بادکش

معنی کلمه بادکش در لغت نامه دهخدا

بادکش. [ ک َ / ک ِ ] ( اِ مرکب ) خشت باد را گویند. و آن نوعی از بادزن باشد بسیار بزرگ که در میان خانه آویزند و با طناب و ریسمان در کشاکش آرند. ( برهان ) ( آنندراج ). بادزن بزرگ. ( ناظم الاطباء ). خشت باد بود و بعضی از صاحب فرهنگان بمعنی بادبیزن نوشته اند. ( جهانگیری ). بدانچه ( کذا ) باد کنند و آنرا بادبیزن و بادزن و بادزنه نیز گویند و بتازیش مروحه خوانند. ( شرفنامه منیری ). بادزن باشد که آنرا بادبیزن نیز گویند و بعربی مروحه خوانند. ( فرهنگ سروری ). بادفر. بادریه. مروحة. مروح.( منتهی الارب ). رجوع به بادزن ، خشت باد، بادبیزن ، بادریه ، بادفر، بادزنه شود. || شاخی را گویندکه بر دست صاحب باد بجنبانند و شاخ کشیدن نیز گویند. ( آنندراج ). مِحْجَم. کپه. سمیرا. محجمه. || حجامتی را گویند که بر آن تیغ زنند. ( برهان ) ( آنندراج ). حجامت. ( ناظم الاطباء ). بادکش نیز یکی از متصرفات قدیمی است که همیشه متداول بوده و امروزه نیز زیاد بکار برده میشود. احتقاق پوست ناشی از بادکش به اندازه ای است که خون مردگی حاصله از آن تا چندین روز باقی می ماند. بادکش برای آرام کردن دردهای لومباگو، نورالژی ، درد پهلو، نفریت و در بیماریهای حاد ریوی بکار برده میشود. ( درمانشناسی ج 1 ). || دم زرگری و آهنگری. ( برهان ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ). || مجرای هوا.
بادکش. [ ک ُ ] ( نف مرکب ) بادشکن. داروئی که نفخ شکم بنشاند، چون انیسون ، بادیان و زیره سبز. ضد نفخ که سبب آروغ شود. که رفع نفع معده و جز آن کند ( دارو ). طارد ریاح . کاسرالریاح. محلل اورام ریاح. رجوع به بادکن و بادشکن شود.

معنی کلمه بادکش در فرهنگ معین

(کَ یا کِ ) (اِمر. ) ۱ - شاخ یا هر آلت میان تهی که حجام محل حجامت را با آن می مکید و بعد تیغ می زد. ۲ - روزنه ای برای جریان یافتن باد که در سقف یا دیوار خانه تعبیه می کردند. ۳ - دم زرگری و آهنگری .

معنی کلمه بادکش در فرهنگ عمید

۱. بادگیر.
۲. تنوره.
۳. مجرای باد در دیوار یا سقف خانه.
۴. (طب قدیم ) شاخ یا آلت میان تهی که حجامتگر محل حجامت را با آن می مکید و بعد تیغ می زد.
۵. (پزشکی ) = بادشکن
* بادکش کردن: (مصدر متعدی ) (طب قدیم ) کوزه انداختن به بدن بیمار، حجامت کردن. &delta، هوای داخل استکان یا ظرف دیگر شبیه آن را به وسیلۀ حرارت گرم کرده و دهانۀ آن را روی پوست بدن بیمار می چسباندند تا جریان خون را سریع تر کند. این عمل بیشتر در بیماری های حاد ریوی، کمردرد، و پهلودرد صورت می گرفت.

معنی کلمه بادکش در فرهنگ فارسی

باد شکن و دارویی که نفخ شکم بنشاند
( اسم ) ۱ - ظرف شیشه یی کوچک دهان گشاد ( شبیه استکان ) که هوای داخل آنرا بوسیل. گرما کم کرده و روی قسمتی از پوست بدن مریض که احتیاج بیشتر بجریان خون دارد میگذارند. توضیح بادکش را بیشتر برای آرام کردن دردهای کمر درد و نورالژی و درد پهلو و نفریت و بیماریهای حاد ریوی بکار میبرند.۲ - عضوی که بوسیل. آن بعضی حیوانات ( از قبیل زالو و برخی کرمها و نواعم ) خود را بتکیه گاه ثابت میکنند یا طعم. خود را شکار مینمایند . ۳ - بادشکن ۴ - روزنه ای که در بناها و ساختمانهای قدیمی برای تهویه و ازدیاد روشنایی تعبیه میکردند بادخور بادگیر نفس کش . ۵ - شاخ حجامت بادکش شاخی . ۶- دم زرگری و آهنگری .

معنی کلمه بادکش در دانشنامه آزاد فارسی

تغییرمسیر به:
کلسنگ، جزایر

معنی کلمه بادکش در ویکی واژه

شاخ یا هر آلت میان تهی که حجام محل حجامت را با آن می‌مکید و بعد تیغ می‌زد.
روزنه‌ای برای جریان یافتن باد که در سقف یا دیوار خانه تعبیه می‌کردند.
دم زرگری و آهنگ

جملاتی از کاربرد کلمه بادکش

برق بگیری به‌کف‌که وه‌وه صارم بادکشی زیر ران که هی‌هی توسن
ور منکری‌که بادکشد ابر درکتف شه را نظاره‌ کن ز بر خنگ راهوار
سدی از عصمت تو گر به ره بادکشند تا به شام ابد از جای نجبند صرصر
خوشوقت بادکش گذری هست از آن طرف هر چند دور مانده ما را خبر نداد