انقلاب تابستانی
معنی کلمه انقلاب تابستانی در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه انقلاب تابستانی
سال نو در گاهشماری آتیکی با نخستین رؤیت ماه نو پس از وقوع انقلاب تابستانی آغاز میشد. انقلاب تابستانی موقعی رخ میدهد که مکان طلوع و غروب خورشید در افق، که در نیمهٔ سال گذشته آرام آرام به سمت شمال حرکت کرده بودند، برای چندین روز متوالی ثابت و بدون تغییر به نظر برسند و پس از آن دوباره به تدریج به سمت جنوب باز گردند. در حالت آرمانی انقلاب تابستانی میبایست در آخرین ماه سال رخ میداد و فردای شبی که اولین باریکهٔ هلال ماه نو رؤیت میشد (یا به نظر میرسید که رؤیت شدهاست) سال نو آغاز میگشت. اما چون رابطهٔ بین این دو پدیدهٔ سماوی—وقوع انقلاب و ظهور ماه نو—متغیر است آغاز سال نو تا حداکثر یک ماه جابجا میشد (جابجایی نسبت به گاهشماری گریگوری).
گاهشماری آتیکی هم به گردش ماه بستگی داشت و هم به گردش خورشید و از این رو یک گاهشماری شمسی-قمری به حساب میآید. دوازده ماه قمری روی هم رفته مشتمل بر ۳۵۴ روز بودند که این میزان حدوداً یازده روز از سال شمسی کوتاهتر است. در گاهشماریهای صرفاً قمری، همچون گاهشماری هجری قمری، ماهها در طول سال در جایگاه ثابتی قرار ندارند و مدام بهتدریج جلو میافتند در نتیجهٔ رابطهٔ مشخص و از پیش تعیینشدهای بین ماهها و فصلها وجود ندارد. اما در یونان که تفاوت بین فصلها کاملاً مشهود و محسوس بود، میبایست جلو این نقصان گرفته میشد. با گره زدن آغاز سال نو به انقلاب تابستانی، آتنیان توانستند تا حدی بین ماهها و فصلها رابطه برقرار سازند.
او در سال ۱۹۸۵ در نبرد بینفیلد (درگیری بین شرکتکنندگان فستیوال آزاد استونهنج و پلیس ویلتشر در استونهنج) شرکت داشت. این رویداد به خشونت کشیده شد و از ادامهٔ کار این فستیوال ممنوعیت به عمل آمد. پس از این اتفاق دولت بریتانیا برگزاری مراسم دروئیدی انقلاب تابستانی در استونهنج را ممنوع کرد
بهار مختاریان باور دارد که جشن تیرگان در بنیاد جشن انقلاب تابستانی در آغاز تیرماه بودهاست، آنچنان که امروزه همه ساله در فراهان در یکم تیر ماه برگزار میشود و اینچنین از گذشته تا امروز به جای ماندهاست. افزون بر این، مردم کاریزات (بخشی در۱۲۰ کیلومتری یزد) نیز آن را در روز اول تیرماه، با نام «آب، تیر، ماهی» برگزار میکنند.