تحت اللفظی

معنی کلمه تحت اللفظی در لغت نامه دهخدا

تحت اللفظی. [ ت َ تَل ْ / تُل ْ ل َ ] ( از ع ، ص نسبی ) رجوع به تحت اللفظ شود.

معنی کلمه تحت اللفظی در فرهنگ عمید

ترجمۀ لفظ به لفظ و کلمه به کلمه بدون در نظر گرفتن معنای کلی.

معنی کلمه تحت اللفظی در ویکی واژه

ویژگی ترجمه یا معنایی که کلمه به کلمه و بدون توجه به معنای کلی اثری ترجمه یا تفسیر شده‌

جملاتی از کاربرد کلمه تحت اللفظی

آوانگارد اصطلاحی استعاری است که در نظریهٔ هنر و فلسفهٔ سیاسی به کار می‌رود. در زبان فرانسه، آوانگارد به‌طور تحت اللفظی به معنای طلایه دارِ ارتش است.
ماهایانا در بوداگرایی دو شاخهٔ اصلی وجود دارد. نام آن‌ها هینهَ یانَه و مهایانَه است. یانه در سانسکریت یعنی راه. هینه یعنی کوچک و محدود و کهتر. مها یعنی بزرگ و مهتر. در فارسی می‌شود آن‌ها را کهراه و مهراه ترجمه کرد. ماهایانا به طور تحت اللفظی، گردونهٔ بزرگ یکی از مکتب‌های آیین بودایی است که پیروان آن در چین، کره، ویتنام، و ژاپن اکثریت دارند.
آرتا (سانسکریت: अर्थ) یکی از چهار هدف زندگی بشر در فلسفه هندی است.[۱] واژه آرتا به معنای تحت اللفظی «معنا، معنا، هدف، هدف یا ماهیت» بر اساس زمینه ترجمه می‌شود.[۲] آرتا همچنین مفهوم گسترده‌تری در متون مقدس هندوئیسم، بودیسم و جین (دین) دارد. به عنوان یک مفهوم، معانی متعددی دارد که همگی دلالت بر «وسایل زندگی»، فعالیت‌ها و منابعی دارد که فرد را قادر می‌سازد در وضعیتی قرار گیرد که می‌خواهد در آن باشد.
از نظر لغوی، بشت هم ریشه با کلمه یَسن است و معنی تحت اللفظی آن نیز «پرستش و نیایش» است. یشت‌ها سروده‌هایی هستند که عموماًبه ستایش خدایان قدیم ایرانی مانند مهر، ناهید و تیشتر و غیره اختصاص دارند. بیست و یک یشت در دست است. به نام‌های: ۱-هُرمزد (=اورمَزد) یشت ۲- هفت تن (=امشاسپندان) یشت ۳ اردیبهشت یشت ۴-خرداد یشت ۵- اَردوی سُور (=آبان، ناهید) یشت ۶- خورشید یشت ۷- ماه یشت ۸-تیشتر (=تیر) یشت ۹- درواسپ (گوش) یشت ۱۰- مهر یشت ۱۱- سروش یشت ۱۲- رَشن یسشت ۱۳- فروردین یشت ۱۴- بهرام یشت ۱۵- وَیو (=رام) یشت ۱۶- دین (=چیستا) یشت ۱۷- اَشی (اَرد) یشت ۱۸- اَشتاد یشت ۱۹- خُره (=کیان، زامیاد) یشت ۲۰- هوم یشت ۲۱- وَنَند یشت.
ویسپَرَد تحت اللفظی به معنی «همه ردان (سروَران)» است و تامی به یسن‌ها دارد و مطالب آن از این متون اقتباس شده و مکمل آن‌ها است. ویسپرد همراه با یسن‌ها و خصوصاً در مراسم دینی نوروز گاهنبارها (یا جشن‌های شش‌گانه فصلی) خوانده می‌شود. ویسپرد دارای ۲۴ «کَرده» (=تقسیر شده، بخش) است.