الیگوسن
معنی کلمه الیگوسن در دانشنامه عمومی
الیگوسن، اغلب دوران گذار مهمی دانسته می شود میان جهان کهن گرمسیری ائوسن و اکوسیستم نوین میوسن. دگرگونی های بزرگ در این دوره، شامل گسترش چمنزارها در سراسر جهان و پسرفت جنگل های پهن برگ استوایی و محدود شدنشان به مناطق نزدیک به خط استوا می شود.
آغاز الیگوسن با یک انقراض مهم همراه بود؛ جایگزین شدن جانوران اروپایی با جانوران آسیایی به استثنای تیره های بومی جوندگان و کیسه داران. مرز میان الیگوسن و میوسن اتفاقی مشخص و جهانی نیست و برای هر منطقه این مرز هنگامی است که دوران گرم الیگوسن پایانی به دوران خنک تر میوسن می پیوندد.
معنی کلمه الیگوسن در دانشنامه آزاد فارسی
سومین دوراز دورۀچهارم یا ترشیری، از ازمنۀ زمین شناسی، حدود ۳۵.۵ تا۳.۲۵میلیون سال قبل. واژه اُلیگوسن به معنای نزدیک به عصر حاضر، و برگرفته از یونانی است. وجه تسمیۀ آن وجود بقایای بعضی از جانوران جدید در این دوره است.
جملاتی از کاربرد کلمه الیگوسن
از دوره تریاس سنگهای آهک و مارن و دولومیت و ماسه سنگ را باید نام برد. قسمت اعظم رسوبات تریاس را لایههای آهکی که در قسمت فوقانی ماسیو و در بخشهای تحتانی لایه است تشکیل میدهد. سنگهای کرتاسه زیرین با فسیل آهکی در جنوب شرقی دشت و در مجاورت شهر ابرکوه بیرون زدگی دارد. آهکهای الیگوسن نیز در مجاورت شهر به چشم میخورد. این سری رسوبی در شمال غربی دشت با فسیل آهک و مارنهای کمی دگرگونی شده مشخص است.
یک رویداد بزرگ دیگر در تاریخ زمین که ۳۴ میلیون سال پیش هنگامگذار از دوران ائوسن به دوران الیگوسن رخ داد، جدا شدن آمریکای جنوبی از جنوبگان بود. این واقعه باعث ایجاد جریان اقیانوسی قطبی شد که منجر به شکلگیری کلاهک یخی قطب جنوب و سرمایش و خشکی جهانی شد. پس از آن در طول دوران زمینشناسی الیگوسن و بعدتر در دوران میوسن، علفزارها در سراسر سواحل بزرگ زمین گسترش یافتند.
آنومالی آی قلعه سی یک اندیس چندفلزی است که در حوالی شهر تکاب استان کردستان قرار دارد و مادهٔ معدنی موجود در آن، طلا است.سنگ میزبان این اندیس ماسه سنگ، مارن، آهک، کنگلومرا و گرانیت است و دیرینگی آن به دوران الیگوسن میرسد. در این اندیس، پاراژنزهای مس، باریت، ارپیمان، منیتیت و طلا یافت میشوند.
قدیمیترین میمون بر قدیم شناخته شده کامویاکپی است که قدمت سنگوارههای یافت شدهٔ آن در لایههای بالایی دورهٔ الیگوسن در نواحی شمال کنیا ۲۴ میلیون سال برآورد میشود. گمان میرود که نیای این میمون بر قدیم، گونهای نزدیک به آجیپتوکپی، پراپلیوکپی و پاراکپی باشد که در حدود ۳۵ میلیون سال پیش در فیوم میزیسته است. در سال ۲۰۱۰ میلادی، با معرفی سعدان که تخمین زده شده حدود ۲۸ تا ۲۹ میلیون سال پیش میزیسته است، به عنوان گونهای نزدیک به آخرین نیای مشترک راستبینیان، جای خالی موجود در دورهای ۱۱ میلیون ساله در سنگوارههای گردآوری شده پر شد.
واژه ائوسن از زبان یونانی گرفته شده و از نظر لغوی به معنای «پگاه نو» است. ائوین پس از دور پالئوسن و پیش از دور الیگوسن قرار دارد.
سنگواره (فسیل)های آنان از دور زمینشناسی پالئوسن تا الیگوسن در برزیل، پرو و آرژانتین پیدا شده است.