تیخ

معنی کلمه تیخ در لغت نامه دهخدا

تیخ. ( ص ) هر چیز سرتیز را گویند. ( فرهنگ جهانگیری ) ( از برهان ) ( از ناظم الاطباء ) ( از انجمن آرا ) ( از آنندراج ) ( از فرهنگ رشیدی ). رجوع به تیغ شود. ( حاشیه برهان چ معین ).
تیخ. [ ت َ ] ( ع مص ) زدن کسی را به متیخه : تاخه ُ بالمتیخه. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ).

معنی کلمه تیخ در فرهنگ معین

(اِ. ) = تیغ : هرچیز که سر آن تیز باشد.

معنی کلمه تیخ در فرهنگ فارسی

( اسم ) هر چیز که سر آن تیز باشد .

معنی کلمه تیخ در ویکی واژه

تیغ: هرچیز که سر آن تیز باشد.

جملاتی از کاربرد کلمه تیخ

سه روانت ز نه ستیخ کنم همه اعضات چار میخ کنم
بیاورد پس هشت میخ ستیخ بکوبید برخاک آن هشت میخ
اخشیدهای سغد تا زمان خلافت عباسیان باقی‌ماندند، اگرچه در آن زمان مقر حکومت آن در اشتیخان بود.در سال ۷۱۸ میلادی، غورک پادشاه وقت سغد که شاه قبلی طرخون را سرنگون ساخته بود، سفیری را به دربار چین فرستاد و از آنها برای کمک در مقابل اعراب درخواست پشتیبانی کرد، اما احتمالاً به دلیل هزینه‌های هنگفت و مسافت‌های زیاد، کمک نظامی رد شد:
گردی بسان سرخ بت بامیان ستیخ باشی بر آنکه خیک بتی را کشی به چنگ
به سرشان برنهند و پشت و ستیخون سخت گران سنگی از هزار من افزون
آئرومکزیکو کانکت بیش از ۳۰۰ پرواز برنامه‌ریزی‌شده روزانه به ۴۲ مقصد در مکزیک، ۱۰ پرواز به ایالات متحدهٔ آمریکا و ۳ پرواز به آمریکای مرکزی انجام می‌هد. قطب اصلی این شرکت در فرودگاه بین‌المللی مکزیکو سیتی، فرودگاه بین‌المللی بچیگوایلاتو، فرودگاه بین‌المللی ژنرال ماریانو اسکبیدو و فرودگاه بین‌المللی دن میگوئل هیدالگو وای کوستیا قرار دارد. دیگر فرودگاه‌هایی که آئرومکزیکو پروازهای بسیاری به آن‌ها انجام می‌دهد عبارتند از فرودگاه بین‌المللی ژنرال ایگناسیو پسکویرا گارسیا و فرودگاه بین‌المللی تیخوانا، باخا کالیفرنیا.
بدوزندشان گفت، با چار میخ بریزند خون با سنان ستیخ
از باشگاه‌هایی که در آن بازی کرده‌است می‌توان به باشگاه فوتبال تیگرس اونال، باشگاه تیخوانا، باشگاه فوتبال شاندونگ تایشان، باشگاه فوتبال راسینگ کلوب آویاندا، باشگاه فوتبال بوکا جونیورز، باشگاه فوتبال اطلس، باشگاه فوتبال آمریکا، و باشگاه فوتبال لوکوموتیو مسکو اشاره کرد.
ز زر اندرو صد ستون ستیخ از ابریشمش رشته و ز سیم میخ
وجودِ اخشیدهای سغد با پایتختیِ سمرقند در طول و پس از فتح ماوراءالنهر توسط مسلمانان، مُسَلًَم است. این روند تا زمان عباسیان باقی ماند اگرچه در آن زمان، مقر اخشیدیان در اشتیخان بود. یکی از برجسته‌ترین و پرانرژی‌ترین پادشاهان سغدی، غورک بود که در سال ۷۱۰، سلف خود طرخون را سرنگون کرد و برای تقریباً ۳۰ سال، از طریق تغییر اتحادها، توانست خودمختاری متزلزلی بین خلافتِ در حال گسترشِ اموی و خاقان تورگش حفظ کند.