سیاه مشق
معنی کلمه سیاه مشق در دانشنامه عمومی
نگارش به این سبک در ابتدا به دلیل تمرین خوشنویسی، کمبود کاغذ و لزوم استفاده از تمام نقاط صفحه در تمرینات بوده است. نوشته ها و تمرینات استادان در یک برههٔ زمانی واجد مولفه های زیبایی شناسی تشخیص داده شد و از آن پس صفحات تمرینات ایشان همانند یک اثر چلیپا یا سطر یا ترکیبْ ارزش هنری پیدا کرد. اگرچه برگه های سیاه مشق از قرن شانزدهم میلادی هم موجود هستند، اینگونه به نظر می رسد این شیوهٔ خوش نویسی در نیمهٔ دوم قرن نوزدهم و در زمان ناصرالدین شاه قاجار اختصاصاً یک سبک متداول و محبوب بوده است.
استادان و هنرمندان رشتهٔ خوشنویسی به ممارست و تمرین زیاد اهتمام ویژه ای دارند. از این رو میزان و نحوهٔ تمرینات هنرجویان و استادان پیشین نیز زبانزد است. مانند میرزا محمدرضا کلهر که گفته اند در قسمتی از تکیه میرفندرسکی مدتها به نوشتن مشغول بوده است.
سیاه مشق (مجموعه شعر). سیاه مشق مجموعهٔ شعرهای سبکِ کهنِ هوشنگ ابتهاج است که نخستین بار با مقدّمه های محمّدحسین شهریار و مرتضی کیوان منتشر شد. بعضی از شناخته ترین سروده های ابتهاج، مانندِ «در کوچه سار شب»، در این مجموعه است.
معنی کلمه سیاه مشق در دانشنامه آزاد فارسی
معنی کلمه سیاه مشق در ویکی واژه
کنایه از تمرین زیاد در یک حرفه یا هنر.
جملاتی از کاربرد کلمه سیاه مشق
از این میان سیاه مشق و تاسیان تنها دفترهایی هستند که ابتهاج با تجدیدنظر در محتوا به چاپهای بعدی رساند. این دو دفتر، مجموعه و چکیدهٔ همهٔ شعرهای اوست. بانگ نی نیز در پاییز ۱۳۹۵ بدون آگاهی او منتشر شد.
به نظر من، رباعیات یغما که نمونهای از آن را در بخش پایانی دیوانش میخوانید، بکلی خالی از ارزش هنری و ادبی است و میتوان آنها را سیاه مشقهای شاعر دانست. اما همین سیاهمشقها در بعضی موارد، چنان جسورانه سروده شده که دردسرهایی جدی را برای شاعر ایجاد کرده است.
سایه در سال ۱۳۲۵ مجموعهٔ «نخستین نغمهها» را که شامل اشعاری به شیوهٔ کهن است، منتشر کرد. در این دوره هنوز با نیما یوشیج آشنا نشده بود. «سراب» نخستین مجموعهٔ او به اسلوب جدید است اما قالب همان چهارپاره با مضمونی از نوع غزل و بیان احساسات و عواطف فردی، عواطفی واقعی و طبیعی است. مجموعهٔ «سیاه مشق» با آنکه پس از «سراب» منتشر شد شعرهای سالهای ۲۵ تا ۲۹ شاعر را دربرمیگیرد. در این مجموعه، سایه تعدادی از غزلهای خود را چاپ کرد و توانایی خویش را در سرودن غزل نشان داد تا آنجا که میتوان گفت تعدادی از غزلهای او از بهترین غزلهای این دوران بهشمار میرود.