برك
معنی کلمه برك در لغت نامه دهخدا

برك

معنی کلمه برك در لغت نامه دهخدا

برک. [ ب َ ] ( ع اِ ) اشتران اهل حواء و جز آنها که شبانگاه بخوابگاه بازگردند. ( اقرب الموارد ) ( ناظم الاطباء ). شتران اهل خبا و غیر آن ها که شبانگاه بخوابگاه بازگردند یا گروه شتران فروخفته یا شتران بسیار. ( منتهی الارب ). بارک. بارکة. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ). ج ، بروک. ( منتهی الارب )( مهذب الاسماء ). || سینه یا باطن سینه. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). گرداگرد سینه. ( مهذب الاسماء ). || پوست سینه شتر که در خفتن ملصق بزمین باشد. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ).
برک. [ ب َ رَ ] ( اِ ) قسمی از گلیم. ( برهان ) ( فرهنگ فارسی معین ) ( ناظم الاطباء ). || بافته ای باشد از پشم شتر که بیشتر درویشان از آن قبا و کلاه سازند. ( برهان ). قسمی از پشمینه که از پشم شتر بافند. ( انجمن آرا ). قسمی جامه پشمین دستباف که از آن سرداری و قبا میکردند. ( یادداشت مؤلف ). این پشمینه در ایران اکنون چنان تکمیلی یافته که ملوک و امرا از آن قبا و جبه کنند. ( انجمن آرا ). نوعی پارچه ضخیم که در خراسان از پشم شتر یا کرک بز با دست بافند و از آن جامه زمستانی دوزند. ( فرهنگ فارسی معین ). پارچه ای از کرک گوسفند و بسیار نفیس و اعلا که از آن جبه و سرداری دوزند، و برک بخرز و کرمان بر سایر اقسام آن ترجیح دارد. ( ناظم الاطباء ) :
با برک گفت که دوزم عسلی تو بدوش
که بسرما نکنم حرب بگاه پیکار.نظام قاری.قاری مصنفات تو بر پوشی و برک
هر جا رفوگران هنرور نوشته اند.نظام قاری.میکرد سرکشی برک شدّه زآن جهت
خود را سیه گلیم و پراکنده حال یافت.نظام قاری. || جامه کوتاهی باشد تا کمرگاه که بیشتر مردم دارالمرز [تبرستان ] پوشند. ( برهان ) ( انجمن آرا ). و آنرا پشتک خوانند. ( انجمن آرا ). دستک. جامه کوتاه تا کمر که مردم مازندران و گیلان پوشند. ( ناظم الاطباء ) :
تو سبزپوش روی سفیدی بسان خضر
از سندست عمامه وز استبرقت برک.کمال غیاث ( از انجمن آرا ).
برک. [ ب َ رَ ] ( اِ ) آواز که از شکستن انگشتان آید. ( یادداشت مؤلف ): التفقیع؛ برک از انگشتان بیاوردن. ( تاج المصادر بیهقی ).
برک. [ ب َ رَ ] ( اِخ ) ستاره سهیل. ( انجمن آرا ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ). پرک. ( فرهنگ فارسی معین ).

معنی کلمه برك در فرهنگ معین

(بَ رَ ) ( اِ. ) ستارة سهیل .
( ~. ) ( اِ. ) نوعی پارچة ضخیم که در خراسان از پشم شتر یا کرک بز با دست بافند و از آن جامة زمستانی دوزند.

معنی کلمه برك در فرهنگ عمید

۱. نوعی پارچۀ ضخیم از پشم شتر یا کرک بز که از آن لباس زمستانی به خصوص پالتو می دوزند.
۲. نوعی جامۀ ضخیم که در زمستان چوپانان بر تن می کنند یا روی دوش می اندازند.
= پَرک

معنی کلمه برك در فرهنگ فارسی

( اسم ) ۱- نوعی پارچ. ضخیم که در خراسان از پشم شنر یا کرک بربا دست بافند و از آن جام. زمستانی دوزند.۲- قسمی از گلیم. ۳- جام. کوتاهی که تا کمرگاه را پوشاند و مردم گیلان آنرا می پوشیدند .
شهرت یوسف بن ابراهیم است که او از خراسان بود و بر خلیفه محمد مهدی خروج کرد و گروه بسیاری بر او گرد آمدند و مرو الرود و طالقان و جوزجان و پوشنج را تسخیر کرد .

