دب اکبر
معنی کلمه دب اکبر در فرهنگ معین
معنی کلمه دب اکبر در فرهنگ فارسی
معنی کلمه دب اکبر در فرهنگستان زبان و ادب
معنی کلمه دب اکبر در دانشنامه عمومی
دب اکبر یکی از معروف ترین صورت فلکی های آسمان و همچنین مهم ترین صورت فلکی فروردین ماه است. پنج ستارهٔ کاسهٔ آبگردان آن با یکدیگر در ارتباط هستند و در یک جهت و با یک سرعت در فضا حرکت می کنند. شکل و وضعیت این صورت فلکی هر ۱۰۰٬۰۰۰ سال یکبار تغییر می کند و آن به این دلیل است که وضعیت دو ستارهٔ انتهایی دستهٔ آبگردان که عناق و قائد نام دارند نسبت به پنج ستارهٔ دیگر عوض می شود.
برخی هفت ستارهٔ پرنورتر این صورت فلکی را دب اکبر می نامند، ولی صحیح آن است که این ستاره ها فقط بخشی از دب اکبر می باشند، و صورت فلکی دب اکبر دارای ستاره های بیشتری است. هفت ستارهٔ پرنورتر آن ملاقه بزرگ، بنات النعش یا هفت اورنگ نام دارند. همچنین می توان از دب اکبر برای جهت یابی و قبله یابی استفاده کرد.
در قدیم، این صورت فلکی را به شکل یک خرس تصور کرده اند، و از آن جا که صورت فلکی کوچک تر دیگری هم شبیه خرس بوده است، این را خرس بزرگ و آن دیگر را خرس کوچک نامیده اند[ نیازمند منبع] . معنای نام آن در بسیاری از زبان های دیگر هم به همین معناست: در عربی «دُبّ اکبر»، در انگلیسی Great Bear و در لاتین Ursa Major نامیده می شود. «دُب» به معنای خرس نر است. [ نیازمند منبع]
دب اکبر ۱۲۷۹٫۶۶ درجه مربع یا ۳٫۱۰ درصد از کل آسمان را پوشش می دهد و بنابر این سومین صورت فلکی بزرگ است. در سال ۱۹۳۰، اوژن ژوزف دلپورت مرزهای صورت های فلکی را رسماً در اتحادیه بین المللی اخترشناسی ( IAU ) تعیین کرد و دب اکبر را به عنوان یک چندضلعی نامنظم ۲۸ وجهی تعریف کرد. در دستگاه مختصات استوایی، این صورت فلکی بین مختصات بُعد ۸h ۰۸٫۳m تا ۱۴h ۲۹٫۰m و بین میل +۲۸٫۳۰° و +۷۳٫۱۴° امتداد دارد.
دب اکبر با هشت صورت فلکی دیگر هم مرز است: اژدها در شمال و شمال شرق، گاوران در شرق، تازی ها در شرق و جنوب شرقی، گیسو در جنوب شرقی، شیر و شیر کوچک در جنوب، سیاه گوش در جنوب غربی و زرافه در شمال غرب. اتحادیه بین المللی اخترشناسی در سال ۱۹۲۲ مخفف «UMa» را برای دب اکبر تعیین کرد.
هفت ستارهٔ پرنور نقش دب اکبر ( آبگردان یا ملاقه ) را پدیدمی آورند. چهار ستاره که کاسه را تشکیل می دهند با نام های دبه ( ظهر دب اکبر ) ، مراق، فخذ و مغرز معروف اند که همه اسامی عربی اند. دبه به معنای خرس است و مراق به معنی گرده و فخذ و مغرز به ترتیب به معنای ران و بن دم خرس اند. ستاره هایی که دستهٔ آب گردان را تشکیل می دهند به نام های قائد، عناق، و جون موسوم اند و باز هم نام های عربی به معنای جلودار و بزغاله اند.
معنی کلمه دب اکبر در دانشنامه آزاد فارسی
(در لغت به معنی «خرس بزرگ») سومین صورت فلکی بزرگ آسمان، در ناحیۀ قطب شمال. هفت ستارۀ درخشان تر آن شکل شناخته شدۀ جمع اختری هفت اورنگِ مهین یا بنات النَعش کُبری را تشکیل می دهند. دومین ستاره از انتهای دُم خرس، که عَناق نامیده می شود، ندیمی با نام سها دارد. دو ستارۀ لبۀ بیرونی هفت اورنگ، مراق و دُبه، مانند چوبِ اشاره ستارۀ قطب شمال یا جُدی را نشان می دهند. دُبه درخشان ترین ستارۀ این صورت فلکی است. بسیاری از ستاره های این صورت فلکی با سرعت و جهت یکسانی در فضا حرکت می کنند. شِعرای یمانی و چندین ستارۀ دیگر در بخش های متفاوت آسمان در این حرکتِ مشترک سهیم اند و از این رو به «گروه حرکت دب اکبری» تعلق دارند.
معنی کلمه دب اکبر در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه دب اکبر
برخی همین هفت ستاره را دُبّ اکبر میدانند، ولی این ستارهها فقط بخشی از دب اکبر میباشند و یک صورتواره را تشکیل میدهند، و صورت فلکی دب اکبر دارای ستارههای بیشتری است.