دژک

معنی کلمه دژک در لغت نامه دهخدا

دژک. [ دُ ژَ ] ( اِ مصغر ) مصغر دژ. غده کوچک. || آبله که به سبب کار کردن و راه رفتن بر دست و پا بهم رسد. ( برهان ). تاول. || گرهی که در وقت تابیدن ریسمان و یا ابریشم و امثال آن بر آن افتد. ( برهان ). گرهی که به ریسمان از بافتن افتد. ( انجمن آرا ) ( آنندراج ). گره : عقده ؛ دژک نی. گره آن. دژک ساق ؛ قوزک آن. ( یادداشت بخط مرحوم دهخدا ).

معنی کلمه دژک در فرهنگ معین

(دُ ژَ ) (اِمصغ . ) ۱ - غده . ۲ - آبله ، تاول .

معنی کلمه دژک در فرهنگ عمید

۱. آبله، تاول.
۲. غده، غدۀ کوچک.
۳. گره.
= دِزک

معنی کلمه دژک در فرهنگ فارسی

( اسم ) ۱ - غده کوچک . ۲ - آبله که بسبب کار کردن و راه رفتن پدید آید تاول ۳ - گرهی که در وقت تابیدن ریسمان ابریشم و مانند آن بر آنها افتد .

جملاتی از کاربرد کلمه دژک

آژانس دوستی مجموعه‌ای تلویزیونی به کارگردانی گروهی مشتمل بر احمد رمضان‌زاده، محرم زینال‌زاده، حمیدرضا صلاحمند، امیر قویدل، کاوه دژکام و اکبر منصور فلاح ساخته شد و در سال ۱۳۷۸ از شبکه ۱ سیما پخش گردید. این سریال همچنین از شبکه آی‌فیلم بازپخش شده‌است.
از ایشان دژک گشت سالار کوه فرع را بخواند از میان گروه
آتش غیر مستقیم مهمترین جنبهٔ تحول نظامی عمیقی بود که به جنگ جهانی اول منجر شد هرچند پیامدهای آن کمتر مورد توجه مورخین قرار گرفته‌است. تا قبل از آن توپخانه‌ها اصولاً امکان شلیک به اهدافی که در دید آن‌ها نبود را نداشتند. البته توپخانه‌های محاصره‌گر و دژکوب از قرن‌ها پیش از سیستم‌های ابتدایی برای آتش مستقیم بهره می‌بردند که شامل خطی از علامت‌ها بین توپ و نقطه‌ای می‌شد که از آنجا می‌شد هدف را دید. توپخانه دژکوب ارتش روسیه در جریان محاصره سواستوپول در جنگ‌های کریمه با استفاده از یک سیستم بسیار کارآمد علامت‌دهی توانست نیروهای بریتانیایی را زمین‌گیر کند.
یکی نامه نوشت از ویس دژکام به رامین نکوبخت و نکونام
چو نیمی ز دیوار دژکنده شد بچوب اندر آتش پراگنده شد
بگفت این زمان جای آرام نیست مرا جز به گنجینه دژکام نیست
ابزارهای محاصره (شهربند) ابزارهایی هستند که زمان محاصره نظامی برای درهم شکستن دیوار شهرها، حصار قلعه‌ها و دیگر انواع باروها بدست ارتش مهاجم به کار می‌روند. از عصر باستان ابزارهای محاصره با بهره‌گیری از مزیت مکانیکی در برابر دیوارها به کار گرفته می‌شدند. در این دوره برخی از ابزارها از کناره و نزدیک دیوار به آن ضربه می‌زده‌اند نظیر دژکوب و برخی دیگر از دور قطعات سنگ و دیگر توده ها را پرتاب می‌کرده‌اند مانند منجنیق. راه‌های دیگر غلبه بر دیوار سوزاندن آن، احداث دالان در زیر آن‌ها برای ورود به درون شهر یا تخریب دیوار و نیز استفاده از نردبان برای بالا رفتن از آن بوده‌است.