بله بران

معنی کلمه بله بران در لغت نامه دهخدا

بله بران. [ ب َ ل ِ /ب َل ْ ل ِ ب ُ ] ( اِ مرکب ) ( از: بله محرف بلی ، که عروس در مقابل وکیل داماد گوید قبول را + بران ) در تداول عامه ، محل یا مجلسی که در آن از اولیای عروس قول و اجازه ای گیرند تزویج دختر را. احتفالی برای قول گرفتن و قول دادن کسان عروس و کسان داماد در مهر و چیزهای دیگر در احتفالی خاص. عقد عرس. جشن عقد نکاح. ( یادداشت مرحوم دهخدا ). بله بری. و رجوع به بله بری شود.

معنی کلمه بله بران در فرهنگ معین

(بَ ل ِ. بُ ) (اِمر ) (عا. ) صحبت ها و قول و قرارهای قبل از عروسی بین خانواده - های عروس و داماد.

معنی کلمه بله بران در فرهنگ عمید

مراسمی که در آن خانواده های عروس و داماد برای شرایط ازدواج با هم توافق کنند و جواب قبول از خانوادۀ عروس بگیرند.

معنی کلمه بله بران در فرهنگ فارسی

( صفت اسم ) صحبتها و قول و قرارهای قبل از عروسی بین خانواده های عروس و داماد .

معنی کلمه بله بران در دانشنامه آزاد فارسی

بَله بُران
(در تداول: بَله بُرون) در آداب و مراسم ایرانی، رسم به مذاکره نشستن اعضایی از خانواده های عروس و داماد یا معتمدان آن ها، به منظور گفت وگو بر سر مفاد حقوقی ازدواج و رسمیّت بخشیدن پیوند دو خانواده. عمده ترین مسائل گفت وگو در این جلسه، تعیین شیربها، مهریه، روز عقدکنان و شمارِ مهمانانِ مدعو است.

جملاتی از کاربرد کلمه بله بران

اکنون با سرحکایت رویم. از یمامه چون به جانب بصره روانه شدیم به هر منزل که رسیدیم جای آب بودی جای نبودی تا بیستم شعبان سنه ثلث و اربعین واربعمایه به شهر بصره رسیدیم دیوار عظیم داشت الا آن جانب که با آب بود دیوار نبود و آن شط است و دجله و فرات که به سرحد اعمال بصره هم می‌رسند و چون آب حویزه نیز به ایشان می‌رسد آن را شط العرب می‌گویند. و از این شط العرب دو جوی عظیم برگرفته‌اند که میان فم هر دو جوی یک فرسنگ باشد و هر دو را بر صوب قبله برانده مقدار چهار فرسنگ و بعد از آن سر هر دو جوی با هم رسانیده و مقدار یک فرسنگ دیگر یک جوی را هم به جانب جنوب برانده و از این نهرها جوی‌های بی‌حد برگرفته‌اند و به اطراف به در برده و بر آن نخلستان و باغات ساخته، و این دو جوی یکی بالاتر است و آن مشرقی شمال باشد نهر معقل گویند و آن که مغربی و جنوبی است نهر ابله، و از این دو جوی جزیره ای بزرگ حاصل شده است که مربع طولانی است و بصره بر کناره ضلع اقصر از این مربع نهاده است و برجانب جنوبی مغربی بصره بریه است چنان که هیچ آبادانی و آب و اشجار نیست، و در آن وقت که آن جا رسیدیم شهر اغلب خراب بود و آبادانی‌ها عظیم پراکنده که از محله ای تا محله ای مقدار نیم فرسنگ خرابی بود اما در و دیوار محکم و معمور بود و خلق انبوه و سلطان را دخل بسیار حاصل شدی.