حضیض خورشیدی
معنی کلمه حضیض خورشیدی در دانشنامه آزاد فارسی
حَضیْضِ خورشیدی
نزدیک ترین نقطه به خورشید، در مدار بیضی شکل حرکت هر جسم به دور خورشید. دورترین نقطۀ چنین مداری را اوج خورشیدی می گویند.
معنی کلمه حضیض خورشیدی در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه حضیض خورشیدی
تعدادی راهحل اد هاک و سرانجام ناموفق برای این مسئله پیشنهاد شد، اما این راهحلها خود مسائل بیشتری را ایجاد مینمودند. در نسبیت عام، این حرکت تقدیمی اضافی، یا تغییر جهتگیری بیضی مداری در درون صفحه مداری اش، با دخالت گرانش از طریق خمش فضازمان توضیح داده میشود. انشتین نشان داد که نسبیت عام با میزان انتقال حضیض خورشیدی کاملاً در توافق است. این عامل قدرتمندی در پذیرش نسبیت بود.
در مورد سیارهٔ تیر، انحرافاتی از حرکت تقدیمی پیشبینی شده توسط این آثار نیوتنی مشاهده شدهاست. این نرخ غیرطبیعی حرکت تقدیمی حضیض خورشیدی مدار تیر نخستین بار در سال ۱۸۵۹ به عنوان یک مسئله در مکانیک اجرام آسمانی توسط اوربن لاوریه شناسایی شد. تحلیل دوبارهٔ مشاهدات زماندار انتقالهای تیر روی قرص خورشید از سال ۱۶۹۷ تا ۱۸۴۸ نشان میداد که نرخ واقعی حرکت تقدیمی با مقدار محاسبه شده توسط نظریه نیوتن، به اندازه "۳۸ (ثانیه قوسی) در هر قرن استوایی تفاوت دارد (بعدها در برآورد مجدد این مقدار به "۴۳ رسید).
سیارات دیگر نیز دچار انتقال حضیض خورشیدی میشوند، اما از آنجاییکه فاصلهٔ آنها از خورشید بیشتر است و دورههای تناوب طولانیتر دارند، میزان انتقال در آنها کمتر است و تا مدتها پس از کشف مربوط انتقال تیر، قابل مشاهدهٔ دقیق نبودند. برای نمونه انتقال حضیض خورشیدی زمین بنا بر نسبیت عام "۳٫۸۴ در قرن و برای سیارهٔ زهره "۸٫۶۲ در قرن میباشد. هر دو مقدار با نتایج مشاهدات همخوانی دارند.