آرتمیا

آرتمیا

معنی کلمه آرتمیا در دانشنامه عمومی

آرتمیا. آرتمیا ( نام علمی: Artemia ) جانداری است سخت پوست که در آب های شور زندگی می کند. دریاچه ارومیه در ایران، یکی از غنی ترین منابع آرتمیا در جهان شمرده می شد ولی به دلیل فروکش کردن آب دریاچه ارومیه، جمعیت آرتمیا در دریاچه ارومیه کاهش چشمگیری داشته است. آرتمیا در صنایع پرورش میگو و ماهی مورد استفاده قرار می گیرد.
در دنیا سالانه بیش از ۲۰۰۰ تن سیست آرتمیا معامله می شود و به خصوص از خود آرتمیا یا سیست آن در تغذیه مراحل نوزادی ماهیان، سخت پوستان و نرم تنان و … سود می برند.
بر اساس اسناد علمی اولین گزارش مکتوب علمی دربارهٔ آرتمیا متعلق به آرتمیای دریاچه ارومیه می باشد که در اوایل قرن دهم میلادی توسط اصطخری – جغرافیدان ایرانی - در دو کتاب صور الاقالیم و نیز در کتاب مسالک و ممالک تحت عنوان سگ آبزی نام برده شده است. در این کتاب ها آورده شده است که «بادربایکان ( به آذربایجان ) دریایی هست که آن را دریای ارمیه ( ارومیه ) خوانند آبی شور دارد و هیچ جانوری نباشد و گویند که سگ آبی باشد گرد بر گرد این دریا همه عمارت و نواحی است و از این دریا تا مراغه سه فرسنگ باشد و تا ارمی دو فرسنگ و درازای این دریا پنج روز است بر خشک و در آب چون باد راست بود بیک شب بیرون شوند. » بعدها در سال ۹۸۲ میلادی ( اواخر قرن دهم میلادی ) در کتاب حدود العالم بار دیگر حضور آرتمیا در دریاچه ارومیه گزارش شده است، , در این کتاب اینگونه نوشته شده است: «و دوم دریای کبوذان ( دریای کبودان = دریاچه ارومیه ) بارمینیه ( به ارمینیه = به ارومیه = در ارومیه ) درازاء او پنجاه فرسنگ است اندر پهنای سی فرسنگ. اندر میان این دریا دهیست کبوذان ( کبودان، نام یکی از جزایر دریاچه ارومیه است ) گویند و این دریا بدان ده بازخوانند و از گرد او آبادانیست و اندر او هیچ جانور نیست از شوری آبش مگر کرم. »
مینورسکی در ترجمه انگلیسی کتاب حدود العالم واژه «ارمینیه» را ارمنستان ترجمه کرده است که لغت نامه دهخدا در توضیح واژه «کبودان» به صراحت به این اشتباه اشاره و واژه صحیح «ارومیه» معرفی کرده است؛ و آن را ناشی از اشتباه لفظی می داند. اما مسئله جالب اینکه، پروفسور سورجلوس رئیس مرکز رفرانس آرتمیای دانشگاه خنت بلژیک، یکی از اسامی قدیمی آرتمیا را «کرم آب شور» ( brine worm ) اعلام کرده است. شلوسر، آرتمیا را تحت عنوان «یک حشره ناشناس» معرفی کرده؛ از این رو او نیز لفظ آرتمیا را در نوشته خود به کار نبرده زیرا در سال ۱۸۱۹ یعنی ۶۴ سال بعد از شلوسر، شخصی به نام لیچ برای اولین بار نام علمی آرتمیا را پیشنهاد و استفاده کرده است. حدودالعالم نخستین کتاب جغرافیا به زبان فارسی است. این کتاب به سال ۹۸۲ میلادی نوشته شده و به جغرافیای عمومی پرداخته است ولی نام مؤلف کتاب معلوم نیست. بدین ترتیب باید اذعان داشت که حدود ۸۰۰ سال قبل از شلوسر ( هزار سال پیش از این ) ، در کتاب حدود العالم، اولین کتاب جغرافیای فارسی، آرتمیا برای نخستین بار از دریاچه ارومیه به صورت یک مستند علمی گزارش شده و شلوسر در واقع اولین تصویر شماتیک از آرتمیا را ترسیم کرده است.

