تولیدمثل جنسی
معنی کلمه تولیدمثل جنسی در دانشنامه آزاد فارسی
فرآیند تولید مثل در موجود زنده، مستلزم اتحاد یا لقاح۱ یاخته های جنسی تخمک و اسپرم. این یاخته ها را معمولاً دو فرد از جنس مخالف تولید می کنند، هر چند در تعدادی از هرمافرودیت ها (دوجنسی ها)۲، نظیر کرم های پهن، ممکن است خودباروری (خودلقاحی) نیز رخ دهد. بیشتر موجودات زنده، غیر از باکتری ها و سیانوباکترها۳ (جلبک های سبزآبی)، برخی انواع فرآیندهای جنسی را نشان می دهند. جز در برخی موجودات ابتدایی، یاخته های جنسی از دو نوع متمایز، معروف به تخمک (اووم)۴ و اسپرم اند. موجوداتی که تخمک می سازند ماده، و آن هایی که اسپرم می سازند، نر نامیده می شوند. الحاق یک یاختۀ جنسی نر به ماده، یاختۀ تخم (زیگوت)۵ را می سازد که فرد جدید از آن نمو می یابد (← تولید_مثل). یاخته های جنسی براثر تقسیم یاخته ای میوز تولید می شوند. اگر یاخته های جنسی نر و ماده را افراد متفاوت تولید کنند، تولید مثل جنسی اطلاعات وراثتی دو والد را طی لقاح با هم ترکیب می کند. در پستانداران، یاخته های جنسی نر (اسپرم ها) در بیضه ها و یاخته های جنسی ماده (تخمک ها) در تخمدان ها ساخته می شوند. بیشتر جانوران و گیاهان تولید مثل جنسی دارند، گرچه تعداد معدودی از گیاهان نیز از راه غیرجنسی تکثیر می شوند. اندام های جنسی نر و ماده گیاه معمولاً در گل جای دارند. بسیاری از گل ها دارای هر دو اندام جنسی نر و ماده اند. یاخته های جنسی نر گیاه درون دانه های گرده و یاخته های جنسی ماده درون تخمک قرار گرفته اند. در موجودات ذره بینی، تولید مثل غیرجنسی۶ بسیار شایع است، با این همه، مخمرها و تعدادی از باکتری ها از راه جنسی تولید مثل می کنند. بکرزایی۷ و تولید مثل غیرجنسی هاگ ها شکل های جانشین تولید مثل جنسی اند.
fertilization
hermaphrodites cyanobacteria ovum zygote asexual reproduction parthenogenesis
معنی کلمه تولیدمثل جنسی در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه تولیدمثل جنسی
رنگیزههای فتوسنتزیِ جلبکهای سبز همانند رنگیزههای کلروپلاستی گیاهان است. بیشترِ جلبکهای سبز هر دو نوع تولیدمثل جنسی و غیرجنسی را دارند.
در سال ۱۶۶۵، رابرت هوک، اولین نقاشی از میکروارگانیسمها را ارائه کرد. در سال ۱۶۷۶ آنتوان فن لونهوک توصیف دقیقتری از میکروارگانیسمهایی که امروزه با نام باکتری وتک یاخته شناخته میشوند ارائه داد. بسیاری در آن زمان گمان میکردند که وجود میکروارگانیسمها دلیلی بر نظریه پیدایش خود به خودیاست چون میکروارگانیسمها بیش از آن ساده بودند که تولیدمثل جنسی برایشان متصور باشد و در آن زمان هنوز امکان تولید مثل غیرجنسی از طریق تقسیم سلولی ناشناخته بود.