روان پریشی
معنی کلمه روان پریشی در فرهنگ معین

روان پریشی

معنی کلمه روان پریشی در فرهنگ معین

( ~. پَ ) (حامص . ) برهم - خوردگی تعادل روانی که به سازمان شخصیت بیمار آسیب می رساند و به صورت نا راحتی ، ناتوانی یا تعارض با فرهنگ و رفتار پذیرفته شده در جامعه بروز می کند، پسیکوز.

معنی کلمه روان پریشی در فرهنگ عمید

بیماری روانی که به اختلال شخصیت و قطع رابطۀ بیمار با واقعیت بیرونی منجر شود، بیماری روانی.

معنی کلمه روان پریشی در فرهنگستان زبان و ادب

{psychosis} [روان شناسی] دسته ای از بیماری های روانی که وجود هذیان و توهم از ویژگی های بارز آنها است

معنی کلمه روان پریشی در دانشنامه عمومی

روان پریشی یا پسیکوز یا سایکوسیس ( به انگلیسی: Psychosis ) به معنای وضعیت روانی غیرطبیعی است که در روان پزشکی برای بیان حالت «از دست رفتن توانایی تشخیص واقعیت از خیال» به کار می رود. پسیکوز دربرگیرنده دسته ای از اختلالات روانی است که در طول آن ها بیمار دچار علایمی مانند توهم یا هذیان شود. هر گاه این علایم در افراد سبب بروز اختلال در کارکرد یا بروز استرس شود، می توان نام اختلال را بر آن گذاشت. دو ویژگی بارز آن شامل هذیان ( بیان غیرعمد درک نادرست از واقعیات ) و توهم ( دیدن یا شنیدن غیرعمد چیزی که اساساً نبوده و نیست ) است.
هنگامی که شخص در مراحل شدید این اختلال قرار دارد، جلسات روان درمان ممکن است که روی وی مؤثر نباشد ( زیرا توانایی درک و پذیرش صحبت منطقی را ندارد ) و فقط از طریق مصرف دارو قابل کنترل است.
واژه سایکوسیس از ترکیب دو کلمه یونانی پسوخه، ψυχή، به معنای روان، و اُسیس، οσις، به معنای موقعیت غیرطبیعی تشکیل شده است؛ و به معنی وضعیتی روانی و غیرطبیعی است که حالت های مختلفی را دربر می گیرد ولی اصلی ترین ویژگی آن قطع ارتباط مغز با دنیای واقعیت است.
علایم این بیماری در گذشته های دور نیز شناخته شده بود؛ و پیشینیان تعبیرهایی افسانه وار دربارهٔ آن داشتند.
در واقع شیزوفرنی یا اسکیزوفرنی ( Schizophrenia ) نوع خاصی از پسیکوز است.
پسیکوزها شرایط روانی جدی هستند که با از دست دادن ارتباط با واقعیت شناخته می شوند. اولین اپیزود واضح از پسیکوز می تواند بعد از یک دوره هشداردهنده ( prodromal ) به مدت حداقل شش ماه، زمانی که فرد با تغییرهای تدریجی غیراختصاصی در افکار، ادراک، رفتارها و عملکرد روبه رو می شود، رخ دهد. اگر چه یک فرد دچار تغییرهایی می شود، آنها هنوز دچار علائم آشکارتر پسیکوتیک مانند هذیان ها ( باورهای غلط پایدار ) یا توهمات ( تصورهای بدون علت ) نشده اند.
عمده ترین عاملی که فعلاً در بروز سایکوز شناخته شده است، افزایش دوپامین ( D ) در مغز است. داروهای ضد سایکوز از طریق آنتاگونیسم گیرنده های دوپامینی که در مسیرهای مزولمبیک و مزوکورتیکال پراکنده اند عمل می کنند.
عوامل ارثی - ژنتیکی، ضربه ها و تنش های شدید روانی، جسمی و محیطی باعث جهش عوامل ژنتیکی پیشا - موجود در فرد شده و ظهور بیماری را سرعت می بخشند. الکل و داروهای خاص می توانند سبب جنون شوند، اسکیزوافکتیو، تومورهای مغزی، اسکیزوفرنی، ابتلا به حمله های تشنجی، افسردگی های نادیده گرفته شده، اختلال های خلقی دوقطبی، زوال عقل ( دمانس و آلزایمر ) و سکته های مغزی.
روان پریشی (فیلم). «روان پریشی» ( انگلیسی: Psychosis ( film ) ) فیلمی در ژانر ترسناک است که در سال ۲۰۱۰ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به کاریزما کارپنتر و جاستین هاوکینز اشاره کرد.

معنی کلمه روان پریشی در دانشنامه آزاد فارسی

روان پریشی (psychosis)
اصطلاحی کلی برای بیماری های روانی شدید. شخص روان پریش نمی تواند مرز خیال و واقعیت را تمیز دهد. هذیان و توهم، اختلال در ادراک و تفکر، و نیز اختلال رفتار از علایم آن است. ناهنجاری های ادراکی به توهم می انجامد؛ بیمار چیزهایی را حس می کند که واقعیت ندارند. گاهی این افراد خود را دارای قوای فوق طبیعی می دانند. اسکیزوفرنی شایع ترین نوع روان پریشی است. علایم روان پریشی ممکن است در افسردگی های شدید نیز مشاهده شود. روان پریشی در اطفال نادر است. شروع آن معمولاً بین ۲۰ تا ۲۵سالگی است. مؤثرترین درمان دارویی آن تجویز داروهای آرام بخش است. این داروها ترکیبات شیمیایی مغز را تغییر می دهند و به ویژه در ترشح دوپامین، ناقل عصبی که احتمال می رود در مغز بیمار روان پریش بیش از حد ترشح شود، تأثیر می گذارد.

