سن پترزبورگ

معنی کلمه سن پترزبورگ در دانشنامه آزاد فارسی

سَنْ پِتِرْزْبورْگ (St Petersburg)
کلیسای مرکز ناحیۀ سن پترزبورگ، در فدراسیون روسیه، در رأس خلیج فنلاند، با ۴,۵۸۲,۳۰۰ نفر جمعیت (۲۰۰۳). صنایع آن عبارت اند از کشتی سازی، نساجی، و تولید ماشین آلات و مواد شیمیایی. در ۱۹۱۴ پتروگراد، و از ۱۹۲۴ تا ۱۹۹۱ لنینگراد نام داشت، سپس به نام اصلی خود بازگشت. سن پترزبورگ، واقع در زمینی پست و تالابی، با مصب های رود نوا به چند قسمت تقسیم شده است؛ رود مزبور آن را به دریاچۀ لادوگا متصل می کند. هوای آن بسیار سرد است. با احداث آبراه کشتی رو ( ۱۸۷۵ ـ ۱۸۹۳) تا بالتیک، به دریابندر تبدیل شد. این شهر همچنین با رود و آبراه به دریاهای خزر و سیاه متصل است. در ۱۹۷۵، ارتباط دریایی با دریای سفید در نزدیکی بلومورسک، از طریق دریاچه های اونگا ولادوگا، کامل شد؛ درنتیجه به نیروی دریایی اجازه می داد بدون ردیابی ناتو وارد دریای بارنتس شود. سن پترزبورگ دارای بلوارهای وسیع است و معماری آن شهرت دارد. بیشتر بناهای باروک و کلاسیک آن متعلق به قرن ۱۸ و اوایل قرن ۱۹، در جنگ جهانی دوم آسیب ندیدند. موزه های آن عبارت اند از کاخ زمستانی، اقامتگاه تزارها تا ۱۹۱۷؛ موزۀ اِرمیتاژ؛ موزۀ روسی (کاخ میخائیل سابق)، و کلیسای جامع سنت آیزاک. قلعۀ سنت پطرس وسنت پُل، در جزیرۀ نِوا، قدیمی ترین بنای این شهر است و اکنون زندان سیاسی است. دانشگاه آن در ۱۸۱۹ تأسیس شد. پطر کبیر سن پترزبورگ را در ۱۷۰۳ به منزلۀ راه خروجی به بالتیک ساخت و از ۱۷۱۲ در آن اقامت گزید. این شهر پایتخت امپراتوری روسیه (۱۷۰۹ ـ ۱۹۱۸) و مرکز همۀ جنبش های انقلابی اصلی، از دکابریست ها در ۱۸۲۵ گرفته تا انقلاب ۱۹۱۷، بود. شهر در زمان هجوم آلمان در جنگ جهانی دوم، از ۳۰ اوت ۱۹۴۱ تا ۲۷ ژانویۀ ۱۹۴۴، دربرابر محاصره و بمباران ها مقاومت کرد. نیروی هوایی آلمان (لوفت وافه) بیش از ۱۰۰ هزار بمب و ۱۵۰ هزار تا ۲۰۰ هزار گلوله توپ بر شهر فروریخت، اما بیشتر تلفات (حدود ۱.۳ تا ۱.۵ میلیون نفر) ناشی از گرسنگی و سرما بود. پاتک های شوروی از ۱۹۴۳ آغاز شد، اما محاصره تا ۱۹۴۴ ادامه یافت. در ژوئن ۱۹۹۱، ۵۵ درصد از ساکنان شهر با نام تزاری سن پترزبورگ، موافق و ۴۳ درصد مخالف بودند؛ در سپتامبر ۱۹۹۱، پارلمان آن را تأیید کرد. یک ماه پیش از آن، آناتولی سوبچاک، شهردار، و هزاران شهروند از تلاش برای کودتا برضد میخائیل گورباچف، رهبر شوروی، جلوگیری کرده بودند.

معنی کلمه سن پترزبورگ در ویکی واژه

سَ پِ تِ
سن‌پترزبورگ
سن‌پطرزبورگ. پایتخت کهن کشور روسیه. این شهر پیش از مسکو پایتخت روسیه بوده است.

