زاینده رود

زاینده رود

معنی کلمه زاینده رود در لغت نامه دهخدا

زاینده رود. [ ی َ دَ ] ( اِخ ) زنده رود. نام کتابی است که زنده ازرم حکیم سپاهانی زردشتی ، بروزگار خسروپرویز در شناسائی روان پاینده پرداخته و اقوال فرزانگان ایران را در آن جمع کرده و ترجمه آن از لغت پارسی صرف به لغت متداوله آمیخته در نزدمولف حاضر است. ( انجمن آرا ) ( آنندراج ). در رساله «آذر کیوان و پیروان » آمده : زنده رود رساله ای است که با رساله خویشتاب بضمیمه ٔزردست افشار ( بغلط زردشت افشار ) در مطبعه دوربین بمبئی بدرخواست سرجمشید جی جی بای اول بطبع رسید. رجوع به آذرکیوان و پیروان او بقلم دکتر معین ص 9 شود.
زاینده رود. [ ی َ دَ / دِ ] ( اِخ ) معروف است و نام رود مشهور اصفهان است. ( آنندراج ). نام رودخانه اصفهان است و زنده رود هم همان است. ( فرهنگ نظام ). در مرآت البلدان آمده : زاینده رود که آنرا زنده رود نیز گویند، از رودهای نامی دنیا است و اکابر علمای جغرافی آنرا توصیف نموده چنانکه یاقوت در معجم البلدان و مراصد الاطلاع گوید: آب زاینده رود اعذب میاه عالم است. و ابن ملک در تقویم البلدان در ذکر انهار گوید: زنده رود نهر بزرگی است بدروازه اصفهان. فصحای عرب و عجم نظماً و نثراً از این رود مدح نموده اند. مرتضی قلیخان بن نظام الدوله گوید:
سقی صفحتی زاینده رود کهامة
یلث باعلی منحناه جامها
و لازال دمعی نائیاً عن قطارها
اذا شح یوماً فی جداه غمامها
بنفسی شاط یثلج الصدر مائه
و ان طال مابین الضلوع اوامها
یبل اوارالقلب بردنمیره
و یضرم ناراً لایبوخ ضرامها
تخال العذاری عقدها من حصانه
فیلمسه مهما یغیب نظامها.
معتمدالدوله در جام جم در ذیل احوال اصفهان گوید: زنده رود از جنب اصفهان میگذرد و از بند مروان گذشته در ریگ زار فرومیرود. حمداﷲ مستوفی در شرح انهار و عیون و آبار گوید: آب زنده رود از کوه زرد و جبال لر بزرگ ، بحدود جوی سردبرمیخیزد و بر ولایت رودبار لرستان گذشته ، در ولایت فیروزان و اصفهان و یزد و در ولایت رویدشتین در زمین گاوخانی منتهی می شود و طولش هفتاد فرسنگ می باشد و در شرح جبال نیز حمداﷲ گوید: کوه زرد در لرستان است. مؤلف گوید: این کوه معروف به زردکوه و در حدودی است از لرستان که نزدیک به نشیمن گاه طایفه بختیاری است ومخرج زاینده رود است. مجرای زاینده رود، در اغلب مواضع، زهاب و چشمه ها است که آب آنها مدد آبی است که خارج می شود از مخرج اصلی زنده رود. سرچشمه آب کرند، مجاور سرچشمه زاینده رود است و از این مخرج رودخانه عظیمی جاری می شود. بارها سلاطین عظیم الشأن ایران قصد کردند که آب کرند را از مجرای طبیعی برگردانند و داخل مجرای زاینده رود کنند که به جلگه اصفهان جاری شود و این نیت اگر وقوع مییافت هرآینه فوائد زیاد داشت.

معنی کلمه زاینده رود در فرهنگ فارسی

رود خانه ایست که از دامنه شرقی زرد کوه بختیاری مقابل سرچشمه کارون سرچشمه گیرد و شعب دیگر آن از فریدن و چهار محال میایند . پس از مشروب کردن خاک اصفهان و عبور از جنوب شهر در باتلاق گاوخونی فرو میرود . از حیث استفاده زراعتی مهمترین رود ایران است و افزایش آب آن بوسیله حفر تونل (( کوهرنگ ) ) ( زرد کوه بختیاری ) در حاصلخیزی اصفهان بسیار موثر است . در جنوب شهر اصفهان پلهای متعددی در زمان صفویه بر روی آن بسته شده است که با وجود گذشت زمان پل خواجو و سی و سه پل هنوز مورد استفاده عموم است .

