بریلیوم
معنی کلمه بریلیوم در دانشنامه آزاد فارسی
عنصر فلزی سخت و سبک، به رنگ سفیدنقره ای، با نماد Be، عدد اتمی ۴، و جرم اتمی نسبی ۹.۰۱۲. ازجمله فلزات قلیایی خاکی و دارای خواص شیمیایی مشابه منیزیوم است که در طبیعت فقط به صورت ترکیب با عناصر دیگر و عمدتاً به شکل بریل (۳BeO.Al۲O۳.۶SiO۲) یافت می شود. برای ساختن آلیاژهای مستحکم و سبک، و همچنین برای مهار سرعت نوترون ها در واکنش گاه (رآکتور)های هسته ای به کار می رود. در سال انقلاب کبیر فرانسه (۱۷۹۸)، لوئی نیکلا ووکلن (۱۷۶۳ـ۱۸۲۹)، شیمی دان فرانسوی، اکسید بریلیوم را کشف کرد، اما عنصر بریلیوم به حالت خالص را فریدریش وهلر و آنتوان (الکساندر) ـ بروتوس بوسیدر ۱۸۲۸ و مستقل از هم جدا کردند. در ۱۹۹۲، ناباورانه مقدار معتنابهی بریلیوم در شش ستارۀ پیر کهکشان راه شیری کشف شد.
جملاتی از کاربرد کلمه بریلیوم
این وسیله در تحقیق (انجام شده) یک لولهٔ استوانهای است که شکل فلوت دارد و تقریباً هم اندازه است. (این وسیله) در راستای عمودی شکافهایی دارد. با توانایی وسایلی که ما داشتیم وزن آب را توانستیم آزمایش کنیم. فرمهای مخروطی یک سرپوش روی یکی از سرها نزدیک لوله گنجانده شدهاست. مخروط و لوله فقط یک پایه دارند. این بریلیوم نام دارد. هرجا شما لوله را در آب قرار دهید آن عمود میایستد. بعد از آن شما میتوانید برای راحتی تان شکافها را بشمارید؛ و در این راه وزن آب معلوم میشود.
تا به امروز، همه تلاش ها برای ترکیب این عنصر ناموفق بوده است. موقعیت آن به عنوان هفتمین فلز قلیایی خاکی نشان می دهد که دارای خواص مشابه با فلزات قلیایی خاکی مانند بریلیوم، منیزیم، کلسیم، استرانسیوم، باریم و رادیوم است. با این حال، اثرات نسبیتی ممکن است باعث شود برخی از خواص آن با آنچه از یک برنامه مستقیم روندهای دورهای انتظار می رود متفاوت باشد. به عنوان مثال، انتظار میرود اونبینیلیوم نسبت به باریم و رادیوم واکنشپذیری کمتری داشته باشد و از نظر رفتاری به استرانسیوم نزدیکتر باشد، و باید حالت اکسیداسیون +2 که مشخصه فلزات قلیایی خاکی است را نشان دهد.