معنی کلمه روان پریشی در ویکی واژه

برهم - خوردگی تعادل روانی که به سازمان شخصیت بیمار آسیب می‌رساند و به صورت نا راحتی، ناتوانی یا تعارض با فرهنگ و رفتار پذیرفته شده در جامعه بروز می‌کند، پسیکوز.

جملاتی از کاربرد کلمه روان پریشی

الی سامر وجود برخی محرک‌ها را مطرح می‌کنند که فرد با آنها شروع به رویاپردازی می‌کند مثل فانتزی‌های بسیار واضح با «ویژگی‌های داستان‌مانند» که در آن شخصیت‌ها، داستان و فضا شکل می‌گیرد. همچنین او در تحقیقات خودش استدلال می‌کند که خیال‌پردازی ناسازگار نوعی از روان‌پریشی نیست، زیرا افراد مبتلا به خیال‌پردازی ناسازگار می‌توانند بگویند که خیال پردازی‌های آنها واقعی نیست، در حالی که افراد مبتلا به اختلالات روان پریشی در تفکیک توهمات یا هذیان‌ها از واقعیت مشکل دارند.
رابطه زمانی بین ماری‌جوانا و روان پریشی در سال ۲۰۱۴ مورد بررسی قرار گرفت و نویسندگان پیشنهاد کردند که «از آنجایی که بررسی زمانی نشان می‌دهد که مصرف ماری‌جوانا مقدم بر ظهور علائم روان‌پریشی است، پس منطقی به نظر می‌رسد که یک رابطه علّی» بین ماری‌جوانا و روان پریشی فرض شود، اما «برای اثبات همبستگی تأثیر ژنتیک و محیط [با خطر ابتلا به روان‌پریشی]، [تحقیقات] بیشتری لازم است.»
وابسته به الکل یا مواد باشند می‌تواند کودکان خود را به سمت ابتلا به اختلال سلوک سوق دهند. دیده شده است که بسیاری از والدین کودکان مبتلا به اختلال سلوک دچار آسیب‌های روانی شدید مثل اختلالات روان پریشی هستند. مصرف
دارو درمانی: داروهای ضدّ روان پریشی برای مقابله با افکار انتساب به خود، خطاهای ادراکی، و دیگر علایم این اختلال ممکن است مفید باشد و می‌توان آن‌ها را در ترکیب با روان‌درمانی به کار برد. اگر مؤلفه‌ای از افسردگی در شخصیت دیده شود، ضد افسردگی‌ها را نیز می‌توان به کار برد.
پرون در نیویورک متولد شد. پدرش دیوید پرون، روان‌پزشک در شهر نیویورک است و او در ۱۷ سالگی یک کارمند بهداشت روانی بود و زمانی را با نوجوانان افسرده گذراند. این تجربه «رشته‌های روان پریشی و عصبی» را در اشعار ترانه‌سرایی او و همچنین رشته تحصیلی او فراهم کرد.
داروهای ضدروان‌پریشی تیپیکال (همچنین به عنوان داروهای ضد روان پریشی نسل اول شناخته شده می‌شود) دسته‌ای از ضدروان‌پریشی‌های نسل اولی هستند که در سال ۱۹۵۰ توسعه یافته و در درمان سایکوز (به‌طور خاص، اسکیزوفرنی) کاربرد دارند. از داروهای ضد روان پریشی ممکن است برای درمان شیدایی حاد، پریشانی و سایر موارد استفاده شود. اولین داروهای ضد روان پریشی تیپیکالی که مورد استفاده پزشکی قرار گرفتند، فنوتیازین‌ها بودند، یعنی کلرپرومازین که به شکل تصادفی کشف شد.
عوارض جانبی نادر و شدید عبارتند از:سندرم بدخیم نورولپتیک ، افسردگی ، تشنج ، روان پریشی و افکار خودکشی است.
عوارض جانبی شایع شامل درد شکم ، کاهش اشتها ، حالت تهوع ، احساس خستگی و سرگیجه است. عوارض جانبی جدی ممکن است شامل آنژیوادم ، مشکلات کبدی ، سکته مغزی ، روان پریشی ، مشکلات قلبی ، خودکشی و پرخاشگری باشد. ایمنی در دوران بارداری و شیردهی مشخص نیست.
این دارو معمولاً به عنوان یک آنتی‌سایکوتیک آتیپیک طبقه‌بندی می‌شود. از نظر شیمیایی یک بنزآمید است. همچنین مشخص شده‌است که این ماده نسبت به سایر داروهای ضد روان پریشی که معمولاً مورد استفاده قرار می‌گیرند، در درمان اسکیزوفرنی بسیار موثرتر است.
عوارض جانبی شایع شامل درد شکم، کم شدن اشتها، حالت تهوع، احساس خستگی و سرگیجه است. عوارض جانبی جدی آن شامل آنژیوادم، مشکلات کبدی، سکته مغزی، روان پریشی، مشکلات قلبی، خودکشی و پرخاشگری باشد. ایمنی در دوران بارداری و شیردهی مشخص نیست.