زاغه
معنی کلمه زاغه در لغت نامه دهخدا

زاغه

معنی کلمه زاغه در لغت نامه دهخدا

( زاغة ) زاغة. [ غ َ ] ( ع ص ) ج ِ زائغ. قوم زاغة؛ میل کنندگان از حق. ( منتهی الارب ). میل کنندگان از حق یعنی روی گردانیدن از حق. ( آنندراج ). و رجوع به ناظم الاطباء و زائغ شود.
زاغه. [ غ َ /غ ِ ] ( اِ ) آغل. محل نگاهداری گوسفند و گاو. غاری که کوهستانیها در کوه میکنند که در زمستانها محل حیوانات باشد. ( فرهنگ نظام ). و رجوع به زاغذ و آغل شود.
زاغه. [ غ َ ] ( اِخ ) از شهرهای سودان واقع در کنار رود نیل بوده است. ابن بطوطه آرد: بر رود نیل شهری است بنام کارشخو و رود نیل از آن میگذرد و به کابره و سپس بطرف زاغه و از زاغة به تنبکتو میرود. پادشاه زاغه و کابره فرمان بردار پادشاه مالی هستند. اهالی زاغه از دیر باز پیرو اسلام و دارای حس دینی و دانش طلبی میباشند. ( سفرنامه ابن بطوطه چ پاریس ج 4 ص 395 ).
زاغه. [ غ َ ] ( اِخ ) دهی است جزء دهستان بشاریات بخش آبیک شهرستان قزوین. واقع در 21000گزی باختر آبیک و 3000گزی راه عمومی و 1000گزی ایستگاه زیاران در جلگه ای معتدل. سکنه آن 330 و زبان آنها کردی و فارسی است. آب آن از چاه و در بهار از رودخانه بهجت آباد و محصول آن غلات و هندوانه. شغل اهالی زراعت و ساکنین آن از طایفه مافی اند و تغییر مکان نمی کنند. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 1 ).
زاغه. [ غ َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان قلقل رود از شهرستان تویسرکان. واقع در 14000هزارگزی جنوب شهر تویسرکان و 7000 گزی شمال باختری جمیل آباد واقع در منطقه ای کوهستانی و سردسیر. زبان سکنه فارسی و آب آن از چشمه و دارای محصول غلات و اندکی گردو و لبنیات میباشد. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 5 ).
زاغه. [ غ َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان حشمت آباد بخش دورود شهرستان بروجرد. واقع در 24هزارگزی شمال خاوری دورود کنار راه مالرو و راه ژان به گله کوچک در منطقه ای جلگه و معتدل. زبان سکنه لری و دارای آب از قنات و محصول غلات است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 6 ).
زاغه. [ غ َ ] ( اِخ ) نام یکی از بخشهای شهرستان خرم آباد است. این بخش در خاور شهرستان و محدود است از شمال به بخش چقلوندی از خاور به منطقه بروجرد از باختر به بخش حومه و از جنوب به بخش پاپی. موقعیت طبیعی آن کوهستانی و هوای قسمتی از آن گرمسیر و قسمت دیگر معتدل و قسمتی نیز سردسیر است. آب آن از سراب های میرک و طویله وفائی شاه و رودخانه کیان و چندین سراب دیگر تأمین میشود و محصول عمده اش غلات و لبنیات است. این بخش از 4 دهستان و 90 آبادی بشرح زیر تشکیل گردیده :

معنی کلمه زاغه در فرهنگ معین

(غِ ) (اِ. ) ۱ - سوراخی که در کوه ، تپه یا بیابان برای استراحت چهارپایان آماده کنند. ۲ - کنایه از: چهاردیواری محقر و تنگ جهت زندگی فقرا.

معنی کلمه زاغه در فرهنگ عمید

۱. [مجاز] خانۀ کوچک و محقر فقرا که معمولاً در حاشیۀ شهر قرار دارد.
۲. محل نگهداری حیوانات اهلی، آغل.

