آکرومگالی

آکرومگالی

معنی کلمه آکرومگالی در فرهنگ عمید

( آکرومگالی ) نمو غیرعادی و نامتناسب استخوان در بعضی از اعضای بدن که به سبب ترشح بیش از حد یکی از هورمون های غدۀ هیپوفیز صورت می گیرد.

معنی کلمه آکرومگالی در دانشنامه عمومی

آکرومگالی. آکرومگالی یا دُرُشت پایانَکی ( به انگلیسی: Acromegaly ) عارضه ای در پزشکی است که به بزرگی غیرعادی بخش های پایانی بدن مانند بینی و آرواره و انگشتان دست و پا را می گویند.
این سندرم زمانی رخ می دهد که غده هیپوفیز پس از بسته شدن صفحه رشد ( صفحه اپی فیزی ) هورمون رشد ( hGH ) بیش از اندازه تولید کند.
چندین اختلال گوناگون ممکن است باعث شود تا هیپوفیز این حالت را ایجاد کند ولی معمولاً یک تومور هورمون رشد که از سلول های ویژه ای مشتق می شود باعث آن است. این سلول های ویژه معمولاً تومورهای خوش خیمی به نام آدنوم هستند.
آکرومگالی بیشتر در سنین میانسالی خود را نشان می دهد. این بیماری را معمولاً با غول پیکری در ارتباط می دانند.
آکرومگالی بیماری نادری است که سالانه از هر ۱٬۰۰۰٬۰۰۰ نفر، فقط ۴ نفر به آن مبتلا می شوند و معمولاً در بزرگسالان ۵۰ – ۳۰ ساله دیده می شود اما در سنین دیگر هم ممکن است مشاهده شود.
در افراد مختلف متفاوت است اما خوشبختانه اکثر این علائم درمان می شوند. برخی نشانه های اولیه این بیماری احساس خستگی و خواب آلودگی است. افزایش سطح هورمون رشد سبب بزرگی دست ها و پاها می شود بطوری که گاه اندازه انگشتر یا کفش این بیماران، به دلیل بزرگ شدن قطر انگشتان و اندازه پاهایشان تغییر می کند. علاوه بر آن بیماری بر وضعیت چهره نیز تأثیرگذار است و باعث می شود که برجستگی های غیرمعمولی بر چانه و فک به وجود آید و تعرق زیاد در خانم ها یا پوست چرب از جمله مشکلات این بیماران است. و مشکلات دیگری همچون:
• فشار و درد دست ها و پاها
• سردرد
• ناتوانی جنسی
امکان دارد به وجود بیاید که با تشخیص به موقع می توان آن ها را درمان کرد.

معنی کلمه آکرومگالی در دانشنامه آزاد فارسی

آکرومگالی. آکْرومِگالی (acromegaly)
(یا: درشت اندامی) حالتی غیرعادی، بر اثر بزرگ شدن بیش از حدّ صورت، دست ها، و پاها. علت آن ترشح بیش از حد هورمون رشد، ناشی از وجود تومور خوش خیمغده هیپوفیزدر افراد بالغ است. درمان آکرومگالی با جراحی، و گاه با پرتودرمانییا دارودرمانی صورت می گیرد.

معنی کلمه آکرومگالی در ویکی واژه

(پزشکی): افزایش ترشح هورمون رشد پس از بلوغ که معمولا به علت وجود تومور غده هیپوفیز پدید می‌آید و منجر به رشد بیش از حد استخوان‌ها در قسمت‌هایی از دست و پا، چانه، و جمجمه میشود.

جملاتی از کاربرد کلمه آکرومگالی

ادوین کلبس علاوه بر کشف باکتری ایجادکنندهٔ دیفتری، مشارکت‌های مهم دیگری هم در علم پزشکی دارد. وی در سال ۱۸۸۴ میلادی آکرومگالی را شرح داد (دو سال قبل از پی‌یر ماری). ادوین کلبس همچنین در سال ۱۸۷۸ با موفقیت توانست میمون‌ها را با سیفلیس تلقیح نماید. (۲۵ سال پیش از ایلیا مچنیکو و پیر پاول امیل روکس). وی باکتری ایجادکنندهٔ حصبه را پیش از کارل یوزف ابرت شناسایی کرد.
الگوی منتشر تحلیل دارای تشخیص افتراقی بسیار متنوعی است که شامل موارد زیر است: پیکنودیزوستوز ، بیماری عروقی کلاژن و واسکولیت ، نوروپاتی رینود ، تروما، اپیدرمولیز بولوزا ، پسوریازیس ، سرمازدگی ، سارکوئیدوز ، هیپرتروفیک استئوآرتروپاتی، آکرومگالی و جذام پیشرفته .
صدا و چهرهٔ خاص او ناشی از بیماری آکرومگالی بود.
این بیماری معمولاً در افراد زیر ۴۰ سال رخ می‌دهد، ممکن است از نظر ژنتیکی ارثی یا به دلیل چاقی یا اختلال در غدد درون ریز مانند کم‌کاری تیروئید، آکرومگالی، سندرم تخمدان پلی‌کیستیک، دیابت مقاوم به انسولین یا بیماری کوشینگ ایجاد شده باشد.