معنی کلمه برك در دانشنامه عمومی

برک (قرقیزستان). برک ( به لاتین: Barak ) یک منطقهٔ مسکونی در قرقیزستان است که در استان اوش واقع شده است. برک ۶۲۷ نفر جمعیت دارد و ۸۶۸ متر بالاتر از سطح دریا واقع شده است.
برک (نهبندان). برک روستایی کم جمعیت در بخش سرداران شهرستان نهبندان استان خراسان جنوبی ایران است. موقعیت جغرافیایی روستای برک در ۱۲۵ کیلومتری جنوب غربی بیرجندو 95 کیلومتری شمال غربی نهبندان واقع است. موقعیت برک  : ۳۲ ° ۴ ’ ۲۲ ٫ ۵۳ ″N و ۵۹ ° ۲۵ ’ ۲۸ ٫ ۴۲ ″E می باشد ارتفاع روستا از سطح دریا ۱۸۲۰ متر می باشد این روستا ازجنوب غربی به کوه سیه کمر از طرف شمال لاخ برک وازطرف مشرق به لاخ گل کن محصور شده است وجه تسمیه واژه برک در فرهنگ معین چنین توصیف شده است ۱ - برک= ستاره سهیل ۲ - برک ۱ - نوعی پارچه ی ضخیم که درخراسان از پشم شتر یا کرک بز بادست می بافند و از آن جامه زمستانی می أوزند ۲ - قسمتی از گلیم ۳ - جامه ی کوتاهی که مردم گیلان می پوشند. با توجه به وجود بز و شتر و نوع آب وهوای سرد وخشک در زمستان همان توضیح لباس ضخیم برا ی نامگذاری برک مناسبتر است تاریخچه قدمت برک مشخص نیست اما با توجه به وجود قبرستان زرتشتیان در روستاهای اطراف ؛این منطقه از قدمت زیادی برخوردار است. از حدود ۴۰۰ سال پیش به این طرف تاریخچه یی قابل اعتنا دارد آب و هوا آب و هوای برک گرم وخشک است فصل بهار به علت رشد ونمو گیاهان مرتعی سرسبز و زیباست فصل تابستان گرم سوزان است بادهای ۱۲۰ روزه سیستان حدود ۵۰ روز باشدت و ضعف می وزد اکثرروزهای تابستان دمای هوا بالای ۳۵ درجه است. و حداقل نیمی از روزهای هفته گرد وغبار دارد . شبها دمای هوا بین ۱۵ تا ۲۰ درجه نوسان دارد. فصل پاییز هوای سرد وخشک هدیه می دهد. برگ ریزان سریع اتفاق می افتد زمستان خیلی سرد است بارش باران اندک است . برف در سالهای اخیر شاید سالی یکبار برک را سفید پوش کند. قنات برک طول این قنات ۱۵۰۰ متر است، تعداد ۶۰ میله چاه دارد و عمق مادرچاه این قنات ۱۱ متر می باشد. دبی این قنات ۲۵ لیتر بر ثانیه است. دوره سهم آب چهارده شبانه روز است هر بیست و چهار ساعت یک شبانه روز - دوازده ساعت یک تاقه و هر شش ساعت یک نیمروز تقسیم بندی شده است واحد سهم آب در زبان محلی خُمّه است که بر اساس آن هر ۲۵ خمه یک تاقه است وهر ۵۰ خمه یک شبانه روز است تعداد مالکان این قنات ۸۰ نفر می باشد و اراضی تحت کشت این قنات ۲۰ هکتار می باشد. از مهمترین جاذبه های توریستی روستای برک، غار بووک، کل اسب و تنوره است. زبان مردم روستا فارسی با گویش محلی ( برکی ) بوده که در میان ساکنان روستاهای همجوار نیز مشابهت بسیار دارد. عمده فعالیت مردم روستای برک دامداری بوده که به دلیل خشکسالی های سه دهه اخیر از جمعیت دام مولد به طرز چشمگیری کاسته شده است.
برک (کمون). برک ( به فرانسوی: Berck ) یک کمون ( فرانسه ) در فرانسه است که در پا - دو - کاله واقع شده است. برک ۱۴٫۸۸ کیلومتر مربع مساحت دارد و ۹ متر بالاتر از سطح دریا واقع شده است.
شهر باد هونف خواهرخواندهٔ برک ( کمون ) است.
معنی کلمه برك در فرهنگ معین
معنی کلمه برك در فرهنگ عمید
معنی کلمه برك در فرهنگ فارسی