معنی کلمه آرتمیا در ویکی واژه

(جانوری): نوعی جانور سخت پوست کوچک که در آب‌های خیلی شور زندگی می‌کند.

جملاتی از کاربرد کلمه آرتمیا

آرتمیا سالینا نخستین بار توسط کارل لینه در سال ۱۷۵۸ و بر اساس گزارش یک آلمانی به نام شلوسر در لیمینگتون انگلستان ثبت شد. آن جمعیت، اکنون منقرض شده‌است، اما نمونه‌های جمع‌آوری شده در آن‌جا، همچنان در موزه‌های جانورشناسی نگهداری می‌شوند.
انعطاف‌پذیری این موجودات، آن‌ها را به نمونه‌های آزمایشی ایدئال در آزمایش‌ها تبدیل کرده و آرتمیا یکی از موجودات استاندارد برای آزمایش سمیت مواد شیمیایی از جمله غربالگری برای فعالیت آفت‌کش‌ها است. از این جانور، در تغذیهٔ ماهیان آکواریومی نیز استفاده می‌شود.
آرتمیا سالینا دارای سه چشم و ۱۱ جفت پا است و می‌تواند تا حدود ۱۵ میلیمتر (۰٫۶ اینچ) رشد کند. خون آن حاوی مادهٔ هموگلوبین است که در مهره‌داران نیز یافت می‌شود. نرها دارای شاخک‌های دوم هستند که به‌طور قابل‌توجهی بزرگ شده و به‌عنوان اندام‌های گیره‌ای در جفت‌گیری استفاده می‌شود.
از آن‌ها بیش از ۹۰۰ گونهٔ شناخته‌شده در سطح جهان وجود دارد. معروف‌ترین گونه‌ها آرتمیا (آبزی اصلی دریاچه ارومیه) و دافنی هستند.
آرتمیا می‌تواند در آبی زندگی کند که محتوای نمک آن بسیار بیشتر یا بسیار کمتر از آب دریا است و مقادیر نمکی تا ۵۰٪ را تحمل می‌کنند که تقریباً یک محلول اشباع است و می‌تواند چندین روز در محلول‌های بسیار متفاوت از آب دریا مانند پتاسیم پرمنگنات یا نقره نیترات زنده بماند، در حالی که ید برای آن‌ها مضر است. رنگ این حیوان به غلظت نمک بستگی دارد و غلظت‌های بالاتر، به آن‌ها ظاهر کمی قرمز می‌دهد. در آب شیرین، آرتمیا سالینا پس از حدود یک ساعت می‌میرد. این جانور عمدتاً از جلبک‌های سبز تغذیه می‌کند.
قیمت هر کیلو آرتمیا در بازارهای جهانی با توجه به کیفیت آن حدود ۱۴۰ تا ۲۰۰ دلار است.
آپولودور آرتمیایی (به یونانی: Ἀπολλόδωρος Ἀρτεμιτηνός) (زادهٔ پیرامون ۱۳۰ پیش از میلاد- مرگ ۸۷ پیش از میلاد) او یک مورخ و جغرافی دان یونانی اهل آرتمیتا، در امپراتوری اشکانی بود که در قرن نخست پیش از میلاد میزیست. از زندگی و فعالیت های او اطلاعاتی در دسترس نیست و تنها میدانیم که او کتابی را دربارهٔ تاریخ اشکانیان به نام پارتیکا (به یونانی: τὰ Παρθικὰ) در دست کم چهار جلد نگاشته‌ بود که امروزه مفقود شده و تنها بخش هایی از آن توسط مورخان بعدی، چون استرابو و تروگ پومپه و آثنئیوس، نقل شده است.