بایکال
معنی کلمه بایکال در لغت نامه دهخدا

بایکال

معنی کلمه بایکال در لغت نامه دهخدا

بایکال. ( اِخ ) دریاچه ای واقع در سیبری جنوبی که حدود 37 هزار کیلومتر مربع مساحت دارد و اطراف آن را کوههایی که حدود1400 گز ارتفاع دارند فراگرفته اند. حداکثر عمق آن 960 گز است ، دو رودخانه سلنگا و آنگارا بدان وارد می شوند و تنها یک جزیره بنام اولخون در آن هست. این دریاچه هنگام زمستان یخ میزند. از کنار آن راه آهن میگذرد. ( از لاروس ). و رجوع به لغات تاریخیه و جغرافیه ترکی ج 2 ص 56 و قاموس الاعلام زیر عنوان «بایقال » شود.

معنی کلمه بایکال در فرهنگ فارسی

دریاچه ای عمیق در سیبریه جنوبی در سر حد مغولستان که به وسیله آنگارا سفلی در ینیسئی می ریزد . طول ۳۱۵٠٠ کیلو متر .

معنی کلمه بایکال در دانشنامه عمومی

بایکال (شهرستان آئورگازینسکی باشقیرستان). بایکال ( به لاتین: Baykal ) یک منطقهٔ مسکونی در روسیه است که در باشقیرستان واقع شده است.
بایکال (وروتسواف). بایکال ( به لهستانی: Bajkał ) یک دریاچه مصنوعی کوچک به مساحت ۶۰ هکتار می باشد و در فاصله ۳ کیلومتری از شهر وروتسواف ، لهستان قرار گرفته است . منشع آب بایکال رود اودر است . بایکال به خاطر پرورش کپورماهیان از اهمیت به سزایی برخوردار است. بایکال یکی از تفرجگاه های برهنگان لهستانی می باشد .
معنی کلمه بایکال در فرهنگ فارسی

معنی کلمه بایکال در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بایکال ، دریاچه ای در بخش جنوبی سیبری شرقی در جمهوری خودمختار بوریات و استان ایرکوتْسک جمهوری فدراتیو روسیه می باشد.
بایکال در زبان تاتارها بایکول بوده است و از دو واژه بای (=غنی ) و کول (=دریاچه ) پدید آمده است (مغول ها در زبان خود این دریاچه را دالای - نور۱ (=دریای مقدس ) می نامیدند. در زبان مردم بومی یاقوتستان ، بایکال به معنی دریاست . به نظر می رسد که مؤلفان مسلمان با این دریاچه چندان آشنا نبوده اند. رشیدالدین فضل الله محل این دریاچه را در مسیر جنوبی رود سِلِنْگا (سلنگه ) با نام بَرقوجین و برقوجین توکوم نوشته است ج۱، ص ۱۰۳). نام برقوجین به صورت برگوزین ۲ بر یکی از رودهایی که از جانب شرق به دریاچه بایکال می ریزد، باقی مانده است . رشیدالدین قوم برقوت (برقو) را از ساکنان این منطقه نامیده است . در کتیبه ترکی اورخون ۳ متعلق به سده ۲ق /۸م نام ساکنان این منطقه به صورت «بایرقو۴» آمده است .
جغرافیا
دریاچه بایکال در فاصله ۵۱ و ۲۹ تا ۵۵ و ۵۰ عرض شمالی و ۱۲۱ و ۲۵ تا ۱۲۷ و ۳۲ طول شرقی واقع است . مساحت آن ۵۰۰، ۳۱کم۲، طول آن ۶۳۶ و میانگین عرض آن ۴۸ کم و حداکثر عرض دریاچه ۴/۷۹ کم است (ذخایر آب شیرین کره زمین و ۷۰% آب شیرین روسیه و کشورهای مشترک المنافع (اتحاد شوروی سابق ) در دریاچه بایکال جمع شده است . این دریاچه در ارتفاع ۴۵۶ متری از سطح دریا واقع است . میانگین عمق دریاچه ۷۳۰ متر و عمیق ترین ناحیه آن ۶۲۰، ۱متر است . در بعضی آمارها حداکثر عمق دریاچه بایکال را که عمیق ترین دریاچه جهان است ، ۷۴۲، ۱متر نوشته اند. آب ۳۳۶ رود بزرگ و کوچک به دریاچه بایکال می ریزد که عمده ترین آنها رودهای سلنگا، برگوزین ، آنگارای علیا و تورکا هستند. آب دریاچه از طریق آنگارای سفلی خارج می شود و به رود ینی سئی می ریزد. دریاچه بایکال در منطقه تکتونیک عمیقی واقع شده است . کوه های اطراف آن تا ۲ هزار متر ارتفاع دارند که دریاچه را احاطه کرده اند. در دریاچه بایکال ۲۷ جزیره وجود دارد که ۲۲ جزیره آن دائمی و ۵ جزیره ، موسمی هستند که گاه آب دریاچه سطح این ۵ جزیره را می پوشاند. بزرگ ترین جزایر این دریاچه ، اولخون ۱ به وسعت حدود ۷۳۰ کم۲ و اوشکانی بزرگ ۴/۹ کم۲ است . خلیج های برگوزین و چیویرکوی ۲ که توسط شبه جزیره سویاتوی نوس ۳ (دماغه مقدس ) از یکدیگر جدا شده اند و نیز خلیج پرووال ۴ از عمده ترین خلیج های این دریاچه هستند.
آب و هوا
مناطق اطراف دریاچه بایکال از نظر اقلیمی ، ملایم تر از مناطق دیگر در سیبری است . میانگین دما در تابستان (مرداد و شهریور) ۱۱ و در زمستان (دی ماه ) ۱۹- است . آب بایکال تا عمق ۴۰ متر درخشان است . در اعماق این دریاچه بالغ بر ۶۰۰ نوع رستنی و ۲۰۰، ۱نوع جاندار آبزی وجود دارد و در آبهای آن ۵۰ نوع ماهی زندگی می کنند. در اطراف دریاچه چندین شهر و بندر واقع است و راه آهن سراسری سیبری از کنار آن می گذرد.
تاریخ
...

معنی کلمه بایکال در ویکی واژه

دریاچه‌ای در روسیه در خاور سیبری

جملاتی از کاربرد کلمه بایکال

گلاسیم نامی قدیمی، مذهبی و قزاقی است که در زابایکال بسیار زیاد وجود دارد.این نام پیش از جدایی کلیسای شرق و غرب وجود داشته است. بطریق هایی(مقامی مذهبی در مسیحیت) که با اسم گلاسیم شناخته میشوند، نام خود را از دو پاپ «گلاسیم اول» و «گلاسیم دوم» گرفته اند.تا قبل از جدایی کلیسای شرق و غرب بطریغ های بسیاری با نام گلاسیم در کلیسای ارتدکس وجود داشت. اما این افراد پس از جدایی کلیسای شرق و غرب از  کلیسا جداشدند، به صومعه های دورافتاده رفتند، خودسوزی در پیش گرفتند و تبدیل به افراد سرگردانی شدند که به سمت کازاک­ها رفتند. این امر موجب شد نام خانوادگی گلاسیم از مرکز امپراتوری روسیه ناپدید شود. من این نام را درجامعه کازاکهای دُن و جامعه کازاکهای تِرکسک مشاهده کرده ­ام.