جناق. [ ج ُ ] ( اِ ) جناغ : شمال صیت تراشد براق برق عنان هلال زین براق تو گشت بدرجناق.سلمان ( از شرفنامه منیری ).رجوع به جُناغ شود.
معنی کلمه جناق در فرهنگ فارسی
جناغ
جملاتی از کاربرد کلمه جناق
ز زین و لگام و جناغ خدنگ رکاب مرصع جناق پلنگ
با فراموشی بسیار، دگر با شوخی بر سر مرغ دل خویش، جناقی بستیم
پرید مرکب فتح تو در جهان چون مرغ برآمدش ز دو پهلو دو پر به جای جناق
بنای بقعه دارای دو اتاق مربع و مستطیل شکل در کنار است. در سمت شمال، ایوان طویلی با هفت فیلپا قرار دارد. در شرق حرم، ایوانی با شش فیلپا و در حاشیه و قسمت جنوبی همین اتاق نیز ایوان دیگری با شش فیلپا دیده میشود. ازاره دیوارهای ایوانها تا ارتفاع ۱۱۵سانتیمتر با کاشی کاری هفت رنگ عصر قاجار تزیین شدهاست و طاقچههایی با طاق جناقی در قسمتهای مختلف ایوان به چشم میخورد. بنا دارای گنبد هرمی و هشت ترک است که شیب تند آن به دلیل عبور سریع آب باران ساخته شدهاست. سطح حره را با کاشی کاری زرد و آبی، سفید و سیاه، با نقوش سنتی و گل دار پوشاندهاند. اطراف گنبد و دیگر نقاط بنا را با سفال پوشش دادهاند.
علی آقامیرزایی جناقرد (زاده ۱۳ اسفند ۱۳۷۱ - بندرانزلی) قایقران ایرانی و عضو تیم ملی قایقرانی ایران است.او از ۱۳ سالگی به قایقرانی روی آورد ۲ سال بعد به اردوی تیم ملی جوانان پیوستو از آن زمان بطور مستمر در اردوهای ملی پارو میزند.او علی رغم کسب مدالهای رنگارنگ آسیایی و بازیهای آسیایی در مسابقات متعدد جهانی و کاپ جهانی شرکت نموده و رنکینگ های قابل قبولی را بدست آورده است. حضور اولین قایقران در مسابقات المپیک نوجوانان سنگاپور ، نفر ششم مسابقات جوانان جهان آلمان راهیابی کایاک دو نفره هزارمتر در مسابقات کاپ جهانی برای اولین بار از جمله این نتایج می باشد
شمال صیت تو را شد براق برق عنان هلال زین براق تو گشت وبدر جناق
ورودی آبانبار دارای یک طاق نمای عریض با قوس جناقی و دو پا طاق جانبی به صورت دو طبقه بوده که با آجرکاری و کاشیکاری در طرح هندسی آراسته شدهاست.
شهر ایردموسی دارای طبیعت زیبا و دیدنی است که هر ساله مسافران و گردشگران زیادی را به خود جذب میکند. همینطور آبگرم معدنی جناقه هم یکی از جاذبههای این شهر است.
این بنا در دوره های مختلف بارها با تغییراتی رو به رو بوده و در دوره قاجاریه به طور کامل مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته است. این بنا از سمت خارج به شکل مربع و از داخل به صورت چلیپایی می باشد و ورودی آن در ضلع جنوبی به صورت ایوانی کوتاه و عریض است. برای نصب گنبد این بنا ، دهانه هشت ضلعی به صورت هشت وجهی با قوس جناقی ایجاد شده که در منطقه خراسان منحصر به فرد می باشد.
آبانبار حاجی علی رضا بیک مربوط به دوره قاجار است و در بیرجند، ضلع جنوبی کوچه خواجه واقع شدهاست. فضای ورودی آبانبار حاج علی رضا بیک ساده میباشد و مانند دیگر آبانبارهای مناطق خشک و گرم دارای فضای ورودی، راه پله، پاشیر، بادگیر، هواکش، منبع ذخیره آب و پوشش منبع است و پوششی به سبک رومی دارد که قوس سردر ورودی آن نیز از نوع جناقی است و سکوهای طرفین راه پله که در برای استراحت و نشستن تعبیه شده بودند هماکنون از بین رفتهاند همچنین در قسمت بالای سردر نیز کتیبهای وجود دارد که در کتیبه سردر این آبانبار اشعاری در وصف و ستایش آب دیده میشود. مصالح به کار رفته در این آبانبار شامل آجر، گچ، آهک و ساروج میباشد و معمار آن حاجی علیرضا بیک بودهاست.
سپهر آلات زین میجست بهر مرکب خاصش جناقی کرد خورشید و مجره میکند تنگی
عصمت ایزدی رکاب و عنانش مدد سرمدی ستام و جناق
بنا دارای نقشه چلیپایی شکل و پوشش گنبدی است و در سه جهت، سه طاق نما با قوس جناقی دارد.با اینکه این بنا در اواخر دوره صفویه ساخته شده، اما به خاطر تغییراتی که در دوره قاجار در آن به وجود آمده، قدمت آن را قاجار حساب میکنند. این بنا با شمارهٔ ثبت ۲۰۵۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.