الکترونگاتیو

معنی کلمه الکترونگاتیو در دانشنامه آزاد فارسی

اِلِکتِرونِگاتیو (electronegative)
اِلِکتِرونِگاتیو
(یا: منفی بار) صفتی برای عناصری که تمایل به دست آوردن الکترون و تبدیل شدن بغه یون منفی دارند. هالوژن ها نمونه های نوعی عناصر الکترونگاتیوند. مثلاً در کلرید هیدروژن، اتم کُلُر بسیار الکترونگاتیوتر از هیدروژن است. در این حالت مولکول قطبی می شود و بار منفی در سمت اتم کُلُر قرار می گیرد. راه های متفاوتی برای تعیین میزان الکترونگاتیویتۀ عناصر وجود دارد (← الکترونگاتیویته). بنا به روش الکترونگاتیویتۀ مالیکن، این میزان از فرمول(فرمول ۱)محاسبه می شود.فرمول ۱:
در این فرمول، I توان یونیزاسیون و A میل الکترون خواهی عنصر است. روشی که بیشتر معمول است روش الکترونگاتیویتۀ پائولینگ است که بنابرآن، نوارهای انرژی وابسته به عناصر براساس مقیاس حاصل از فلوئور، که بیشترین الکترونگاتیویته را دارد و با ارزش چهار مشخص می شود، شکل می گیرند. برخی از دیگر میزان های الکترونگاتیویته برای عناصر دیگر عبارت اند ازC=۲.۵ ، N=۳.۰ ،O=۳.۵ ،Si=۱.۸ ،P=۲.۱ ،S=۲.۵ ،Cl=۳ ،Br=۲.۸

جملاتی از کاربرد کلمه الکترونگاتیو

همه آمین‌ها خصلت بازی دارند (آمین‌های نوع اول و دوم می‌توانند به عنوان اسید هم عمل کنند)، پیوند هیدروژنی تشکیل می‌دهند، و در واکنش‌های جانشینی به عنوان هسته دوست عمل کنند. پس در بسیاری از جنبه‌ها شیمی آمین‌ها با شیمی الکل‌ها و اترها شباهت دارد؛ ولی تفاوت‌هایی هم در فعالیت دارند، زیرا الکترونگاتیویته نیتروژن کمتر از اکسیژن است. از این رو آمین‌های نوع اول ودوم کمتر اسیدی می‌باشند و پیوندهای هیدروژنی ضعیف تر از الکل‌ها و تشکیل می‌دهند اما بازی ترو نوکلئوفیل‌تر می‌باشند.
امواج الکترومغناطیس، در واقع از یک جفت موج الکتریکی و مغناطیسی عمود برهم تشکیل شده‌اند. مولکول آب یک مولکول قطبی است. دلیل قطبی بودنش این است که اتم اکسیژن الکترونگاتیوی بیشتری دارد. یعنی الکترون‌ها را بیشتر جذب می‌کند و برای همین، هر مولکول آب، یک قطب مثبت و یک قطب منفی دارد.
آنیسول واکنش جایگزینی آروماتیکی الکتروفیل را سریعتر از بنزن انجام می دهد که به نوبه خود واکنش سریعتری نسبت به نیتروبنزن را نشان می دهد . گروه متوکس یک هدایت کننده گروه ارتو/ پارا است، بدین معنی که جایگزینی الکتروفیل به طور عمده در این سه محل رخ می دهد. افزایش نوکلئوفیلی آنیسول در مقابل بنزن نشان دهنده تأثیر گروه متوکسی است که حلقه را غنی تر از الکترون می کند. گروه متوکسی ابر پای حلقه را بیشتر به عنوان یک الکترون دهنده مزومری نسبت به یک گروه الکترون کشنده القایی برخلاف الکترونگاتیوی اکسیژن تحت تاثیر قرار می دهد.
آنتیموان عضوی از گروه ۱۵ جدول تناوبی است، یکی از عناصری که شبه فلز است و دارای الکترونگاتیوی ۲٫۰۵ است. آنتیموان در دمای اتاق در هوا پایدار است، اما در صورت گرم شدن با اکسیژن واکنش می‌دهد و تری‌اکسید آنتیموان،