معنی کلمه زاغه در فرهنگ فارسی

یکی از بخشهای شهرستان خرم آباد که در خاور شهرستان واقع شده مرکز آن زاغه بالا میباشد که در ۳۲ کیلومتری مشرق خرم آباد است کنار راه شوسه خرم آباد به بروجرد کوهستانی سرد سیر . سکنه آن در حدود ۷٠٠ تن . محصول غلات حبوبات لبنیات پشم و شغل زراعت است .
گودال یا آغل که درکوه وتپه یابیابان درست کنند
( اسم ) سوراخی که در کوه تپه یا بیابان برای استراحت چارپایان آماده کنند آغل .
گردنه ای واقع در راه بروجرد به خرم آباد

معنی کلمه زاغه در دانشنامه عمومی

زاغه در لغت به محله های فقیرنشین و بدون مجوز در حاشیه شهرها گفته می شود. معمولاً امکانات بهداشتی، رفاهی و امنیتی در مناطق زاغه نشین وجود ندارد.
هم اکنون بیش از یک میلیارد نفر از مردم جهان در زاغه ها زندگی می کنند. برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد، با توجه به رشد جمعیت جهان، جمعیت زاغه نشین ها در سال ۲۰۳۰ میلادی را در حدود ۲ میلیارد نفر برآورد کرده است. بر اساس آمار سازمان ملل متحد، هم اکنون بیش از یک نفر از هر ۳ ساکن در شهرهای کشورهای در حال توسعه در زاغه زندگی می کند. زاغه ها طیفی از آپارتمانهای پرتراکم و بد منظره در مرکز شهر تا سکونتگاه های پراکنده غیررسمی و بدون قانون در حاشیه شهرها را شامل می شود. برخی بیش از ۵۰ سال قدمت دارند و برخی هنوز در حال تصرف شدن هستند.
سکونتگاه های غیررسمی در مسائل و مشکلات زیر با هم اشتراک دارند:
• فقدان تأسیسات شهری مناسب و کافی
• فقدان خدمات شهری مناسب و کافی
• افزایش تنش ها به علت شکاف عمیق اجتماعی بین ساکنان این سکونتگاه ها و مناطق رسمی شهری
• پیچیدگی و دشواری تأمین خدمات به علت توسعه ناموزون و برنامه ریزی نشده
در آغاز پیروزی انقلاب ۱۳۵۷، ۳۰ درصد مردم در شهرها و ۷۰ درصد در روستاها زندگی می کردند اما سیاست های نادرست و عدم ایجاد اشتغال در روستاها سبب مهاجرت شده است و در کنار آن حاشیه نشینی ایجاد شده که در این میان مشهد بیشترین سهم را دارد به طوری که متوسط حاشیه نشینی در کلان شهرها ۱۶ درصد جمعیت است اما مشهد، ۳۰ درصد جمعیت حاشیه نشین دارد.
برای ساماندهی وضعیت حاشیه نشینی کارگروهی با محوریت معاونت مدیریت و توسعهٔ شهری و روستایی وزارت کشور و با عضویت سازمان ملی زمین و مسکن و سایر دستگاه های مرتبط تشکیل شده که دبیری آن بر عهدهٔ شرکت عمران و بهسازی شهری ایران است. یکی از اولویت های این کارگروه، تدوین برنامهٔ جامع توانمندسازی و پیشگیری از گسترش سکونتگاه های غیررسمی ایران است که حاشیه نشینی مشهد نیز یکی از بخش های مهم آن است. این برنامه جامع، سند مدیریت اجرایی برنامهٔ توانمندسازی و پیشگیری برای کلان شهرها است و قرار است با اولویت مشهد تهیه و تصویب شود. در شهر مشهد ۶۶ محله در ۸ پهنه وجود دارند که تاکنون برنامهٔ توانمندسازی در یکی از پهنه ها در سه محله به تصویب رسید و شرکت عمران و بهسازی شهری نیز چندین پروژه را در آن جا اجرا کرد. همچنین برنامه ریزی های لازم برای اجرایی شدن سازوکارهای لازم در سایر محله ها و در پهنه ای گسترده طی سه سال آینده انجام شده است.
زاغه (بهار). روستای زاغه، مرکز دهستان سیمینه رود و در بخش مرکزی شهرستان بهار در استان همدان ایران است.
این روستا در دهستان سیمینه رود قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۳۳۲۸نفر ( ۱۱۶۱ خانوار ) بوده است.
==قدمت روستا==
