خرپا
معنی کلمه خرپا در فرهنگ معین
معنی کلمه خرپا در فرهنگ عمید
معنی کلمه خرپا در فرهنگ فارسی
( اسم ) چوبی ضخیم یا میله ای آهنین که آنرا عمودا در زیر سقف یا جایی دیگر کار گذارند .
معنی کلمه خرپا در فرهنگستان زبان و ادب
معنی کلمه خرپا در دانشنامه عمومی
خرپاها از جملهٔ ساده ترین سازه های باربر هستند که در کل به عنوان سازه خمشی عمل نموده و در سقف ها، پل ها، و سازه های هوا و فضا مورد استفاده قرار می گیرند. دراین گونه سازه ها به علت عدم وجود نیروی برشی و لنگر خمشی در تک تک اعضاء متشکله خرپا، اتصالات باید به صورت مفصلی مدل شود.
خرپا بر حسب تعریف از مجموعه ای از اعضایی به وجود می آید که همگی در یک صفحه قرار داشته و ترکیب آن ها یک شبکه مثلثی ایجاد نماید. چون در خرپاها فرض می شود که اعضا در انتهای خود به اعضای دیگر لولا شده اند بنابراین شکل مثلثی تنها شکل پایدار خواهد بود.
خرپاها به سه دسته زیر تقسیم بندی می شوند:
• خرپای ساده: با مفصل نمودن سه عضو در انتهای یکدیگر و ایجاد شکل مثلث ساده تشکیل شده است. توسعه خرپا هر بار با اضافه نمودن دو عضو و یک گره صورت می گیرد. اعضای جدید در گره جدید به یکدیگر مفصل شده و انتهای دیگر آن ها به گره های موجود مفصل می گردند.
• خرپای مرکب ( به انگلیسی: Compounded Truss ) :این نوع خرپا ترکیبی از چند خرپای ساده است.
• خرپاهای پیچیده و مبهم
انواع خرپا خرپاها را در یک تقسیم بندی ساده می توان به گونه های زیر تقسیم نمود: ۱ - خرپای دوبعدی: در این دسته از خرپاها تمامی اعضای خرپا را می توان در یک صفحه جای داد. این بدان جهت است که از لحاظ هندسی اختلاف بعدی در نحوه قرارگیری و جهت گیری اعضا وجود ندارد. بسیاری از طرح های کلاسیک خرپا در این دسته جای می گیرند. توانایی تحمل تنش ها و بارهای صفحه ای و حجم و ابعاد متناسب از نقاط قوت این گونه برشمرده می شوند.
• خرپای سه بعدی: خرپای این دسته از خرپاها بر خلاف نمونه قبل شامل شبکه ای از اعضا و اتصالات اند که روی هم حجمی را دربرگرفته و در امتداد هر سه محور مختصات امتداد یافته اند. قدرت تحمل بارها و تنش های سه بعدی از مزایای این گونه خرپا به شمار می رود که البته این مزایا با هزینه حجیم بودن سازه حاصل می گردند.
• خرپای چندگانه:
این دسته از خرپاها با هدف حذف نقاط ضعف و حفظ نقاط قوت دو گونه قبل ابداع گردیده اند. در این گونه از خرپاها معمولاً لینک های وسط به صورت تکی و لینک های بالا و پایین به صورت دوگانه یا چندگانه طراحی می گردند. قدرت تحمل بارهای صفحه ای و مقاومت خمشی و کمانشی مناسب در جهات گوناگون، در عین حفظ ابعاد متناسب از جمله نقاط قوت این گونه اند.
معنی کلمه خرپا در دانشنامه آزاد فارسی
خَرْپا
در معماری و مهندسی، قاب یا سازۀ تکیه گاهی تشکیل شده از تیرها، شاه تیرها یا میله هایی از جنس فولاد یا چوب در یک صفحه. خرپا معمولاً به شکل مثلث یا مجموعه ای از مثلث هاست، زیرا این طرح بالاترین صلابت را دارد. از خرپاها برای بستن دهانه های بزرگ و تحمل بارهای سنگین، به ویژه در پل ها و سقف ها، استفاده می کنند. ساختار بازِ خرپا سبب می شود که از تیری با استحکامِ برابر و جانِ پُر سبک تر باشد. اجزای خرپا عبارت اند از تیر کِش، تیرک، لنگۀ خرپا، و توحلقی.
معنی کلمه خرپا در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه خرپا
بعلم دین رحمانت چو خرپا در گل است اما سمند عرصه پیمایی گه تلبیس شیطانی
ورق پنکوسیم تخت و موجدار برای پوشش بامهای شیب دار، روی خرپا مصرف میشود. لولههای پنکوسیم برای ناودان و روان کردن آب در آنها مصرف میشود.
ایده معماران این استادیوم، هرتزوگ و دمورن، سنتشکنی در شیوه طراحی رایج استادیومهای ورزشی میباشد. آنها با توجه به اینکه طراحی استادیوم یک امر فرهنگی است نه مهندسی، کار طراحی خود را برای این استادیوم آغاز نمودند. منبع الهام آنها از فرم سازههای کششی و سیستمهای خرپایی میباشد. معماران این مجموعه معتقد هستند که ورزشگاه فقط برای دیدن فوتبال یا ورزش نیست بلکه مانند شهر کوچکی میباشد.
نودشی پس از مدتی، شهر سنندج را ترک و برای ادامه تحصیل نزد عبدالله خرپانی به خرپان از توابع کردستان جنوبی میرود و سپس محضر محمد خهتی میرسد، و اجازهنامهاش را دریافت میکند و سپس به دیار هورامان و شهر نودشه برای تدریس و خدمت به مردم آن دیار رهسپار وطن میشود.
خانه ارباب رستم در سال ۱۳۷۴ با شماره ۲۴۱۵ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد، در سال ۱۳۷۶ جهاد دانشگاهی تهران آن را خریداری و طی سالهای ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۳ با نظارت سازمان گردشگری و میراث فرهنگی بازسازی و مرمت کرد. سقفها، خرپاها و تزئینات داخلی و خارجی بازسازی و مرمت شدهاند. در سال ۱۳۸۶ ساختمان جدیدی در ضلع جنوبی آن ساخته شد.
ایشان از محضر استادان زیادی کسب فیض نمود اما مهمترین استادان ملا احمد، والد ملا عبدالرحمن نودشی از علمای اکراد و از مدرسین کردنشین بوده که بیشتر اجازهنامههای علما به این استاد منتهی میشود. هم چنین عبدالله خرپانی و استاد محمد خهتی از جملهٔ دیگر استادان برجسته ملا احمد نودشی بودهاند.
او در هشتم اکتبر ۱۸۳۵ در خانوادهای ملاک به دنیا آمد. در سن ۱۶سالگی به مدرسهٔ پلی تکنیک هانو فر پیوست. در ۱۸۵۵، زندگی کاری خود را در رشته مهندسی راه آهن برای هانوفر و خطوط ریلی اولدنبرگ آغاز کرد. طراحی برخی از پلهای معروف و برخی از اولین استفاده از خرپاهای فولادی از جمله کارهای او در این سالهاست.