جملاتی از کاربرد کلمه سن پترزبورگ

معماران ارمنی که تحصیل کرده سن پترزبورگ بودند سبک جدیدی از معماری روسی را در شهر باکو طراحی و به اجرا درآوردند.
در جریان جنگ‌های ایران و روسیه در دورهٔ قاجار و سقوط اردبیل، نسخ خطی کتابخانهٔ شیخ صفی‌الدین اردبیلی توسط روس‌ها به غارت رفت. هم‌اکنون آن نسخ در موزهٔ سن پترزبورگ در روسیه نگهداری می‌شوند. این بنای تاریخی در محلهٔ عالی‌قاپو است.
شهر نیژنی نووگورود ۱٫۳ میلیون جمعیت دارد و چهارمین شهر بزرگ روسیه پس از مسکو، سن پترزبورگ و نووسیبیرسک است.
آدامیان پیانو و آهنگسازی را در در برلین در بین سال‌های ۱۹۰۴ تا ۱۹۰۶ آموخت و سپس از دانشکده حقوق دانشگاه دولتی سن پترزبورگ فارغ‌التحصیل شد. از سال ۱۹۲۴ تا ۱۹۲۶ رئیس کنسرواتوار ایروان بود سپس به عنوان استاد در کنسرواتوار لنینگراد فعالیت نمود.
الکسی مُژایف (روسی: Алексе́й Васи́льевич Можа́ев؛ ۲۸ مارس ۱۹۲۱ – ۲۳ ژانویه ۱۹۹۴) نقاش، گرافیست و معلم هنر روسی-شوروی بود که در لنینگراد زندگی و کار می‌کرد. او عضو اتحادیه هنرمندان سن پترزبورگ بود (قبل از سال ۱۹۹۲ که به عنوان شاخه لنینگراد اتحادیه هنرمندان فدراسیون روسیه شناخته می‌شد) که به عنوان نماینده مکتب نقاشی لنینگراد شناخته می‌شد.
لاولیس در سن پترزبورگ، فلوریدا به دنیا آمد. وی در سال ۱۹۵۱ از دانشگاه فلوریدا واقع در گینزویل در رشته شیمی، مدرک خود را گرفت و در سال ۱۹۵۲، به مقام استادی در رشته شیمی آلی رسید و پی‌اچ‌دی خود را در سال ۱۹۵۴ و در رشته شیمی آلی گرفت.
لیاپونوف در سال ۱۹۰۲ به سن پترزبورگ بازگشت و به‌عنوان عضو فعال آکادمی علوم و استاد دانشگاه ریاضی کاربردی انتخاب شد. جایگاهی که پیش از او در اختیار چبیشف بود.
دفتر مرکزی شرکت الیجنت ایر در شهر اینترپرایز، نوادا، ایالات متحده آمریکا قرار دارد و فرودگاه بین‌المللی بلینگهم، فرودگاه شارلوت کانتی، فرودگاه بین‌المللی فورت لادرداله – هالی‌وود، فرودگاه بین الملی هونولولو، فرودگاه بین‌المللی لس‌آنجلس، فرودگاه بین‌المللی مک‌کاران، فرودگاه بین‌المللی اوکلند، فرودگاه بین‌المللی اورلندو سنفورد، فرودگاه فینکس-مسا و فرودگاه بین‌المللی سن پترزبورگ-کلیرواتر، قطب‌های این شرکت هواپیمایی به‌شمار می‌آیند.
اسپیریدون پوتین در یک خانواده روسی، در استان تور، امپراتوری روسیه، در خانواده ایوان پتروویچ پوتین (۱۸۴۵–۱۹۱۸) و پاراسکوا ماتویونا پوتینا (متولد گلوبوا، ۱۸۴۴–۱۹۰۶) به دنیا آمد. در ۱۲ سالگی با پسر عمویش در مسافرخانه ای در تور کار می‌کرد و در ۱۵ سالگی برای تحصیل آشپزی به سن پترزبورگ نقل مکان کرد.