حتی بریتانیا هم اگر چه رسماً به این سازمان نپیوست ولی اصول آن را تأیید می کرد و علناً از سیاست آن طرفداری می کرد.
کشورهای اروپایی، پس از شکست ناپلئون و پیروزی نهایی و انعقاد صلح، برای بررسی نتایج جنگ و تعیین سرنوشت اروپا، کنگره ای در وین تشکیل دادند. «کنگره وین» که جلسات آن از ۱۸ نوامبر و ۱۸۱۴ تا ۹ ژوئن ۱۸۱۵ ادامه داشت و منجر به انعقاد عهدنامه وین گردید. در این کنگره، نمایندگان کشورهای بزرگ اروپایی، یعنی اتریش، پروس، روسیه انگلستان و نیز نمایندگان کشورهای فرانسه، پرتغال و سوئد که عهدنامه صلح را امضا کرده بودند و همچنین اکثر کشورهای دیگر اروپایی شرکت داشتند و تعداد نمایندگان سیاسی کشورهای شرکت کننده در این کنگره بیش از ۲۱۶ نفر بود. کنگره وین هرگز عملاً افتتاح نشد، بلکه کمیسیونهای متعددی طرح های مورد نظر را آماده می کردند و این کمیسیون بالاخره در ۹ ژوئن ۱۸۱۵ سند نهایی را امضاء کرد.
بنابر تصمیمات کنگرهٔ وین، خاندان های سابق سلطنتی کشورهای اروپایی مجدداً به تاج و تخت خود بازگشتند، خاندان بناپارت خلع و تبعید گردید، فرانسه به مرزهای سابق خود در ۱۷۹۲ محدود شد، بلژیک ضمیمه هلند گردید، بی طرفی سوئیس رسماً اعلام شد و تغییرات وسیع دیگری نیز در نقشهٔ جغرافیایی قاره اروپا پدید آمد و قسمت اعظم مستعمرات خارجی نیز نصیب انگلستان شد. تنها چیزی که در این کنگره رعایت نشد حقوق و آرمان های ملت های اروپایی بود. امیدها و انتظارات مردم اروپا از اعلامیه های رسمی پادشاهان خود در زمان جنگ ۱۸۱۲ که وعده اصلاحات عمیق و اساسی را به آن ها داده بودند، به یأس و عدم رضایت عمومی مبدل شد. وعده ها ایفا نشد و آرزوهای اصلاح طلبان، غلیانی ایجاد کرد که مقدمهٔ انقلاب های جدیدی گردید.
امضا کنندگان اصلی عهدنامه وین ( انگلستان، روسیه، اتریش و پروس ) برای اجرای تصمیمات گرفته شده، در ۲۶ سپتامبر ۱۸۱۵ پیمانی به نام اتحاد مقدس منعقد کردند که فرانسه نیز در سال ۱۸۱۸ به آن ملحق گردید. مبتکران و رهبران عملی این سازمان کلمنز ونزل فن مترنیخ صدر اعظم اتریش و الکساندر اول تزار روسیه بودند. طرف های این معاهده که خود را اعضای یک خانواده مسیحی می دانستند تعهد کردند که جنبش های انقلابی که خواستار آزادی و حقوق مردم باشند را با توسل به زور سرکوب کنند، زیرا این نوع جنبش ها تهدیدی علیه حکومت های ایشان بود.
اتحاد مقدس (۱۵۷۱). اتحاد مقدس ( به لاتین: Liga Sancta ) ، ( به اسپانیایی: Liga Santa ) ، ( به ایتالیایی: Lega Santa ) ارتش دریایی کشورهای کاتولیک حاشیه مدیترانه به جز امپراتوری روم و فرانسه بود که در ۲۵ می ۱۵۷۱ میلادی به دستور پاپ پیوس پنجم و به منظور مبارزه با سلطهٔ امپراتوری عثمانی بر ساحل شرقی مدیترانه تشکیل شد. اعضای این اتحاد به شرح زیر بودند:
• ایالات پاپی تحت فرمان پیوس پنجم
• پادشاهی اسپانیا تحت فرمان فیلیپ دوم ( به انضمام ناپل و سیسیل )
• جمهوری ونیز
• جمهوری جنوا
• شوالیه های مالت
• دوک نشین توسکانی و شوالیه های سنت استفان
• دوک نشین سوی
• دوک نشین اوربانو
• دوک نشین پارما
این متحدان در مجموع ۲۰۰ گالی، ۱۰۰ عدد انواع دیگر کشتی، ۵۰۰۰۰۰ پیاده نظام، ۴۵۰۰ سواره نظام و تعداد زیادی توپخانه را تا ۱ آوریل برای نبرد گرد آوردند. جان اتریشی برادر نامشروع فیلیپ دوم اسپانیا به عنوان فرمانده این اتحاد بود.
اتحاد مقدس (۱۶۸۴). اتحاد مقدس سال ۱۶۸۴ میلادی توسط پاپ اینوسنت یازدهم با شرکت امپراتوری مقدس روم، مشترک المنافع لهستان - لیتوانی و جمهوری ونیز به وجود آمد. روسیه تزاری نیز در ۱۶۸۶ به این اتحاد پیوست. این اتحاد در جنگ بزرگ علیه امپراتوری عثمانی شرکت کرد و تا پیمان کارلویتس در ۱۶۹۹ میلادی به طول انجامید.
معنی کلمه اتحاد مقدس در دانشنامه عمومی

