تقریظ

تقریظ

معنی کلمه تقریظ در لغت نامه دهخدا

تقریظ. [ ت َ ] ( ع مص ) بستودن. ( زوزنی ). ستودن زنده را بحق باشد یا باطل. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). ستودن و مدح کردن بحق یا باطل را. ( مجمل اللغة ). || ستودن مکتوب کسی را و تصدیق نوشتن بر آن. ( ناظم الاطباء ). در فارسی امروز نوشتن مطالبی مدح آمیز بر کتابی.

معنی کلمه تقریظ در فرهنگ معین

(تَ ) [ ع . ] (مص م . ) ۱ - ستودن . ۲ - مطلبی را در تجمید کتاب یا نوشته ای نوشتن .

معنی کلمه تقریظ در فرهنگ عمید

۱. مدح کردن، ستودن.
۲. در مدح کتاب یا شعر یا نوشتۀ کسی چیزی نوشتن.

معنی کلمه تقریظ در فرهنگ فارسی

مدح کردن، ستودن، درمدح کتاب یاشعریانوشته
۱ - ( مصدر ستودن مدح کردن . ۲ - تمجید کردن از کتابی یا رساله ای . ۳ - ( اسم ) ستایش . جمع : تقریظات .

معنی کلمه تقریظ در دانشنامه عمومی

تقریظ، پیرانوشت یا اپیگرام ( به انگلیسی: epigram ) به معنی ستودن مکتوب، مطلبی است که در ستایش کتاب یا نوشته ای می نویسند. صفحه پیرانوشت یا درآمد ستایش آمیز بر یک اثر همراه با تأیید و ستایش نویسنده، و نیز معرفی کتاب معمولاً در صفحات آغازین کتاب می آید. پیرانوشت اغلب شامل بیانیه و مطلبی مختصر، جالب، به یاد ماندنی و گاهی تعجب آور یا آمیخته به طنز با استفاده از کلمات قصار و امثال و حکم و سنتی ادبی است که بیش از دو هزار سال قدمت دارد.
واژه پیرانویس از پیشوند پیرا به معنی پیرامون یا دربارهٔ و فعل نوشتن برساخته شده و به معنی «دربارهٔ چیزی مطلبی نوشتن» به کار می رود.
در انگلیسی اپیگرام برگرفته از لغت اپیگراما در زبان یونانی: ; ἐπίγραμμα epigramma، «کتیبه» و «نوشتن» و «ثبت کردن» معنی می دهد.

معنی کلمه تقریظ در دانشنامه آزاد فارسی

تَقْریظ
واژه ای عربی به معنای مدح و ستایش کردن و اصطلاحی در نگارش کتاب. این اصطلاح در به مطلب کوتاه یا بلندی اطلاق می شود که بنا به درخواست مؤلف، شخصی که از اعتبار علمی و شهرتی برخوردار است بر کتاب مؤلف می نویسد و در آن از او و کتابش تعریف و تمجید می کند. تقریظ نویسی در ایران پدیده ای جدید است، اما به دیباچه نویسی که از نیمۀ دوم قرن ۹ق در زبان فارسی مرسوم بوده شباهت دارد. دیباچه نویسان که عموماً از منشیان دربار و اعضای دیوان انشاء بودند مطلب کوتاه یا بلندی بر کتاب می نوشتند و پس از تعریف از کتاب و مؤلف، آن را به سلطان یا حاکم وقت هدیه می کردند. برخلاف دیباچه نویس، تقریظ نویس وظیفه ای در این خصوص نداشت و از مشاهیر عصر بود که تقریظ او موجب شهرت مؤلف و اثرش می شد. امروزه تقریظ جای خود را به مقدمه و پیش گفتارهای بلند داده است.