قدمت این روستا بر اساس کنده کاری و نقوش سنگی روی تخت سنگهای تپه قدیمی ( سنگ لاکپشت ) به دوران مادها بر میگردد.
==آثار تاریخی==
این روستا دارای آثار تاریخی و قدیمی ازجمله شهر زیر زمینی کنده شده توسط اهالی حدودا ۱۱۰سال پیش برای درامان ماندن از حمله روسها به ایران این حفاری را انجام داده اند، که دلیل تغییر نام روستا نیز همین موضوع است.
همچنین این در این روستا مزار امام زاده شمس الدین علمدار نیز قرار دارد، که حدوداً چند سالی است که به کمک اهالی روستا مرمت و بازسازی عظیمی برای امام زاده انجام شده است.
همچنین درخت کهنسال چند صد ساله که در غرب روستا واقع شده است.
و تپه قدیمی روستا ( سنگ لاکپشت و سنگ پیناچی )
که در غرب روستا واقع شده است. در این روستا قلعه ای وجود داشت که متعلق به خانها یا مالکان ای روستا بوده است. این قلعه تاریخی دارای باغ با انواع میوه ها بود که به آن گل باغچه می گفتند. درختان آن درخت عرعر انجیر ودرنتیجه بود که می گفتند زرد چوبه است. یک گرمابه اختصاصی در این قلعه وجود داشت که دارای طاق و سقف گنبدی بود از داخل دارای گچ بری های هنر مندانه ای بود. ورودی درب قله یک درب چوبی بزرگ به ارتفاع ۵ الی۶ متر بود و با یک هشتی باز می شد. این هشتی ۳ تا خروجی داشت . وکف آن سنگ فرش بود . جلو درب ورودی یک باب ساختمان یک طبقه بود رو به جنوب و جلو آن یک حوض آب بود . پشت این ساختمان یک ساختمان دو طبقه شاه نشین بود که دارای گچ بری های هنرمندانه ای بود. دارای ۴ تا برج نگهبانی بود درچهار طرف قلعه بود. این قلعه احتمال داشت مربوط به زمان قاجار باشد که تا سال ۱۳۵۷ در دست کد خدای روستا بود و بعد از انقلاب در روز ۱۳ به در سال ۱۳۵۸ مردم آن را به آتش کشیدند و مصالح آن را غارت کردند. بنیاد مسکن زمین های آن را به افرادی واگذار کرد که خانه های آنها در بهسازی روستا خراب شده بود. ازاین قلعه دیگر چیزی باقی نمانده است. فقط یک برج که برای تولید آجر بوده از آن باقی مانده است. در خارج قلعه در شمال غرب قلعه ودر غرب رودخانه نزدیک قلع یک برج نیز وجود داشت که آن هم برای تولد آجر بود کف این برج پایین تر از سطح زمین بود.
زاغه (خرم آباد). شهر زاغه ( باجول شهر ) نام شهری است در استان لرستان. این شهر مرکز بخش زاغه از توابع شهرستان خرم آباد است که واقع شدن آن در مسیر خرم آباد به بروجرد باعث اهمیت بیشتر آن در گذشته بود.
در سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۳۹۵، ۲، ۷۷۶ نفر ( ۸۱۵ خانوار ) جمعیت داشته است.
مردم شهر زاغه از قوم لر می باشند و به زبان لری خرم آبادی سخن می گویند. مردم ساکن در این منطقه از ایل لر باجولوند می باشند .
نام این بخش ممکن است به دلیل تولید گندم و ذخیره آن در این محل باشد. همچنین ممکن است نام آن وجود انبار یا قرارگاهی نظامی در آن باشد.
گردنه زاغه در این منطقه قرار دارد. زاغه دارای آب و هوایی سرد و کوهستانی است. زاغه بر سر شاهراه تهران - خوزستان در فاصله شهرهای بروجرد تا خرم آباد قرار گرفته است.
معنی کلمه زاغه در فرهنگ معین
معنی کلمه زاغه در فرهنگ عمید
معنی کلمه زاغه در فرهنگ فارسی
معنی کلمه زاغه در دانشنامه عمومی
معنی کلمه زاغه در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه زاغه

معنی کلمه زاغه در ویکی واژه

سوراخی که در کوه، تپه یا بیابان برای استراحت چهارپایان آماده کنند.
کنایه از: چهاردیواری محقر و تنگ جهت زندگی فقرا.

