القاگر
معنی کلمه القاگر در فرهنگستان زبان و ادب

القاگر

معنی کلمه القاگر در فرهنگستان زبان و ادب

{inductor} [فیزیک] پیچه ای که معمولاً بر روی هستۀ مغناطیسی پیچیده می شود

معنی کلمه القاگر در دانشنامه عمومی

اِلْقاگَر ( به انگلیسی: inductor ) یا کویل یا چوک یک قطعه الکترونیکی، غیرفعال ( به انگلیسی: Passive ) و معمولاً دو - پایانه ای است که به آن «پیچه»، «سیم پیچ» یا «سِلف» نیز می گویند. القاگر، در برابر تغییرهای جریان الکتریکی مقاومت می کند. این افزاره معمولاً از رسانایی مانند یک سیم که به صورت سیم پیچ درآمده است و به دور هسته ای از جنس آهن یا کربن خاص به نام «فِرّیت» پیچیده شده، تشکیل می شود.
هنگامی که جریان الکتریکی از القاگر بگذرد، میدان مغناطیسی درونش ایجاد می شود و انرژی در این میدان مغناطیسی موقت ذخیره می شود. وقتی شدت جریان الکتریکی تغییر کند، میدان مغناطیسی متغیّر با زمان، ولتاژی را در رسانا القا می کند و بر اساس «قانون القای الکترومغناطیسی فارادِی»، این ولتاژ مانع از تغییر جریانی می شود که در القاگر قرار داشت؛ بنا بر «قانون لِنْز»، مسیر یک نیروی محرّکهٔ الکتریکی ( emf ) مخالف مسیر جریانی است که آن را سبب شده است.
مشخصهٔ اصلی القاگر، «القاوَری» است که یکایش در دستگاه بین المللی یکاها ( SI ) ، «هِنری» است و با ( H ) نمایانده می شود؛ که به نام «جوزِف هِنری»، دانشمند و مهندس آمریکایی سدهٔ نوزدهم میلادی، نامگذاری شده است.
بیشتر القاگرها هسته ای مغناطیسی، ساخته شده از آهن یا فِریت دارند که سیم پیچ به دور آن ها بسته می شود و باعث افزایش میدان مغناطیسی و القاوَری می شود.
مقاومت ها، خازن ها و القاگرها از عناصر خطی و غیرفعال تشکیل دهندهٔ مدارهای الکترونیکی هستند. از القاگرها به طور گسترده در سامانه هایی که با جریان متناوب کار می کنند، استفاده می شود.
از القاگرها برای جلوگیری از عبور سیگنال با فرکانس زیاد نیز استفاده می شود؛ زیرا القاگر، جریان مستقیم را می گذرانَد، امّا مانع از گذر جریان متناوب با فرکانس زیاد می شود. القاگرهایی که به این منظور طرّاحی شده اند، چُوک ( مسدودکننده، Choke ) نامیده می شوند. از دیگر کاربردهای القاگر می توان به استفاده از آن ها در فیلترهای الکترونیکی برای جداسازی سیگنال ها با بسامدهای گوناگون و در مدارهای تیونر ( تنظیم کننده ) گیرنده های رادیو و تلویزیون نام برد.
عمل القای جریان الکتریکی، نتیجهٔ پدید آمدن میدان مغناطیسی، پیرامون سیمی است که جریان الکتریکی از آن می گذرد. جریان الکتریکی گذری از سیم، شار مغناطیسی متناسب با جریان پدیدمی آورد؛ بنابراین، هر تغییری در این جریان الکتریکی، ولتاژی می سازد که با تغییر جریان الکتریکی مخالفت می کند و مانع این امر می شود. این ولتاژ که با یکای «ولت» سنجیده می شود به صورت حاصل ضرب القاوَری القاگر در مشتقّ جریان الکتریکی نسبت به زمان محاسبه می شود.
معنی کلمه القاگر در دانشنامه عمومی

معنی کلمه القاگر در دانشنامه آزاد فارسی

اِلقاگَر (inductor)
وسیله ای در مدار الکتریکی، دارای خاصیت القاکنندگی.

معنی کلمه القاگر در ویکی واژه

پیچه‏ای که معمولاً بر روی هستۀ مغناطیسی پیچیده می‏شود.

جملاتی از کاربرد کلمه القاگر

البته لازم نیست که طول آنتن حتماً با طول‌موج دریافت‌شده برابر باشد؛ زیرا می‌توان القاگری را همراه یک یا دو خازن به آنتن افزود تا حالت تشدید را در آنتن پدید آورند.
عکس العمل آرمیچر موجب تغییر شار در مدار مغناطیسی مولد می‌شود در نتیجه می‌توان برای آن ولتاژی در نظر گرفت (ولتاژ عکس‌العمل آرمیچر) و برای مدل کردن آن از یک القاگر سری با ولتاژ داخلی استفاده کرد: (