معنی کلمه برك در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بُرَک ، حجّاج بن عبدالله صَریمی (مق ح ۴۰ق /۶۶۰م )، ضارب معاویة بن ابی سفیان بود.
ظاهراً واژه «برک » کنایه از دلیری و جنگاوری است . در برخی منابع ، این شهرت همچون نام به کار رفته ، اما در منابع دیگر تصریح شده که نام اصلی برک ، حجاج بوده است . برک از تیره بنی صریم بن مُقاعس از قبیله بزرگ بنی تمیم بود.
[ویکی الکتاب] تکرار در قرآن: ۳۲(بار)
[ویکی فقه] برک (لباس). بَرَک، نوعی پارچه دستباف محکم و با دوام عموماً از کرک بز یا پشم شتر، که در کشورهایی چون ایران، افغانستان، لیبی، الجزایر برای تهیه پوشاکی چون پالتو، لبّاده، شولا (در افغانستان)، نوعی ردا (در میان عرب ها)، چوخا (بالاپوش چوپانان)، مُچ پیچ (=به محلّی خراسانی: «پِی تُوَه» به معنای تابیده به پیِپا یا تابه و گرم کننده پی) و شال های برکی (در ایران) به کار می رود.
این پارچه، که در عربی بَرکّان، در فرانسه bouracan و در اسپانیولی barracan نامیده می شود، ظاهراً درگذشته های دور در ایران بیش تر برای تهیه کلاه و قبای درویشان به کار می رفته،
آنندراج، محمد پادشاه بن غلام محیی الدین شاد، فرهنگ جامع فارسی، ذیل «برک» در شعری از سعدی، چاپ محمد دبیرسیاقی، تهران ۱۳۶۳ ش.
برک مرغوب از کرک بز و نوع پست تر آن از پشم شتر بافته می شود. کرک یا پشم مورد نیاز آن را در اواخر بهار می چینند و سپس با شانه های چوبی مخصوص، الیاف ظریف تر را از الیاف درشت تر جدا می کنند
HEWulff، The traditional crafts of Persia،p۱۷۵، Cambridge، Mass، ۱۹۶۶
بافنده که اغلب بانویی است که رموز برک بافی را در خانواده آموخته، بر زمین می نشیند و پاها را در گودالی کم عمق می آویزد. یک سر تارها («تون») را به دیوار و سر دیگر آن را به تیرکی (در خراسان موسوم به «نورد») می بندد و با پاهای خود، متناوباً دو رشته تون را جدا می کند و «تاب» ظریف پشمی را از لابه لای آن ها عبور می دهد. برکِ بافته شده تکّه پارچه باریک و طویلی است که برای محکم شدن، آن را در آب مالش می دهند، و پس از اتو زدن آماده عرضه در بازار می کنند. برک به رنگ های طبیعی سفید، شیری، شتری، قهوه ای روشن یا سیر و سیاه است، ولی گاه انواع پست تر آن را با روناس رنگ می کنند. برک تا این اواخر ساده یعنی یک رنگ بود ولی از چندی پیش موفق شده اند شطرنجی (چهارخانه) و مُحَرَمات (راه راه) آن را نیز ببافند. برک را معمولاً بر حسب «چوب»، نوعی مقیاس سنتی طول، می فروشند. طول هر قواره آن هجده چوب (حدود ۳۲ تا ۴۱ متر) است.
اهمیت اقتصادی برک
...

معنی کلمه برك در ویکی واژه

ستارة سهیل.
واژه برک معادل ابجد 222 تعداد حروف 3 تلفظ barak نقش دستوری اسم ترکیب (اسم) [سنسکریت] [قدیمی] مختصات ( ~.) ( اِ.) آواشناسی barak الگوی تکیه WS شمارگان هجا 2 منبع لغت‌نامه دهخدا فرهنگِ سَنسکریت فارسی
نوعی پارچة ضخیم که در خراسان از پشم شتر یا کرک بز با دست بافند و از آن جامة زمستانی دوزند.

جملاتی از کاربرد کلمه برك

ادیب برکات (عربی: أديب بركات؛ زادهٔ ۶ ژوئن ۱۹۸۲) بازیکن فوتبال اهل سوریه بود.