معنی کلمه زاینده رود در دانشنامه عمومی

زاینده رود (لنجان). زاینده رود، نام شهری در بخش مرکزی شهرستان لنجان از توابع استان اصفهان است.
شهر زاینده رود مشتمل بر پنج محله به نام های باباشیخعلی، بیستگان، بهجت آباد، کَلّه مسیح و کَلّه مسلمان است که البته این محلات در اصل پنج روستای جدا از هم بوده و در سال ۱۳۸۰ بهم پیوسته و یک شهر را تشکیل داده اند. جمعیت این شهر بالغ بر ۹۵۶۳ نفر و ساکنین آن عمدتا بومی بوده و در اصطلاح لنجانی محسوب می شوند بسیاری از ساکنین این شهر در شرکت ذوب آهن اصفهان مشغول به کارند و شماری از آن ها نیز به برنج کاری اشتغال دارند. محصول عمده کشاورزی این شهر برنج است که به "برنج لنجان" شهرت دارد . دریاچه مصنوعی محله باباشیخعلی زیباترین جاذبه گردشگری این شهر می باشد که همه ساله گردشگران زیادی را به خود جذب می کند. این دریاچه در اثر برداشت شن و خاک زمین های کشاورزی برای ساخت کارخانه ذوب آهن اصفهان ایجاد شده است.
شالیزارهای سرسبز شهر زاینده رود در فصل بهار و تابستان بسیار دیدنی و زیباست همچنین امامزاده سید احمد از اماکن دیدنی شهر زاینده رود است.
تپه و چنار، محلی زیبا در میان شالیزارهای بیستگان است و همچنین چنار بسیار کهنی در محلۀ کله مسیح وجود دارد که مردم در روز سیزدهم فروردین هر سال در اطراف آن گرد می آیند. تفریح گاه محلۀ کله مسیح و پارک جزیره از باصفاترین و زیباترین نقاط شهرستان لنجان است که در حاشیه زاینده رود قرار گرفته و محل مناسبی برای استراحت و تفریح خانواده هاست.
زاینده رود (کرمان). زاینده رود، روستایی از توابع بخش چادگان شهرستان اصفهان در استان اصفهان ایران است.
این روستا در دهستان جوشان قرار داشته و براساس آخرین سرشماری مرکز آمار ایران که در سال ۱۳۸۵ صورت گرفته، جمعیت آن ۷۲نفر ( ۲۰خانوار ) بوده است.

معنی کلمه زاینده رود در دانشنامه آزاد فارسی

نمایی از زاینده رود، اصفهان
نمایی از زاینده رود، اصفهان
نمایی از زاینده رود، اصفهان
نمایی از زاینده رود، اصفهان
نمایی از زاینده رود، اصفهان
رودخانه ای در استان اصفهان، با طول ۴۰۵ کیلومتر. این رودخانه، که از مهم ترین رودخانه های ایران است، از ۶۴کیلومتری جنوب غربی داران سرچشمه می گیرد و به سوی شرق روان می شود و پس از یکی شدن با یکی دو ریزابۀ کوچک به سد زاینده رود می ریزد. در دریاچۀ سد مزبور با ریزابه هایی، چون آب دره دراز و رود پلاسگان، مخلوط و وارد شهرستان چادگان می شود و از روستایِ زیبایِ سامان می گذرد و پس از عبور از زرین شهر و مبارکه به شهرستان اصفهان وارد می گردد. در این شهر، دریاچۀ زیبایی پشت سی وسه پل تشکیل می دهد و پس از عبور از دهستان های هرند، جرقویه، و ورزنه، در جنوب کوه سیاه (۱۲۳کیلومتری شرق جنوبی اصفهان و ۲۹کیلومتری شرق جنوبی ورزنه) به باتلاق گاوخونی می ریزد. رودخانۀ زاینده رود در حیات و فعالیت های کشاورزی و صنعتی وگردشگری اصفهان از نقش بسیار ارزنده ای برخوردار است و احداث سد و تونل کوهرنگ بر حجم آب و تأثیرپذیری آن افزوده است. میانگین آبدهی سالانۀ زاینده رود ۱,۰۵۳ میلیون مترمکعب و وسعت حوضۀ آبگیر آن حدود ۲۷,۱۰۰ کیلومتر مربع است.