معنی کلمه اتحاد مقدس در دانشنامه آزاد فارسی

اِتّحاد مقدّس (Holy Alliance)
اتحادیۀ مسیحی نیکوکاری، صلح، و نوع دوستی۱. به ابتکار اَلکساندر اول، امپراتور روسیه، در ۱۸۱۵ برپا شد و به امضای شاهان اروپا رسید. این «اتحاد» با روسیه در تلاش هایش همدست شد تا حکومت های خودکامۀ پادشاهی را به هر بهایی حفظ کند و بهانه ای برای مداخله در امور داخلی کشورهای دیگر شد. بریتانیا و اتریش، به ترتیب در ۱۸۱۸ و ۱۸۲۰، طرح ایجاد سپاهی بین المللی، که به نام «اتحاد» عمل کند، را رد کردند.

معنی کلمه اتحاد مقدس در ویکی واژه

اتحادی ارتجاعی میان پادشاهان روسیه و اتریش و پروس در سال 1815 برای سرکوب جنبش‌های آزادی‌خواهانه.

جملاتی از کاربرد کلمه اتحاد مقدس

اتحاد مقدس سازمانی بود که پس از سقوط ناپلئون توسط امپراتوران و سلاطین اروپا ایجاد شد و هدفش سرکوب نهضت‌های انقلابی و آزادی در اروپا بود. این سازمان در ۱۴ سپتامبر سال ۱۸۱۵ در پاریس رسماً تشکیل شد و تقریباً کلیه سلاطین و تاجداران اروپا که حافظ نظام اشرافی و مخالف هر گونه تحول دموکراتیک و استقلال طلبانه بودند به این اتحاد مقدس پیوستند. بریتانیا اگر چه رسماً به این سازمان نپیوست ولی اصول آن را تأیید می‌کرد و علناً از سیاست آن طرفداری می‌کرد.
عدم کفایت اتحاد مقدس از یک سو و تضاد منافع روسیه با بریتانیا و اتریش از سوی دیگر دو کشور را برآن داشت تا خود ابتکار عمل را به کار گیرند و خلأ یک اتحاد قدرتمند را پر کنند. در ۲۰ نوامبر ۱۸۱۵ در پاریس پیمانی را که به پیمان چهارجانبه مشهور است امضا کردند.
اتحاد مقدس که از سال ۱۸۲۲ از فعالیت بازایستاده بود، با مرگ الکساندر امپراتور روسیه در سال ۱۸۲۵ عملاً محو گردید. اما از آن سال تا سال ۱۹۱۴، کنفرانس‌ها و کنگره‌های کمابیش گسترده یا محدودی در اروپا تشکیل شد و نمادی را به وجود آورد که به کنسرت اروپا معروف است.
عدم کفایت اتحاد مقدس از یک سو و تضاد منافع روسیه با بریتانیا و اتریش از سوی دیگر دو کشور را برآن داشت تا خود ابتکار عمل را به کار گیرند و خلأ یک اتحاد قدرتمند را پر کنند. در ۲۰ نوامبر ۱۸۱۵ در پاریس پیمانی را که به پیمان چهارجانبه مشهور است امضا کردند که بعدها با امضای پیمان اکس - لاشاپل و افزوده شدن فرانسه به پیمان پنج‌جانبه تبدیل گشت.
کشور ایران نیز از اتحاد مقدس بی بهره نماند و انعقاد تحمیلی عهدنامه ترکمانچای در سال ۱۸۲۸ میلادی، معلول حمایت اتحاد مقدس از روسیه بود. به موجب این معاهده، که مانند عهدنامه گلستان با وساطت سفیر انگلیس میان ایران و روسیه به امضا رسید، ایروان و نخجوان از ایران جدا و ضمیمهٔ روسیه گردید، رود ارس مرز ایران و روسیه شناخته شد و رژیم کاپیتولاسیون نیز برای روس‌ها و به دنبال آن برای سایر کشورها در ایران برقرار گردید.
