تالاسمی

تالاسمی

معنی کلمه تالاسمی در فرهنگ معین

(س ِ ) [ فر. ] (اِ. ) بیماری خونی ارثی خطرناکی که باعث ناهنجاری هایی در هموگولوبین گلبول قرمز می شود و در نتیجه عامل کم خونی می گردد.

معنی کلمه تالاسمی در دانشنامه عمومی

تالاسِمی از بیماری های خاص و یکی از بیماری های ژنتیکی و یک اختلال خونی ارثی بوده که در آن، تعداد هموگلوبین ها و گلبول های قرمز در بدن فرد مبتلا به این بیماری از حالت نرمال کمتر است. هموگلوبین پروتئینی در گلبول های قرمز است که آن ها را قادر به حمل و انتقال اکسیژن می سازد. شمار پایین هموگلوبین و سلول های خونی، می تواند موجب کم خونی شود.
هموگلوبین بخش انتقال دهنده اکسیژن در گلبول های قرمز خونی است. هموگلوبین شامل دو زیرواحد مختلف به نام های آلفا و بتا است.
اگر بدن شخص توانایی تولید کافی از هر نوع زیرواحد را نداشته باشد، سلول های خونی به طور کامل شکل نمی گیرند و توانایی انتقال اکسیژن بدن کاهش می یابد. در نتیجه نوعی کم خونی ایجاد می شود که تالاسمی نام دارد. هر چند تالاسمی یک اختلال منفرد نیست، اما یک گروه اختلالات از طرق مشابه بدن انسان را درگیر می کند. درک تفاوت میان گونه های مختلف تالاسمی مهم و ضروری است.
افرادی که در آن ها به میزان کافی زیرواحد پروتئینی آلفا تولید نمی شود به تالاسمی آلفا مبتلا می شوند. تالاسمی آلفا به طور شایع در آفریقا، خاورمیانه، هند، آسیای جنوبی، جنوب چین و نواحی مدیترانه یافت می شود.
۴ گونه تالاسمی آلفا وجود دارد که با توجه به آثار آن ها بر بدن از خفیف تا شدید تقسیم بندی می شود.
• مرحله حامل خاموش:
در این مرحله عموماً فرد سالم است، زیرا کمبود بسیار کم زیرواحد پروتئینی آلفا بر عملکرد هموگلوبین تأثیر نمی گذارد. به علت تشخیص مشکل، این مرحله حامل خاموش نامیده می شود. هنگامی که فرد به ظاهر طبیعی صاحب یک فرزند با هموگلوبین H یا صفت تالاسمی آلفا می شود، مرحله حامل خاموش تشخیص داده می شود.
• Hemoglobin Constant Spring هموگلوبین کنستانت اسپرینگ
یک فرم غیرمعمول از مرحله حامل خاموش که به واسطه جهش در زیرواحد آلفا رخ می دهد. علت این نامگذاری آن است که این موضوع در منطقه ای در جامائیکا به نام کنستانت اسپرینگ کشف شده است. بیمار، همانند مرحله خاموش، هیچ گونه مشکلی را تجربه نمی کند.
• صفت تالاسمی آلفا یا تالاسمی آلفا خفیف:
در این مرحله کمبود زیرواحد آلفا بیشتر است. بیماران در این مرحله سلول های قرمز خونی کمتر و کوچک تری دارند، اگر چه بسیار از بیماران علائمی از بیماری را تجربه نمی کنند. پزشکان اغلب تالاسمی آلفا خفیف را با کم خونی فقر آهن اشتباه می گیرند و برای بیماران آهن تجویز می کنند. آهن هیچ تأثیری بر درمان کم خونی تالاسمی آلفا ندارد.

معنی کلمه تالاسمی در دانشنامه آزاد فارسی

تالاسِمی (thalassaemia)
(یا: کم خونی کولی) گروهی از بیماری های خونی مزمن و ارثی. تالاسمی در کشورهای ناحیۀ مدیترانه، افریقا، شرق دور، و خاورمیانه شایع است. گویچه های قرمز خون و مغز استخوان در این بیماران غیرطبیعی و طحال آن ها نیز بزرگ است. تقریباً ۱۰۰میلیون نفر در دنیا حامل ژن های مولد این بیماری اند. تالاسمی ها را می توان پیش از تولد تشخیص داد.

معنی کلمه تالاسمی در ویکی واژه

بیماری خونی ارثی خطرناکی که باعث ناهنجاری‌هایی در هموگولوبین گلبول قرمز می‌شود و در نتیجه عامل کم خونی می‌گردد.

جملاتی از کاربرد کلمه تالاسمی

آمنیوسنتز روشی است که در آن مایع آمنیوتیک از رحم برای آزمایش یا درمان برداشته می‌شود. مایع آمنیوتیک مایعی است که در هنگام بارداری جنین را احاطه نموده و از آن محافظت می‌کند. این مایع حاوی سلول‌های جنینی و مواد شیمیایی مختلف تولید شده توسط جنین است. از این آزمایش می‌توان به منظور اطمینان از سلامت جنین از نظر ابتلا به نشانگان داون و سایر بیماری‌های مشابه و همچنین بعضی بیماری‌های ژنتیکی دیگر مثل تالاسمی یا هموفیلی، بیماری دوشن یا بسیاری بیماری‌های دیگر ژنتیکی استفاده کرد.
در سال ۱۹۸۲ در زمان ساخت فیلم اکشن کولی آمیتاب ضربه سختی خورد و به علت پارگی روده‌ها در بیمارستان بستری شد. پزشکان وضعیت او را خطرناک توصیف کردند و حتی خطر مرگ را برای او پیش‌بینی کردند ولی آمیتاب بهبود یافت و پس از چندین ماه دوباره به کار برگشت. فیلم کولی از برکت مصدومیت باچان از فروش بالایی برخوردار شد. در ۳۰ نوامبر ۲۰۰۵ باچان بار دیگر تحت عمل جراحی قرار گرفت. او از چند روز قبل از درد شکم شکایت داشت. در طول مدت بیماری، عمل جراحی و در زمان نقاهت، بیشتر پروژه‌های کاری او معلق نگه داشته شدند تا او بازگردد و خود کارش را ادامه دهد؛ زیرا هیچ‌کس در هند پیدا نمی‌شود که بتواند جانشین او شود. آمیتاب مارس ۲۰۰۶ به کار برگشت. باچان مبتلا به آسم، تالاسمی مینور و افتادگی و سستی عضلات نیز هست.
این بیماری با ارث رسیدن هم‌زمان ژن‌های تالاسمی و سلول داسی ایجاد می‌گردد.
یکی دیگر از بخش‌های مهم آزمایشگاه بخش خون‌شناسی یا هماتولوژی است که در این بخش تعداد سلول‌های خونی و نوع آن مورد بررسی قرار می‌گیرد .شمارش سلول‌های خونی می‌تواند در تشخیص انواع کم خونی‌ها و تالاسمی‌ها مفید باشد.