ترخینه
معنی کلمه ترخینه در فرهنگ عمید
معنی کلمه ترخینه در فرهنگ فارسی
معنی کلمه ترخینه در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه ترخینه
ترخینه غذایی نیمهآماده است که از گندم و دوغ یا شیر تخمیرشده به دست میآید و در استانهای لرستان، کرمانشاه، کردستان، ایلام، مرکزی، همدان و آذربایجان غربی مورد استفاده قرار میگیرد. علاوه بر این ترخینه در میان کُردهای عراق، ترکیه و سوریه، و همچنین در میان مردم ارمنی در ارمنستان و نیز مردم یونانی کشورهای یونان، قبرس، آلبانی، بلغارستان و برخی مناطق عراق و مصر نیز رواج دارد.
از جمله سوغات اراک میتوان به قالی، فتیر، ترخینه، باسلوق، کشمش سبز، صابون محلی، انگور، شیره انگور و گوش فیل اشاره کرد.
می ز انگور و بخسم از گندم «بوزه » از جو «ترینه » ترخینه
چون نروی زین جهان خوی خرابات جان در عوض می بگیر بیمزه ترخینهای
ترخینه را میتوان یکی از اولین غذاهای نیمهآماده شناخت. این غذا به علت داشتن آنتیبیوتیک طبیعی به عنوان داروی سرماخوردگی شناخته میشود. برای این خوراک در ادبیات شفاهی مردم لُر و کُرد شعرهای فولکلوریک نیز سروده شدهاست.
ادعا میشود که ترخینه به علت برخورداری از آنتیبیوتیکها و ویتامینها برای سرماخوردگی و آنفلوانزا در روزهای سرد سال خاصیت درمانی دارد.
نخستین اشاره به ترخینه در منابع تاریخی مربوط به زمخشری است که در لغتنامهاش در سدۀ ۱۱ میلادی از ترخنه نام بردهاست. پس از آن در سدۀ ۱۳ میلادی در دانشنامه جهانگیری از این خوراک با نام ترخینه یاد شدهاست.
در برخی مناطق سبزی و حبوبات را در همان ابتدای پخت با دوغ به ترکیبات ترخینه خشک اضافه میکنند.
این غذا از خیس دادن بلغور گندم یا جو در دوغ ترش به مدت ۱۰ روز تهیه میشود. در روش دیگر بلغور را به مدت چند ساعت در دوغ میپزند. پس از این مدت قطعاتی از این مخلوط خمیرمانند را گلوله کرده و پس از افزودن گیاهان بومی مانند شلغم و پونه، آن را در برابر آفتاب خشک مینمایند یا در تنورهای مخصوص حرارت میدهند. در برخی مناطق تکههای خشک ترخینه را با افزودن حبوبات، سبزی و پیاز بهعنوان آش آماده میکنند.
من مست ابد باشم، نی مست ز باغ و رز من لقمهٔ جان نوشم، نی لقمهٔ ترخینه