این ائتلاف به عنوان اولین اتحاد غیر ایدئولوژیک بین یک کشور مسیحی و یک کشور مسلمان، بسیار استثنایی بود و باعث جنجال در جهان مسیحیت شد. کارل جیکوب بورکهارت از آن با عنوان "اتحاد مقدس شراب و هلال" یاد کرده است. این پیمان نظامی بیش از دو قرن و نیم به طور متناوب تا زمان جنگ ناپلئون در مصر عثمانی ادامه داشت.
اتحاد مقدس نام سازمانی بود که پس از سقوط ناپلئون توسط امپراتوران و سلاطین اروپا ایجاد شد و هدفش سرکوب نهضت‌های انقلابی و آزادی در اروپا بود. این سازمان در ۱۴ سپتامبر سال ۱۸۱۵ در پاریس رسماً تشکیل شد و در آن تزار روسیه، امپراتور اتریش و پادشاه پروس شرکت جستند. سپس تقریباً کلیه سلاطین و تاجداران اروپا که حافظ نظام اشرافی و مخالف هر گونه تحول دموکراتیک و استقلال طلبانه بودند به این اتحاد مقدس پیوستند. حتی بریتانیا هم اگر چه رسماً به این سازمان نپیوست ولی اصول آن را تأیید می‌کرد و علناً از سیاست آن طرفداری می‌کرد.
اصول اتحاد مقدس که بر اساس مشروعیت سلطنت و برتری قدرت‌های بزرگ، مداخله در امور داخلی کشورهای خارج از سازمان و کشورگشایی کشورهای عضو پایه‌گذاری شده بود به مرور زمان با وقوع جنبش‌های انقلابی مواجه گردید. بالاخره در نتیجه تضادهای داخلی بین سلاطین و پادشاهان عضو سازمان و بین منافع طبقات حاکم آن‌ها از قدرت اتحاد مقدس کاسته شد. وقوع انقلاب سال ۱۸۳۰ در فرانسه، آزادی ملت‌های بالکان و تشکیل کشورهای مستقلی چون یونان (۱۸۳۰)، بلژیک (۱۸۳۹)، رومانی، بلغارستان، آلبانی، موج انقلابات عظیم و پی در پی سال‌های ۱۸۴۶–۱۸۴۸ (موسوم به بهار ملت‌ها) در اغلب کشورهای اروپایی، وحدت ایتالیا (۱۸۷۰) و وحدت آلمان دیوارهای اتحاد مقدس را از هم گسیخت و آن را نابود کرد.
امضا کنندگان اصلی عهدنامه وین (انگلستان، روسیه، اتریش و پروس) برای اجرای تصمیمات گرفته شده، در ۲۶ سپتامبر ۱۸۱۵ پیمانی به نام اتحاد مقدس منعقد کردند که فرانسه نیز در سال ۱۸۱۸ به آن ملحق گردید. مبتکران و رهبران عملی این سازمان کلمنز ونزل فن مترنیخ صدر اعظم اتریش و الکساندر اول تزار روسیه بودند. طرف‌های این معاهده که خود را اعضای یک خانواده مسیحی می‌دانستند تعهد کردند که جنبش های انقلابی که خواستار آزادی و حقوق مردم باشند را با توسل به زور سرکوب کنند، زیرا این نوع جنبش‌ها تهدیدی علیه حکومت‌های ایشان بود.
اتحاد مقدس سال ۱۶۸۴ میلادی توسط پاپ اینوسنت یازدهم با شرکت امپراتوری مقدس روم، مشترک‌المنافع لهستان-لیتوانی و جمهوری ونیز به وجود آمد. روسیه تزاری نیز در ۱۶۸۶ به این اتحاد پیوست. این اتحاد در جنگ بزرگ علیه امپراتوری عثمانی شرکت کرد و تا پیمان کارلویتس در ۱۶۹۹ میلادی به طول انجامید.