حفره دهان
جملاتی از کاربرد کلمه حفره دهان
در انجام پمپ تنفسی که آب به سمت آبششها هدایت میشود، حفره دهانی - حلقی، به همراه ساختارهای لازم برای بازکردن، بزرگ کردن و انقباض آن و همچنین حفره دور آبششی دخالت دارند. حفره اخیر، توسط عمل سرپوش و غشای پایه آبششی، بزرگ و کوچک میشود. عمل هماهنگ این دو حفره باعث میشود که همواره جریان آب مداومی بر روی آبششها برقرار باشد.
هنگامی که ماهی دهان خود را باز میکند، آب در اثر گشودگی حفره دهانی، به داخل مکیده میشود. در این هنگام حفره دور آبششی به سرعت گشادتر میشود، اما منفذ آن هنوز بستهاست که باعث جریان یافتن آب بر روی آبششها میشود. هنگامی که ماهی، دهان خود را میبندد، حفره دور آبششی منقبض میشود و آب از طریق منفذ سرپوش آبشش به خارج راه مییابد.
در دو دهه اخیر مشخص شده که این ماده بهطور پیوسته جیوه را در حفره دهانی متصاعد میکند
هنگامی که ماهی دهان خود را باز میکند، آب در اثر گسترش حفره دهانی، به داخل مکیده میشود. در این هنگام حفره دور آبششی به سرعت گسترش مییابد، اما منفذ آن هنوز بستهاست که باعث جریان یافتن آب بر روی آبششها میشود. هنگامی که ماهی، دهان خود را میبندد، حفره دور آبششی منقبض میشود و آب از طریق منفذ آبششپوش به بیرون راه مییابد.
در بزرگسالان، غالباً انسداد غذا در مجاری تنفسی باعث خفگی میشود. عوامل خطر شامل استفاده از الکل یا آرام بخش، انجام یک عمل شامل حفره دهان یا حلق، پوشیدن لوازم دهان یا داشتن یک بیماری پزشکی است که باعث مشکل در بلع یا اختلال در رفلکس سرفه میشود. شرایطی که میتواند باعث دشواری در بلع یا سرفه مختل شود شامل شرایط عصبی مانند سکته مغزی، بیماری آلزایمر یا بیماری پارکینسون است. [۹] در بزرگسالان مسن، عوامل خطر نیز شامل زندگی تنها، پوشیدن دندان مصنوعی و مشکل در بلع است.
در بسیاری از ماهیان استخوانی، تهویه به کمک انبساط و انقباض همزمان حفرات دهانی و سرپوش آبششی، برای فراهم کردن جریان یکطرفه و تقریباً مداوم آب بر روی سطوح آبششی صورت میگیرد. در اولین مرحله از چرخه پمپاژ، آب در اثر انبساط حفره دهانی، وارد دهان میشود. سپس با انقباض همزمان حفره دهانی وانبساط سرپوشهای آبششی، سرعت آب روی آبششها افزایش مییابد. این چرخه تنفسی سبب برگشت جریان به میزان کم یا ایجاد سرفه میشود که در پاک کردن آبششها نقش بسزایی دارد.