معنی کلمه تقریظ در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تَقْریظ، درآمد ستایش آمیز بر یک اثر همراه با تأیید و ستایش نویسنده، و نیز معرفی کتاب است.
تقریظ، مصدر باب تفعیل از ریشۀ «ق، ر، ظ» در لغت به معنی مطلقِ مدح کردن و ستودن، و نیز به معنی ستودن شخص زنده، به حق یا به باطل است.
تقریظ در اصطلاح
تقریظ در اصطلاح دارای دو معنا ست: ۱. گونه ای مقدمه، که به قصد معرفی ستایش آمیز یک اثر نوشته می شود و آن ۳گونه است:
← تقریظ بگونه مقدمۀ ستایش آمیز
تقریظها بیش تر منثور است و گاه نثری است آمیخته به نظم، اما در میان تقریظها، گاه تقریظ منظوم نیز دیده می شود که در آن، کار ستایش از اثر، از مؤلف و نیز از ناشر به زبان نظم بیان شده است.
تقریظبه معنی علم التقریض
...
[ویکی اهل البیت] این عبارت واژه ای عربی، مأخوذ از قَرَظَ است که در لغت به معنای مدح و ستایش و هم ستایش کردن شخص زنده است. در اصطلاح نسخه شناسی معاصر به یادداشتی کوتاه یا بلند اطلاق می گردد که نویسنده بنا به خواسته مؤلف بر کتاب او بنویسد و طی آن از مؤلف و کتابش تمجید کند. تقریظ نویسی در ادب فارسی پدیده ای جدید است اما می توان نوعی شباهت میان آن و دیباچه نویسی سراغ گرفت.
صورت کمال یافته دیباچه ـ که گاه مقدمه هم خوانده می شده ـ از نیمه دوم سده 9 ق. در زبان فارسی نمایان گردید و مبتنی بر یادداشتی کوتاه یا بلند بود که دیباچه نویس با انشای ادبی در تعریف و تمجید کتاب و مؤلف آن می نوشت و هم در طی آن کتاب را به نام سلطان یا یکی از حاکمان وقت مصدّر می کرد.
دیباچه نویسان در واقع، منشیان دربارها و دیوان های حکومتی بودند که یکی از وظایف فرهنگی آنان دیباچه نویسی بود. برخلاف دیباچه نویس، تقریظ نویس وظیفه ای به نام تقریظ نویسی نداشت بلکه وی یکی از مشاهیر عصر به شمار می رفت که مؤلف و اثرش با تقریظ وی معرفی می گردید و احیاناً اعتبار علمی می یافت. از این رو کسی که به نوشتن تقریظ بر کتابی اهتمام می کرد، می بایست از شهرت علمی بیشتر و از پیشینه فرهنگی طولانی تری نسبت به مؤلف برخوردار می بود تا تقریظ وی باعث اعتبار مؤلف و اثر او گردد.
تقریظ که به ستایش و تمجید از مؤلف (یا مترجم) و اثرش می پرداخت، در دو دهه اخیر به "مقدمه" و "پیش گفتار"های بلند در زبان فارسی تبدیل شده که نویسنده، علاوه بر تمجید و تعریف از اثر و صاحب آن به نقد و بررسی و تحلیل و تعلیل اثر یا موضوع آن نیز می پردازد.
به لحاظ نسخه پردازی، تقریظ (یا اشکال متحول آن: مقدمه و پیش گفتار) می بایست قبل از مقدمه مؤلف (یا مترجم) قرار گیرد و به هنگام انتشار نیز از صفحه فرد آغاز شود.

معنی کلمه تقریظ در ویکی واژه

ستودن.
مطلبی را در تجمید کتاب یا نوشته‌ای نوشتن.

جملاتی از کاربرد کلمه تقریظ

تقریظی از شاعر رومی مارشال شواهد روشنی ارائه می‌دهد که پدیده تقلب بیمه‌ای در امپراتوری روم و در طول قرن اول پس از میلاد شناخته شده بوده.
مجموعه اشعار وی بیش از بیست هزار بیت است که قسمتی از آن با نام دیوان ادیب بیضائی کاشانی به سال ۱۳۲۷ با تقریظ عباس اقبال آشتیانی به چاپ رسیده‌است.
آثار وی تاکنون چند بارها چاپ و منتشر گردیده‌است. در سال ۱۳۸۱ کتابچه شعری پندنامه طوطی همدانی در ۵۵ صفحه به اهتمام محمود توحیدی‌امین و در ۱۳۸۴ قسمتی از دیوان طوطی در ۵۰۴ صفحه توسط انتشارات سروش چاپ گردید. دیوان جذبه عشق شامل مجموعه غزلیات عرفانی طوطی همدانی در ۲۱۶ صفحه به سعی و اهتمام محمود توحیدی‌امین توسط انتشارات گوهر منظوم و با مقدمه و تقریظ سید حسن امین چاپ و منتشر گردید. کلیات دیوان طوطی همدانی در ۸۰۰ صفحه تنظیم و در حال چاپ است.
گری یک ملی‌گرا و جمهوری‌خواه اسکاتلندی بوده و در حمایت از سوسیالیسم و استقلال اسکاتلند نوشت. او تقریظِ «طوری کار کنید که گویا در روزهای آغازین یک ملت بهتر قرار دارید» (برگرفته شده از شعر شاعر کانادایی، دینیس لی) را مشهور ساخت، کتیبه‌ای که در دیوار کانوگریت ساختمان پارلمان اسکاتلند در ادینبرگ، پس از باز شدن آن در ۲۰۰۴ میلادی، حکاکی شد. او تقریباً تمام زندگی خود را در گلاسگو گذراند، دوبار ازدواج کرد و یک پسر داشت. هنگام مرگ وی، روزنامه گاردین از او به عنوان «پدر رنسانس ادبیات و هنر اسکاتلند» یادآوری کرد.
از ابوبکر یقین دومثنوی دیگر به نام‌های «لیلی ومجنون» و «مثنوی «یوسف وزلیخا» درمطبعه دولتی هرات در سال ۱۳۸۹ خورشیدی به چاپ رسیده‌است. برای معلومات بیشتر دربارهٔ ابوبکر یقین و سبک شعری وی می‌توان به مقدمه وتقریظ‌های آن دو کتاب مراجعه کرد که تقریظ نخست به قلم استاد غلام نبی یقین رئیس تربیه معلم هرات وتقریظ دومی به قلم پوهندوی استاد فریور نگارش یافته‌است.