سوپاپ
معنی کلمه سوپاپ در لغت نامه دهخدا

سوپاپ

معنی کلمه سوپاپ در لغت نامه دهخدا

سوپاپ. ( فرانسوی ، اِ ) سرپوش تلمبه و ماشین و غیره. باب. مخرج لوله. صفحه متحرک اندرون لوله بخاری. ( یادداشت بخط مؤلف ).

معنی کلمه سوپاپ در فرهنگ معین

[ فر. ] (اِ. ) پولکی که روی دهانة دریچه های سر سیلندر قرار گرفته و دریچه ها را سد می کند.

معنی کلمه سوپاپ در فرهنگ عمید

۱. دریچه ای که قطع و وصل شدن جریان مادۀ سیالی را در مجرایی کنترل می کند.
۲. دریچۀ بالای سوراخ سیلندر که گاز از آن خارج می شود.

معنی کلمه سوپاپ در فرهنگ فارسی

دریچه، که آب رادرلوله تلمبه نگاه میدارد
( اسم ) پولکی که روی دهانه دریچه های سر سیلندر قرار گرفته و دریچه ها را سد میکند . اگر این پولک از بالا و روی سر سیلندر واقع شود ( سوپاپ از رو ) و اگر در بدنه سر سیلندر واقع شود ویرا ( سوپاپ از زیر ) گویند . در هر سیلندر دو سوپاپ وجود دارد یکی مخصوص دریچه گاز است ( گاز مخلوط از بنزین و هوا ) و دیگری مخصوص دریچه دود است . این دو به سوپاپ دود معروفند . در مرکز این پولک ( سوپاپ ) میله ای وصل است که میل سوپاپ نام دارد . میل مزبور روی بادامک سوپاپ سوار میشود و به طریق خود کار ضمن کار موتور به مناسبت احتیاج پیستونها سوپاپ گاز باز میشود و مقداری گاز بنزین داخل انتهای سیلندر میگردد و پس از فشرده شدن به وسیله پیستون به عقب رانده میشود و در همین موقع سوپاپ دود باز شده دود از آن خارج و وارد لوله دود میگردد .

معنی کلمه سوپاپ در دانشنامه عمومی

سوپاپ ( به فرانسوی: Soupape ) یا دریچه یکی از قطعات قارچی شکل موتور است که روی سرسیلندر قرار می گیرد و ورود مخلوط هوا و سوخت و خروج دود را کنترل می کند.
ریشه کلمه سوپاپ فرانسوی است ( Soupape ) به معنای دریچه. در کتاب های فرهنگ لغت به معانی زیر ترجمه شده است:
• در فرهنگ معین  : "پولکی که روی دهانهٔ دریچه های سر سیلندر قرار گرفته و دریچه ها را سد می کند"
• در فرهنگ دهخدا  : "سرپوش تلمبه و ماشین و غیره. باب. مخرج لوله. صفحه متحرک اندرون لوله بخاری"
• در فرهنگ فارسی  : "دریچه، که آب رادرلوله تلمبه نگاه میدارد. ( اسم ) پولکی که روی دهانه دریچه های سر سیلندر قرار گرفته و دریچه ها را سد میکند . اگر این پولک از بالا و روی سر سیلندر واقع شود ( سوپاپ از رو ) و اگر در بدنه سر سیلندر واقع شود ویرا ( سوپاپ از زیر ) گویند . در هر سیلندر دو سوپاپ وجود دارد یکی مخصوص دریچه گاز است ( گاز مخلوط از بنزین و هوا ) و دیگری مخصوص دریچه دود است . این دو به سوپاپ دود معروفند . در مرکز این پولک ( سوپاپ ) میله ای وصل است که میل سوپاپ نام دارد . میل مزبور روی بادامک سوپاپ سوار میشود و به طریق خود کار ضمن کار موتور به مناسبت احتیاج پیستونها سوپاپ گاز باز میشود و مقداری گاز بنزین داخل انتهای سیلندر میگردد و پس از فشرده شدن به وسیله پیستون به عقب رانده میشود و در همین موقع سوپاپ دود باز شده دود از آن خارج و وارد لوله دود میگردد. "
• در فرهنگ عمید  : "۱. دریچه ای که قطع و وصل شدن جریان مادۀ سیالی را در مجرایی کنترل می کند. ۲. دریچۀ بالای سوراخ سیلندر که گاز از آن خارج می شود. "
در اینجا انواع سوپاپ و تعریف آن ها را می بینید.
• سوپاپ ورودی ( هوا یا بنزین ) .
• سوپاپ خروجی ( دود یا اگزوز ) .
سوپاپ های متداول امروزی معمولاً از نوع سوپاپ قارچی شکل یا پایه دار می باشند. این سوپاپ ها شامل یک ساقه ( که به مشابه ساقه قارچ است ) و یک سر تخت و پهن ( که مشابه کلاهک قارچ ) می باشند. همچنین سر سوپاپ دارای یک لبه مورب است که وجه نامیده می شود. همچنین محل قرارگیری سوپاپ که معمولاً در کف سرسیلندر و گاهی در خود سیلندر قرار دارد نیز دارای یک لبه به نام نشیمنگاه است که به سیت سوپاپ مشهور است. در انتهای دیگر سوپاپ یعنی بر روی ساقه آن یک یا بعضاً دو فنر قوی قرار دارد که به وسیلهٔ یک نگهدارنده و دو عدد خار به انتهای سوپاپ محکم شده اند. فنر سوپاپ موجب می گردد تا وجه سوپاپ بر روی نشیمنگاه سوپاپ محکم نگهداشته شده و بدین ترتیب از هر گونه نشتی در زمان های تراکم و قدرت جلوگیری شود. زاویه رایج برای وجه و نشیمنگاه سوپاپ ۴۵ درجه است. اما برای سوپاپ های هوا گاهی از زاویه ۳۰ درجه نیز استفاده می شود.

