تنتور

تنتور

معنی کلمه تنتور در لغت نامه دهخدا

تنتور. [ ت َ ] ( فرانسوی ، اِ ) در اصطلاح پزشکی مایعی است که از تأثیر الکل یا اتر بر جوهرهای مواد گیاهی یا حیوانی یا معدنی بدست آید. ( از لاروس ). تنتورها مایعات الکلی هستند که از اثر تأثیر الکل به درجات مختلف بر روی مواد خشک گیاهی ، حیوانی و شیمیایی بدست می آیند. تنتورها را برحسب آنکه در تهیه آنها یک یا چند ماده دارویی بکار رفته باشد به تنتورهای ساده و مرکب تقسیم بندی کرده... تنتورها را به روشهای مختلف : انحلال ساده و انحلالهای استخراجی از قبیل ماسراسیون و... تهیه می کنند. اگر ماده دارویی در الکل حل شود آن را بطریق انحلال ساده تهیه می کنند مانند تنتور کامفر غلیظ و تنتور اسانس مانت. هرگاه دارویی از مواد گیاهی و یا حیوانی باشد تنتور را به روش ماسراسیون و... تهیه می کنند...
تنتورهای ساده مانند: تنتور ید، تنتور کامفر، تنتورسیل.
تنتورهای ساده و سمی مانند:تنتور بلادن ، تنتور نواومیک ، تنتور تریاک.
تنتورهای مرکب مانند: تنتور ژالاب ، لدانم ، الیگزیر پار گوریک. ( از داروهای جالینوسی رفیعزاده ). رجوع به همین کتاب صص 99-130 و کارآموزی داروسازی صص 83-85 و تنطور شود.

معنی کلمه تنتور در فرهنگ معین

(تَ ) [ فر. ] (اِ. ) الکل یا اتر که از عناصر فعال مواد معدنی ، نباتی و حیوانی استخراج می شود.

معنی کلمه تنتور در فرهنگ عمید

محلول یک دارو در الکل.

معنی کلمه تنتور در فرهنگ فارسی

( اسم ) الکل یا اترکه از عناصر فعال موادمعدنینباتی و حیوانی استخراج میشود . یا تنتورید . محلول ید و الکل که برای التیام زخم بکار رود .

معنی کلمه تنتور در دانشنامه عمومی

تنتور ( انگلیسی: Tincture ) معمولاً عصاره ای از مواد گیاهی یا حیوانی حل شده در اتانول ( الکل اتیلیک ) است. غلظت حلال ۲۵ تا ۶۰ درصد رایج است، اما ممکن است تا ۹۰ درصد نیز برسد. در شیمی، تنتور محلولی است که حلال آن اتانول است. در طب گیاهی، تنتورهای الکلی با غلظت های مختلف اتانول ساخته می شوند که برای اهداف نگهداری باید دست کم ۲۰ درصد الکل باشد.
حلال های دیگر برای تولید تنتور عبارتند از سرکه، گلیسرول ( که گلیسیرین نیز نامیده می شود ) ، دی اتیل اتر و پروپیلن گلیکول که همه آنها را نمی توان برای مصرف داخلی استفاده کرد. اتانول این مزیت را دارد که یک حلال عالی برای ترکیبات اسیدی و بازی ( قلیایی ) است. تنتوری که از گلیسیرین استفاده می کند، گلیسریت نامیده می شود. گلیسیرین به طور کلی حلال ضعیف تری نسبت به اتانول است. سرکه به دلیل اسیدی بودن حلال بهتری برای بدست آوردن آلکالوئیدها اما حلال ضعیف تری برای اجزای اسیدی است. برای افرادی که ترجیح می دهند الکل مصرف نکنند، عصاره های غیر الکلی جایگزینی برای آماده سازی هایی است که باید به صورت داخلی مصرف شوند.
مواد با فرار کم مانند ید و مرکوکروم نیز می توانند به تنتور تبدیل شوند.
تنتورها اغلب از ترکیبی از الکل اتیلیک و آب به عنوان حلال ساخته می شوند، که هر کدام موادی را که دیگری قادر به حل کردن آنها نیست یا ضعیف تر است، حل می کند. تغییر نسبت آنها همچنین می تواند سطوح مختلفی از ترکیبات را در استخراج نهایی تولید کند. به عنوان یک ضد میکروبی، الکل همچنین به عنوان یک نگهدارنده عمل می کند.
یکی از نکات منفی استفاده از الکل به عنوان حلال این است که اتانول تمایل دارد تا برخی از ترکیبات آلی را تغییر شکل دهد و اثربخشی آنها را کاهش دهد یا از بین ببرد. این تمایل همچنین می تواند اثرات نامطلوبی در هنگام استخراج ترکیبات گیاهی مانند پلی ساکاریدها داشته باشد. برخی دیگر از ترکیبات، که در میان آنها پروتئین ها رایج است، می توانند به طور برگشت ناپذیر دناتوره شوند یا توسط الکل «ترشی» شوند. الکل همچنین می تواند اثرات مخربی بر برخی از ترکیبات معطر داشته باشد.
تنتورهای مبتنی بر اتر و پروپیلن گلیکول برای مصرف داخلی مناسب نیستند، اگرچه از آنها در آماده سازی برای استفاده خارجی مانند کرم ها و پمادهای مراقبت شخصی استفاده می شود.

معنی کلمه تنتور در دانشنامه آزاد فارسی

تَنْتور (tincture)
محلول الکلی یا هیدروالکلی ترکیبات گیاهی، حیوانی یا شیمیایی، با مصرف دارویی. تنتور ید برای ضدعفونی، تنتور تریاک ضد اسهال، و تنتور بلادونا برای درمان دردهای شکمی از انواع تنتورهایند.

معنی کلمه تنتور در ویکی واژه

الکل یا اتر که از عناصر فعال مواد معدنی، نباتی و حیوانی استخراج می‌شود.

جملاتی از کاربرد کلمه تنتور

او مقالاتی در زمینهٔ نورشناسی و چشم انسان دارد و به تأثیر عوامل محیطی بر بینایی انسان علاقه‌مند بود. وی همچنین تعداد فراوانی از محلول‌های شستشوی چشم و تنتورها را آزموده بود.