آلوپسی. آلوپْسی (alopecia) آلوپْسی مشتق از واژه ای یونانی به معنی ازدست دادن مو. نوعی طاسی. در آلوپسی منطقه ای۱، لکه های طاسی در میان موهایی با رشد طبیعی پدید می آید. این مشکل، که غالباً در جوانان دیده می شود، به دفعات عود می کند و معمولاً محدود به ریش و پوست سر است. علت بروز آلوپسی منطقه ای ناشناخته است، ولی ناشی از بیماری جسمی مهمی نیست. ممکن است تنش های عصبی در بروز آن دخیل باشند. معمولاً، با گذشت زمان مو ها مجدداً می رویند. گاهی رنگ جدید مو با رنگ قبلی آن تفاوت دارد و معمولاً سفید است. آلوپسیِ فراگیر۲، که عبارت از فقدان هرگونه مو حتی مژه است، نوعی بیماری ارثی است. نقشۀ ژن عامل آن در ۱۹۹۷ شناسایی شد.
معنی کلمه آلوپسی در ویکی واژه
آلوپسی (پزشکی): ریزش مو یا نروییدن مو در قسمتهایی از بدن که حالت طبیعی باید مو داشته باشد.
جملاتی از کاربرد کلمه آلوپسی
آلوپسی آندروژنیک مردانه یا طاسی مردانه ریزش مو تیپ مردانه را نمیتوان یک بیماری محسوب نمود. این وضعیت بهطور معمول در مردانی که از نظر ژنتیکی مستعد این وضعیت هستند اتفاق میافتد و در واقع نوعی پاسخ فیزیولوژیک بدن آنها به آندروژنها یا همان هورمونهای مردانه میباشد.
هیچگونه درمان استانداردی برای آلوپسی یونیورسالیس استفاده نشدهاست. روشهای درمانی بسیاری از جمله ایمنیدرمانیها مانند ایمیکیمود، مورد بررسی قرار گرفتهاست. استفاده از توفاسیتینیب سیترات نیز ممکن است فوایدی داشته باشد. در ژوئن ۲۰۱۴، گزارش شد که مردی ۲۵ ساله که تقریباً هیچ مویی روی بدنش نداشت، پس از هشت ماه درمان، موهای سر، ابرو، مژه، صورت، زیر بغل و جاهای دیگر بدن او به صورت کامل رشد کردهاست.
آلوپسی یونیورسالیس میتواند در هر سنی رخ دهد و در حال حاضر آن را نوعی بیماری خودایمنی میدانند که در آن سیستم ایمنی فرد، به فولیکولهای مو حمله میکند. عوامل ژنتیکی نیز ممکن است در ایجاد آن نقش داشته باشند، زیرا در خانوادهٔ ۲۰٪ از افراد مبتلا، فردی مبتلا به آلوپسی هم وجود دارد.
آلفاترادیول به شکل محلول اتانولی برای استفاده موضعی روی پوست سر استفاده میشود. مشابه سایر داروهای ضد آلوپسی، موضعی یا خوراکی، برای جلوگیری از ریزش بیشتر مو باید به طور مداوم استفاده شود. رشد دوباره موهایی که قبلاً از دست رفتهاند فقط به میزان محدودی امکانپذیر است. به طور کلی، آلوپسی پیشرفته به درمان پزشکی پاسخ خوبی نمیدهد، که در طول تاریخ تصور میشد که نتیجه از بین رفتن ریشه مو باشد.
طاسی کامل یا آلوپسی توتالیس به ریزش تمام موی سر گفته میشود. این بیماری دارای دورههای رشد و ریزش مو میباشد، هرچند که پروگنوز یا پیش آگهی رشد طولانی مدت مو در آن ضعیف است.
آلوپسی آره آتا یا طاسی منطقهای بیماری است که با آغاز سریع ریزش مو در یک منطقه کاملاً مشخص و معمولاً مدور تشخیص داده میشود. اکثریت بیماران زیر ۶۰ سال سن دارند و هیچ یافته دیگری به همراه ندارند. علت این بیماری میتواند اختلالات سیستم ایمنی مانند کم خونی ایمنی، التهاب تیروئید، دیابت و… باشد.
انواع آلوپسی از طاسی با الگوی مردانه (که آلوپسی آندروژنیک، آلوپسی آندروژنتیک، و آلوپسی آندروژنتیکا نیز نامیده میشود و در فارسی میتوان آن را به طاسی وابسته به هورمون مردانه یا کچلی آندروژنیک نیز ترجمه کرد) گرفته، تا مواردی همچون طاسی منطقهای یا همان آلوپسی آره آتا، که شامل از دست دادن منطقهای مو در برخی از نواحی سر یا بدن است، و همینطور طاسی کامل یا همان آلوپسی توتالیس، که به از دست دادن تمامی موی سر بهطور کامل گفته میشود، و نیز ریزش موی سرتاسری یا همان آلوپسی یونیورسالیس، که شامل از دست دادن تمام موهای سر و بدن میباشد را، در بر میگیرد.
طاسی سرتاسری یا آلوپسی یونیورسالیس به ریزش تمام موی بدن گفته میشود که بسیار نادر است.
آلوپسیا آره آتا یا طاسی منطقهای بیماری است که با آغاز سریع ریزش مو در یک منطقه کاملاً مشخص و معمولاً مدور تشخیص داده میشود. اکثریت بیماران زیر ۶۰ سال سن دارند و هیچ یافته دیگری به همراه ندارند. علت این بیماری میتواند اختلالات سیستم ایمنی مانند کم خونی ایمنی، التهاب تیروئید، دیابت و… باشد. اغلب در این بیماری فولیکولهای مو در نتیجه حمله اشتباه توسط سیستم دفاعی بدن شخص آسیب میبیند و مانع از رشد مو میشود که این بیماری به عنوان یک بیماری ناشی از اختلالات سیستم دفاعی بدن شناخته شدهاست.