تاریک و روشن
معنی کلمه تاریک و روشن در فرهنگ معین
معنی کلمه تاریک و روشن در فرهنگ فارسی
معنی کلمه تاریک و روشن در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه تاریک و روشن
کجنمایی رنگی[پانویس ۱]به علت تفاوت در ضریب شکست طول موجهای مختلف نور در لنز به وجود میآید. ضریب شکست لنز، با افزایش طول موج کم میشود. وقتی از نور تک فام استفاده کنیم، دیگر این نوع کجنمایی را نخواهیم داشت. این کجنمایی خودش را به صورت فرانژهای رنگی در مرزهای تصویر نشان میدهد که قسمتهای تاریک و روشن تصویر را از هم جدا میکند. از آن جایی که طول کانونی لنز به ضریب شکست وابستهاست، طول موجهای مختلف نور در نقاط متفاوت متمرکز خواهد شد.
دویم آنکه درویش راستین آقا باقر شیرازی که با من یاری دیرینه پیمان بود و دوستی پیشینه پیوند این روزها دور از تن و جان والا گرامی روان با پاک یزدان پرداخت، و فرسوده پیکر را که مشتی خاک یا خاکستر بود در چاهسار مغاک افکند. از همه ساز و سامان زندگی باغی دارد که خزان و بهار تماشاگاه دوست و دشمن است و از گاهی که نوبر توت برشاخ روید تا ماهی که یک دانه انارش بر کاخ ماند چراخوار تاریک و روشن. چاووشان بی سپاس بخورند ودزدان بی هراس ببرند.گروهی تنگ چشم فراخ آز گرد دندان دراز آرزو که بر یاد گرده واری گوشت گاو فرمان به خون اشتر صالح دهند و به بوی جگر بندی تیغ ترکتاز برنای قوچ اسماعیل نهند، سال ها به داغ این باغ سوخته بودند و بریده شرم و دریده چشم دیده بر آن دوخته. چون بار خدای با وی بود و پاسداری مرزبانان کشور از پی، هر بیخ تیتال که نشاندند چون میوه بید بی نام و نشان شد و هر تخم هوس که نشاندند خار تیمار و خاشه ناکامی دمید. داغ باغ این همه را در جان و دل ماند و بویه آبی و گلابی آن رمه را زهر زهره شکر در آب و گل ریخت.
کجنمایی رنگی در حاشیههای تاریک و روشن تصویر خودنمایی میکند، چون در این نقاط رنگها بواسطه ضرایب شکست متفاوت بر روی یک نقطه منطبق نمیشوند، و این بهخاطر این است که نقطه کانونی در هر لنزی بسته طول موج نور ورودی متفاوت است.
و چنانکه داناست به هر چیز دانستنی است، بینا و شنواست به هرچه دیدنی و شنیدنی است و دور و نزدیک در شنوایی وی برابر بود و تاریک و روشن در بینایی وی برابر بود و آواز پای مورچه ای که در تاریکی شب برود، از شنوایی وی بیرون نبود و رنگ و صورت کرمی که در تحت الثری بود از دیدار وی بیرون نبود و دیدار وی به چشم نبود و شنوایی وی به گوش نبود، چنان که دانش وی به تدبیر و اندیشه نبود و آفریدن وی به آلت نبود.
فلک آیینه اسکندر علی بن ابیطالب جهان تاریک و روشنگر علی بن ابیطالب
در مکانیک کوانتومی، آزمایش دو شکاف آزمایشی است که نشان میدهد ماهیت ذرهای و موجی نور و دیگر ذرات کوانتومی از هم جداییناپذیرند. در این آزمایش یک باریکهٔ همدوس نور را به صفحهای که دو شکاف باریک رویش دارد میتابانیم، و نور پس از گذشتن از صفحه روی پردهای که در پشت است میافتد. ماهیت موجی نور باعث میشود که نورهایی که از دو شکاف میگذرند با هم تداخل کنند و یک الگوی تداخلی (نوارهای تاریک و روشن) بسازند؛ ولی اگر روی پرده نور را با آشکارساز بسنجیم، میبینیم که نور همیشه به شکل ذره (فوتون) جذب میشود.
تاریک و روشنست ز تو چشم من ازانک چون مردمک ز ظلمت و نور آفریدهای