معنی کلمه زاینده رود در ویکی واژه

زاینده‌رود
رودی که از زاگروس سرچشمه می‌گیرد و پس از گذر از استان اصفهان به تالاب گاوخونی می‌ریزد. زاینده‌رود به مغهوم رودی که مدام حجم آب آن رو به افزایش است البته در ایام فصول اول و دوم سال که برف کوهستان در حال ذوب شدن است.

جملاتی از کاربرد کلمه زاینده رود

کاخ آیینه‌خانه دارای ایوان و استخری همانند چهل‌ستون به مساحت پنجاه هزار مترمربع با بلندای ۴۱ متر بود با این تفاوت که شمار ستون‌های ایوان ۱۶ عدد و با فاصلهٔ ۶۲ متر از زاینده رود بوده‌است. از ویژگی‌های این بنا نصب آیینه‌هایی به ابعاد ۵/۲ متر و بزرگتر بوده و مکانی برای تفریح و سرگرمی به‌شمار می‌رفته‌است.
بدین ترتیب در سال ۱۶۰۴ میلادی شاه عباس نزدیک به سیصد و پنجاه هزار تن از ارمنیان را کوچاند ولی تنها پنجاه هزار تن آن‌ها به زاینده رود در جلفا رسیدند. بعد از جنگ‌های ایران و روسیه در دوره قاجار در سال ۱۸۲۸ میلادی و در نتیجه مذاکرات صلح و عهدنامه ترکمانچای ارمنی‌های ساکن ایران مجاز بودند طی فقط یک سال به ارمنستان و مناطق و روستاهای ارمنی قفقاز جنوبی مهاجرت کنند. در سال‌های ۱۸۲۸ و ۱۸۲۹ میلادی حدود چهل و پنج هزار نفر به آن مناطق مهاجرت کردند. در سال ۱۹۱۵ میلادی در طی مقاومت وان ۱۵۰۰۰ نفر از وان و ارمنستان غربی به سلماس و تبریز پناه بردند و بیشتر آنان به ارمنستان یعنی در زمان کشتار مسیحیان تبریز توسط عثمانی مهاجرت کردند و تعدادی از آنان هم در سال ۱۹۱۸ میلادی مهاجرت کردند.
سالها در کویش از زاینده رود چشم تر همچو سرو جویباری پای در گل داشتیم
بخشی قابل توجه ای از رودخانه کوهرنگ توسط تونل‌های کوهرنگ به سمت زاینده رود منحرف شده‌است و بخش دیگر پس از پیوستن به آب دیگری به نام «شیخ علی‌خان» و «دوآب صمصامی»، پس از طی مسیری در نزدیکی منطقه بهشت آباد با آب کیار درهم می‌آمیزد و کارون کوچک شکل می‌گیرد. از این محل به بعد، با طی مسیری رود کوهرنگ و رود بازفت با هم پیوند می‌خورند و رود کارون را تشکیل می‌دهند. مساحت حوضه آبریز رود کوهرنگ از چلگرد تا شهر کاج (محل رسیدن به رودخانه بهشت آباد) حدود ۱۱۹۰ کیلومتر مربع می‌باشد.
زاینده رود اشک ز هر چشم چشمه ریخت کهسار دیده تا ستم بیکران برف
آتشگاه اصفهان در غرب اصفهان و ۸ کیلومتری مرکز شهر در خیابان آتشگاه و جنوب خمینی شهر قرار دارد. این بنا در نزدیکی رودخانه زاینده رود، بر روی کوهی قرار دارد. از بلندای این تپه، تا کیلومترها از هر چهار سوی اصلی را می‌توان به خوبی مشاهده کرد.
نخستین بار شاه عباس کبیر در سال ۱۰۲۹ه‍.ق میرجهانگیرخان بختیاری(۱۰۳۷–۹۷۴ه‍.ق) که حاکم بختیاری بود، را مأمور الحاق آب کارون به زاینده رود نمود و دراین خصوص کوه کارکنان نیز تا حدودی شکافته شد و پایه‌های سدی که بررودخانه کوهرنگ احداث گردید نیز موجود است ولی با مرگ شاه عباس، این طرح ناتمام ماند.
بدیدی اگر، سدّ زاینده رود سکندر خجل از سد خویش بود
