خیارک
معنی کلمه خیارک در لغت نامه دهخدا

خیارک

معنی کلمه خیارک در لغت نامه دهخدا

خیارک. [ رَ ] ( اِ ) قسمی ورم و دنبل که در بن ران و زیر بغل پدید آید. ( ناظم الاطباء ). ورم و آماسی که در کش ران و بغل پیدا آید. ( یادداشت مؤلف ).
خیارک. [ رَ ] ( اِخ ) دهی است از بخش مرکزی شهرستان اردبیل ، واقع در 18 هزارگزی شمال اردبیل و 11 هزارگزی شوسه مشکین شهر به اردبیل با 968 تن سکنه. آب آن از چشمه و رود کندات و راه آن مالرو و محل سکنای تیره ای ازایل شاهسون است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ).

معنی کلمه خیارک در فرهنگ معین

(رَ ) (اِمصغ . ) ورم و دملی به شکل خیار که در غده های لنفاوی کشالة ران ظاهر شود و تولید درد کند.

معنی کلمه خیارک در فرهنگ عمید

ضایعۀ تورم غده های لنفاوی به ویژه در کشالۀ ران یا زیر بغل که در اثر بیماری هایی مانند طاعون ایجاد می شود که بسیاردردناک است.

معنی کلمه خیارک در فرهنگ فارسی

ورم مانندخیاردربیخ ران یازیربغل بسیاردردناک
( اسم ) ورم و دملی بشکل خیار که در غده های لنفاوی کشال. ران ظاهر شود و تولید درد کند .
دهی است از بخش مرکزی شهرستان اردبیل واقع در ۱۸ هزار گزی شمال اردبیل و ۱۱ هزار گزی شوسه مشکین شهر به اردبیل با ۹۶۸ تن سکنه . آب آن از چشمه و رود کندات و راه آن مالرو و محل سکنای تیره ای از ایل شاهسون است .

معنی کلمه خیارک در دانشنامه عمومی

خیارک ( نام علمی: Ixiolirion tataricum ) یکی از گونه های سرده خیارک است. این گیاه دارای پیاز است . این گیاه به طور انبود در جنوب غرب آسیا به طور وحشی یافت می شود. گل این گیاه در بین زنگ های آبی روشن و بنفش یافت می شود.
معنی کلمه خیارک در فرهنگ معین
معنی کلمه خیارک در فرهنگ عمید

معنی کلمه خیارک در دانشنامه آزاد فارسی

خیارَک
خیارَک
گیاهی با نام علمی Ixiolirion tataricum متعلق به تیرۀ نرگسیان (Amaryllidaceae). این گیاه، گونه ای پیازدار پیش رس و بهاره است و معمولاً در اوایل بهار به صورت علف هرز در مزارع و باغ ها می روید. گل پوش آسمانی رنگ این گیاه به صورت قیفی شکل و دارای دندانه های عمیق است. احتمالاً از جنس Ixiolirion، گونه های دیگری در ایران وجود داشته باشد.
خیارک (پزشکی). خیارَک (پزشکی)(Bubo)
تودۀ دردناک حاصل از بزرگ شدن گره های لنفی بر اثر التهاب. خیارک بیشتر در زیر بغل و کشالۀ ران، و همراه بیماری هایی مثل طاعون، سیفیلیس، سوزاک، لنفوگرانولوم ونروم، و سل دیده می شود.

جملاتی از کاربرد کلمه خیارک

و مؤذن باید که مردی مسلمان عاقل باشد که از کافر و دیوانه درست نیاید، که نه اهل عبادت‌اند، و زن را کراهیت است مگر اقامت، که وی را رواست، و مستحبّ و اولی‌تر آنست که مؤذّن آزاد باشد و بالغ و عدل و امین، که در خبر است: «یؤذّن لکم خیارکم».
روی عن اسماء بنت یزید قالت: قال رسول اللَّه (ص): «الا اخبرکم بخیارکم»؟ قالوا بلی یا رسول اللَّه. قال: «الّذین اذا رأوا ذکر اللَّه عزّ و جلّ ثمّ قال: «اخبرکم بشرارکم»؟ قالوا: بلی قال: «المشّاؤن بالنّمیمة، المفرّقون بین الاحبّة، الباغون للبرءاء العیب».
قال: فمن معادن العرب تسئلونی، قالوا: نعم، قال فخیارکم فی الجاهلیة خیارکم فی الاسلام اذا فقهوا.