جملاتی از کاربرد کلمه زاغه

زاغه در لغت به محله‌های فقیرنشین و بدون مجوز در حاشیه شهرها گفته می‌شود. معمولاً امکانات بهداشتی، رفاهی و امنیتی در مناطق زاغه‌نشین وجود ندارد.
تعداد زاغه‌ها بیش از ۳۰۰ و تعداد پاسگاه‌های حفاظتی آن در حدود ۲۵ پاسگاه می‌باشد. زاغه‌ها در دل کوه کنده شده و هر زاغه دارای عرض ۶ تا ۹ متر و طول ۵۰ تا ۶۰ متر و ارتفاع ۳ تا ۴ متر می‌باشد و همزمان دو دستگاه تریلر کشنده جهت تخلیه یا بارگیری به راحتی داخل زاغه جای می‌گیرند.
صفرآباد، روستایی از توابع بخش زاغه شهرستان خرم‌آباد در استان لرستان ایران است.
زاغه‌ها بر اساس مکانی دسته‌بندی شده که هر دسته از زاغه‌ها تحت حفاظت یک پاسگاه و توسط نیروهای وظیفه و رسمی و تحت شدیدترین تدابیر امنیتی از قبیل دوربین مدار بسته و سیستمهای حفاظتی خاص، حفاظت می‌شود. لازم است ذکر شود علیرغم حساسیت ویژه آن، فاقد پدافند ضد هوایی و موشکی می‌باشد و در برابر حملات هوایی یا موشکی بسیار آسیب‌پذیر است.
وی فیلم‌بردار فیلم‌هایی همچون ۲۸ روز بعد، داگویل، مندرلی، آخرین پادشاه اسکاتلند، میلیونر زاغه‌نشین، ضدمسیح، ۱۲۷ ساعت، عقاب، درد، خلسه، بزرگترین قهرمانان، کورسک، جولین کله‌خر و شتاب بوده است.
بزاغهای بهشتی که خالهای تواند بگو بهشت چرا منزل زغن باشد
وزد بادنوروز در باغها گریزند از بلبلان زاغها
میگوید اللَّه جدایی افکند میان مرد و دل او تا بحول و قوّت خود هیچ نتواند و بهیچ چیز راه نبرد، اگر ایمان آرد یا کفر بتوفیق و خذلان بود بقضا و تقدیر اللَّه. گرداننده دلها اوست و میان بنده و دل او بحال گردانی خود اوست چنان که خواهد آن دلها می‌گرداند، یکی راست میدارد تا ایمان می‌آرد، یکی کژ میدارد تا کافر میگردد. اینست که مصطفی ص گفت: یقلّبه کیف یشاء، ان شاء اقامه و ان شاء ازاغه.
زاغهای زاغ را از هم درید خونشان را خورد و از آنجا پرید
به دلیل فقر مطلق حاکم بر زاغه‌نشین‌ها، زاغه‌ها معمولاً محل سکونت بسیاری از تبهکاران و باندهای قاچاق مواد مخدر است. مهاجرت غیرقانونی به ایران و به تبع زاغه‌نشینی آن‌ها در حاشیه شهرها، یکی از معضلات جدی ایران محسوب می‌شود، شواهد زاغه‌نشینی اتباع خارجی را، حداقل در بخشی از حاشیه جنوب تهران نشان می‌دهد.
روح باز است و طبایع زاغها دارد از زاغان تن او داغها
قال انس بن مالک: کان رسول اللَّه ص یکثر ان یقول. «یا مقلّب القلوب ثبّت قلبی علی دینک.» قلنا یا رسول اللَّه آمنّا بک فهل تخاف علینا؟ فقال: «انّ قلب ابن آدم بین اصبعین من اصابع الرّحمن یقلّبه کیف یشاء ان شاء اقامه و ان شاء ازاغه.»
روح بازست و طبایع زاغها دارد از زاغان و چغدان داغها
زاغها دلخوش که کاغ افروختیم این سمندرها در آتش سوختیم
خارها هم خود ز بستان ویند زاغها نیز از گلستان ویند