سازشناسی

سازشناسی

معنی کلمه سازشناسی در دانشنامه عمومی

«سازشناسی» یا «ارگانولوژی» علم شناخت، بررسی و طبقه بندی سازهای موسیقی است. سازها را معمولاً به گونه های مختلف طبقه بندی می کنند که یکی از تقسیم بندی های متداول به شیوه زیر است:
• سازهای زهی: ( سازهای زهی آرشه ای، سازهای زهی زخمه ای )
• سازهای بادی: ( سازهای بادی چوبی، سازهای بادی برنجی )
• سازهای کوبه ای ( سازهای ضربی )
• سازهای صفحه کلیددار
• سازهای الکترونیک ( ساز موسیقی الکترونیک )

معنی کلمه سازشناسی در دانشنامه آزاد فارسی

سازشناسی (organology)
(یا: اُرگانولوژی) شاخه ای از موسیقی شناسی که به مطالعۀ نظام مند و طبقه بندی سازهای موسیقی، تاریخچه، طراحی، تولید، و رده بندی آوایی آن ها می پردازد. کتاب سازهای قدیمی انگلیسی(۱۹۱۰) نوشتۀ کَنون فرانسیس گالپین، از نخستین آثاری است که در تلاش برای بررسی نظام مند سازها نوشته شده است.

معنی کلمه سازشناسی در ویکی واژه

دانش مربوط به شناخت ساختار و ویژگی‌های سازهای موسیقی.

جملاتی از کاربرد کلمه سازشناسی

حضور سازهای موسیقی را می‌توان در آثار تاریخی، نقش‌ها و ظروف باستانی جستجو کرد. یکی از آثار مشهورِ یافته شده در این زمینه، تصویر گروهی از نوازندگان است که بر «جام ارجان» متعلق به نیمهٔ دوم هزارهٔ اول پیش از میلاد، نقش بسته‌است. بر اساس نظریه‌های سازشناسی «سازهای مختلف در کشورهای گوناگون جهان به دست یک سازنده ساز ساخته نشده بلکه مانند زبان و دیگر پدیده‌های اجتماعی که در دنیا سنت شده، مانند غذا و لباس مردمان، همراه با نیازهای انسان‌ها تکامل یافته و سازندگان اولیه آن فرد نبوده و طی هزاران سال تکامل یافته و هر سازی با ذائقه‌ای ملی نقش بارز خود را تاکنون ایفا کرده‌است.»
بررسی و طبقه‌بندی و شناخت سازها را «سازشناسی» یا «ارگانولوژی» می‌نامند. سازها را به صورت‌های مختلف دسته‌بندی کرده‌اند ولی معمول‌ترین (و نه لزوماً دقیق‌ترین) دسته‌بندی سازها تقسیم آن‌ها به سازهای زهی، سازهای بادی، سازهای کوبه‌ای، سازهای صفحه‌کلیددار، سازهای الکترونیک و صدای انسانی است.