زرقون. [ زَ ] ( سریانی ، اِ ) به لغت سریانی سرنج را گویند و آن رنگی است معروف که نقاشان و جدول کشان بکار برند و آن را به رومی سیلیقون خوانند. ( برهان ) ( آنندراج ). سیری کوم ، محتملاً در فارسی «آزرگون » [ آذرگون ] رنگ آتش یا صحیح تر «زرگون » رنگ طلا، سفیداب سرخ ، سرنج ... ( دزی ج 1 ص 589 ). اسم مغربی اسرنج است. ( تحفه حکیم مؤمن ). زرجون. زرگون. سرنج. اسرنج. سندوقس. سلیقون. اسرب محروق. سرب سوخته. اسفیداج محروق. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ).رجوع به ترجمه ضریر انطاکی و لکلرک ج 2 ص 208 شود. زرقون. [ زَ ] ( اِخ ) زرگون. یکی از دو تن علمای موسیقی است که موسیقی ایران را به اندلس بردند و عالم دیگر علون بود و این دو در ایام حکم ابن هشام بودند.( نفخ الطیب ج 2 ص 753، یادداشت بخط مرحوم دهخدا ).
معنی کلمه زرقون در فرهنگ فارسی
( اسم ) رنگی است که نقاشان و جدول کشان بکار برند سرنج سلیقون . زرگون یکی از دو تن علمای موسیقی است که موسیقی ایران را به اندلس بردند و عالم دیگر علون بود و این دو در ایام حکم ابن هشام بوده
جملاتی از کاربرد کلمه زرقون
حضور وی در میناسازی در زمانی بود که این هنر مهجور گشته بود و ایشان از انگشت شمار استادانی بود که در این زمینه فعالیت میکردهاست. ابراهیم زرقونی استاد برجسته میناسازی در هنرستان هنرهای زیبا اصفهان بود که شاگردان شایستهای را پرورش داد.
ابراهیم زرقونی در سال ۱۲۸۹ در اصفهان به دنیا آمد. وی در مکتبخانه اصفهان تحصیل کرد ولی رهایش کرد و به دنیای هنر روی آورد. از سالهای نوجوانی نزد استاد سید شیرازی به فراگیری قلمزنی پرداخت و نزدیک به هفده سال در این رشته فعالیت کرد. با وجود آنکه به استادی در قلمزنی رسیده بود ولی ارضا نمی گشت و علاقه ویژه اش به دنیای رنگها و ترکیبشان با یکدیگر منجر به حضورش در میناکاری گشت.
ابراهیم زرقونی (متولد ۱۲۸۹ اصفهان، درگذشته ۱۳۶۵ اصفهان) از برجستهترین میناکاران دوران معاصر که چهل سال در این زمینه فعالیت داشتهاست. وی استاد میناسازی هنرستان هنرهای زیبا اصفهان بود. آثار ارزشمندی از وی در موزههای ایرانی و خارجی نگهداری میشود.
ابراهیم زرقونی نخستین کسی است که در ایران میناکاری را به بدنه گلدانها اضافه نمود. همچنین استفاده از فیروزه بر روی گلدانها به منظور تزیین دادن اثر از نوآوریهای وی محسوب میشود.
زرقونی در مورد حضورش در میناسازی چنین می گوید:
ابراهیم زرقونی در ۲۶ دی ماه ۱۳۶۵ اصفهان از دنیا رفت و در باغ رضوان به خاک سپرده شد.