از آن چشمه باستانی که بود روان آب دانش چو زاینده رود
زاینده رود آبش اگر می‌شود کمست یک روز اگر صبوحی در جی خوریم ما
درین دو هفته که زاینده رود سرشارست پلی است آن طرف آب، هر که هشیارست
٢٠) عضو شورای هماهنگی مدیریت بهم پیوسته حوضه آبریز رودخانه زاینده رود
گفت تا کی می خوری ترسم‌ گرت زاینده رود جای جام می بیارم بازگویی می بیار
شهر ابریشم شهری در کنار منطقه ۱۳ اصفهان از توابع شهرستان فلاورجان در استان اصفهان است که تا شهر اصفهان ۶ کیلومتر فاصله دارد. نام گذاری این شهر به علت وجود باغ بزرگ ابریشم و تولید ابریشم اصفهان دراین منطقه بوده‌است. اردوگاه بزرگ ۷۰ هکتاری شهید بهشتی اصفهان در شهر ابریشم قرار دارد. شهر ابریشم از ساحل زاینده رود تا شاه کوه وسعت دارد.
و نیز منقول است که سلطان ملک شاه سلجوقی، در کنار زاینده رود شکار می نمود، ساعتی در مرغزاری آسایش نمود یکی از غلامان خاص، گاوی در کنار نهری دید می چرید، آن را ذبح کرد و پاره ای از گوشتش را کباب نمود آن گاو از پیره زنی بود که چهار یتیم داشت بر وجه معیشت ایشان از شیر آن حاصل می شد چون آن عجوزه از این واقعه مطلع شد، دود از نهاد او برآمد و مقنعه از سرکشیده بر سر پلی که گذرگاه آن سلطان بود نشست تا سلطان به آنجا رسید با قد خمیده از جای جست و با دیده گریان روی به سلطان کرده گفت: ای پسر آلب اسلان: اگر داد مرا در سر این پل نمی دهی در سر پل صراط دست دادخواهی برآرم و دست خصومت از دامنت برندارم بگو تا از این دو پل کدام را اختیار می کنی؟ سلطان از هیبت این سخن بر خود بلرزید و پیاده گشته گفت: مرا طاقت سر پل صراط نیست مگر تا چه ستم بر تو شده؟ پیره زال صورت حال را به موقف عرض رسانید سلطان متأثر گشته اول فرمود: تا آن غلام را به سیاست رسانیدند و به عوض آن ماده گاو، هفتاد گاو، و به روایتی دویست گاو از سرکار خاصه به آن پیر زال دادند.
حوضه آبریز گاوخونی یکی از حوضه‌های آبریز فلات مرکزی است که رود اصلی آن زاینده‌رود از رودهای استان اصفهان است. در فلات مرکزی ایران بجز زاینده رود، رودخانهٔ بدین شکل وجود ندارد و بیشتر رودخانه‌های ایران در غرب، شمال یا جنوب غرب این کشور جاری است.
آرامگاه الراشد بالله یا آرامگاه راشد قرن ششم هجری قمری در شهر اصفهان بنا شد. این سازه قریب به نهصد سال پیش در عهد سلجوقی، نزدیک کرانه شمالی زاینده رود ساخته شد. مقبره الراشد بالله، آرامگاه خلیفه عباسی است که وی با پیش گرفتن رفتاری خصمانه و ناتوانی عمل به تعهدات پدرش مسترشد (خلیفه پیشین) در پرداخت باج به مسعود بن محمد بن ملکشاه سلجوقی؛ گرفتار خشم مسعود گردید، و سرانجام با محاصره بغداد توسط سَلاجقه، خلیفه راشد از بغداد به موصل گریخت و آواره شهر های بسیاری شد. تا در نهایت دو سال بعد در رمضان ۵۳۲ هجری قمری در اصفهان به دست جمعی از فدائیان اسماعیلیه به قتل رسید و در همان جا به خاک سپرده شد.
تنش نغمهٔ عاجزی می سرود سرش خاک ره، دیده زاینده رود