معنی کلمه سوپاپ در ویکی واژه

پولکی که روی دهانة دریچه‌های سر سیلندر قرار گرفته و دریچه‌ها را سد می‌کند.

جملاتی از کاربرد کلمه سوپاپ

بدیع الزمان جزری در اوایل قرن سیزدهم میلادی یک پمپ دو سیلندر با آرایش متضاد (باکستر) طراحی کرد که تمام اجزای یک پمپ امروزی مثل سوپاپ میل لنگ چرخ طیار و.. را دارد بود و می‌توانست آب را تا ارتفاع ۱۳٫۶ متری بالا بکشد.
اولین بار بدیع الزمان جزری در قرن سیزدهم میلادی در طراحیهای اتوماسیون و ساعت‌های آبی خود از میله گردان دارای برآمدگی‌ها برای باز و بسته کردن سوپاپ‌ها استفاده کرد.
سوپاپی که میزان جریان (دبی) یک مایع را می‌توانست کم و زیاد کند، اولین بار در کتاب الحیل بنوموسی در قرن نهم میلادی مشاهده شد. در قرن بیستم مهم‌ترین کاربرد این نوع از سوپاپ دریچه گاز خودروها است که صدها میلیون از آن بکار رفته‌است.
بنوموسی در کتاب الحیل خود طرحی را ارائه می‌دهد که از یک لوله به انتخاب آب یا شراب جاری می‌شود. برای اینکار از سوپاپ دو وضعیتی استفاده می‌کند که اولین مورد در تاریخ مهندسی است.
۴. در مرحله آخر نیز سوپاپ خروجی باز شده و با حرکت رو به بالای پیستون، همه گازهای حاصل از احتراق، از سیلندر خارج می‌شوند. این چرخه چهار مرحله‌ای، به سرعت در موتور تکرار شده و موتور روشن می‌شود. گفتنی است، در خودروها، برای افزایش توان خروجی، از موتورهای ۴، ۶، ۸ یا ۱۲ سیلندر استفاده می‌شود.
انواع سنسور مایعات و سوپاپ مخروطی همچنین نخستین طرح میل لنگ را بنوموسی در قرن نهم میلادی در کتاب الحیل ارائه داد.
ماشین‌های هیدرولیکی بر اساس یک پیستون تک یا دوگانه عمل می‌کنند که حرکت رو به بالا یا پایین را انجام می‌دهد. با این حال، اکثر ماشین آلات هیدرولیک استاتیک یک پیستون یا یک تلمبه تک کاره دارند. در یک دستگاه دستی، اپراتور، سوراخ سوپاپ سوزنی تنظیم کننده فشار را برای کنترل میزان بارگذاری (نیرو) تنظیم می‌کند. در یک سیستم هیدرولیکی بسته، سوپاپ سوزنی با یک شیر الکتریکی برای کنترل دقیق جایگزین می‌شود. به‌طور کلی، دستگاه‌های الکترومکانیکی دارای سرعت و دامنه حرکت بیشتری نسبت به دستگاه‌های هیدرولیکی هستند. همچنین دستگاه‌های هیدرولیکی برای تولید نیروهای بیشتر هزینه بالاتری می‌برند.