سنگ چخماق

معنی کلمه سنگ چخماق در لغت نامه دهخدا

سنگ چخماق. [ س َ گ ِ چ َ ] ( ترکیب اضافی ، اِ مرکب ) آتش زنه. ( فرهنگستان ). ابوالنار ( سنگ بالایی ) ام النار ( سنگ پائینی ). زیرباخ. ابوزلزله. ابوزیاد. ( المرصع ).

معنی کلمه سنگ چخماق در فرهنگ فارسی

آتش زنه . ام النار . زیر باخ

معنی کلمه سنگ چخماق در فرهنگستان زبان و ادب

{flint, firestone} [زمین شناسی] کانی بسیار سخت و توده ای، اغلب سیاه رنگ، با شکست صدفی که در برخورد با فولاد یا سنگ های دیگر جرقه می زند

معنی کلمه سنگ چخماق در دانشنامه آزاد فارسی

سنگ چَخْماق (flint)
سنگ چَخْماق
کانیِ فشرده و سفت و شکننده ای (نوعی آتش زنه) به رنگ قهوه ای، سیاه، یا خاکستری، که به صورت قلوه سنگ هایی در نهشته های سنگ آهک یا پلمه سنگ یافت می شود. این کانی مرکب است از سیلیسِ نهان بلورین (دانه هایی چنان ریز که حتی با میکروسکوپ نوری نیز قابل دیدن نیستند)، با فرمولSiO۲، و دراصل صورت بلورین کوارتز. ابزارهای ساخته شده از سنگ چخماق در دورۀ ماقبل تاریخ کاربردهای فراوانی در همه جا داشتند. بهترین سنگ چخماق، که برای ساختن ابزارهای دوران نوسنگی به کار برده می شد، کفْ سنگ است ـ سنگ چخماق سیاه درخشانی که در عمق گِل سفید (گچ) وجود دارد. تراشه ها یا خرده های سنگ چخماق، به علت سفتی و سختی شان (هفت در مقیاس موس)، برای ساییدن و سمباده کشیدن به کار برده می شدند و هنگامی که به صورت گرد درمی آمدند، در ضمنِ ساختن سفال به خاک رُس افزوده می شدند. از سنگ چخماق برای برافروختن آتش ـ با کوباندن سنگ چخماق به فولاد، که جرقه به وجود می آورد ـ و برای شلیک کردن تفنگ نیز استفاده شده است. سنگ های چخماق داخل فندک از آلیاژ سریوم ساخته می شوند. سنگ های چخماق معمولاً در نواحی پستِ گچی در بخش جنوبی انگلستان وجود دارند و غالباً به منزلۀ مصالح ساختمانی به کار برده می شدند.

معنی کلمه سنگ چخماق در ویکی واژه

کانی بسیار سخت و توده‏ای، اغلب سیاه‌رنگ، با شکست صدفی که در برخورد با فولاد یا سنگ‌های دیگر جرقه می‏زند.

جملاتی از کاربرد کلمه سنگ چخماق

شراری که شمعش ازان یافت تاب بود سنگ چخماق آن آفتاب
** فرد زرتشتی، دستور، یا موبد؛ همچنین: آتشی که کسی با سنگ چخماق و چوب روشن کند.
پناهگاه صخره‌ای کوچکی به نام قَره‌کَمر در فاصلهٔ ۱۳۵ متری بر فراز درهٔ هزارسوم، در شمال شهر اَیبَک موجود است که احتمالا محل موقتی شکار بوده‌است. از نظر گونه‌شناسی، و نه چینه‌شناسی، چهار فرهنگ مختلف مشاهده شده، که دورهٔ سوم از همه مهمتر است. مجموعا ۸۲ قطعه سنگ چخماق پیدا شده، که بیشتر آن ریزسنگ می‌باشند. آثار بدست‌آمده از قره‌کمر هیچگونه شباهتی به آثار کاوش‌شده از پایگاه‌های دیگر افغانستان، آسیای میانه، هند یا پاکستان ندارند. نزدیکترین مشابه آن فرهنگ برادوستی در کوه‌های زاگرس در ایران است.