اقطی
معنی کلمه اقطی در لغت نامه دهخدا

اقطی

معنی کلمه اقطی در لغت نامه دهخدا

( آقطی ) آقطی. ( معرب ، اِ ) نام گیاهی که آن را بیلسان و بیلاسان و شُبوقه و خمان کبیر ویاس کبود گویند. اَقطی. اقطی بزرگ. نام آن بلاطینیه ،سامبوکوس نیگرا ، باشد.

معنی کلمه اقطی در فرهنگ معین

( آقطی ) [ معر. ] (اِ. ) = اقطی . اقتی : گیاهی از تیره بداغ ها که به طور خودرو در نواحی شمال ایران می روید و گل های آن سفید و معطر و مغز ساقه اش نرم است . و برای تهیة مقاطع گیاهی در آزمایشگاه ها به کار می رود، بیلسان ، بیلاسان ، شبوقه ، خمان کبیر، یاس کبود و پلم ن

معنی کلمه اقطی در فرهنگ عمید

( آقطی ) گیاهی خودرو، با برگ هایی شبیه برگ بادام، و گل های ریز سفید و معطر که برای زینت در باغچه کاشته می شود و از چوب آن در ساختن اشیای زینتی استفاده می شود، آقطی صغیر، خمان صغیر، شون.
= آقطی

معنی کلمه اقطی در فرهنگ فارسی

( آقطی ) ( اسم ) گیاهی از تیر. بداغها که بطور خودرو در نواحی شمال ایران میروید و گلهای آن سفید و معطر و مغز ساقهاش نرم است و برای تهی. مقاطع گیاهی در آزمایشگاهها بکار میرود بیلسان : بیلاسان شبوقه خمان کبیر یاس کبود پلم . یا آقطی کبیر یا آقطی صغیر گیاهی از تیر. بداغها دارای گلهایسفید ونامنظم و معطر که برای زینت در باغها کاشته میشود ابل بل شیرین بیل شمشاد پیچ بیلسان خرد طرثوت خمان صغیر خاما اقطی خمان الارض .
نام گیاهی
( اسم ) آقطی

معنی کلمه اقطی در فرهنگستان زبان و ادب

آقطی
{Sambucus} [زیست شناسی- علوم گیاهی] سرده ای از آقطیان با حدود ده گونۀ عمدتاً درختچه ای یا درختی کوتاه که اغلب گونه های آن بومی جنگل های معتدل یا نیمه گرمسیری هر دو نیمکرۀ زمین هستند؛ این گیاهان به دلیل داشتن درختچه های زینتی و گیاهان جنگلی و میوه های سِته از ا...

معنی کلمه اقطی در دانشنامه عمومی

آقطی. پَلِم، پَهلِم، شوند، آقطی ( نام علمی: Sambucus ebulus ) نام یک گونه از سرده آقطی است.
آقطی (سرده). آقطی ( نام علمی: Sambucus ) آقطی . ( معرب ، اِ ) نام گیاهی که به آن خمان کبیر، انگور کولی، بیلسان، بیلاسان، شُبوقه و یاس کبود نیز می گویند. نام آن به لاتین، سامبوکوس نیگرا می باشد.

معنی کلمه اقطی در دانشنامه آزاد فارسی

آقطی. آقْطی (گیاه شناسی)(elder)
آقْطی
آقطی سیاه
در گیاه شناسی، درختانی کوچک یا درختچه هایی از تیرۀ آقطی (کاپریفولیاسه)، از جنس سامبوکوس، بومی امریکای شمالی، اروپا، آسیا و افریقای شمالی. برخی از گونه ها به سبب خوشه های گل زرد و سفید زیبا و میوه های سیاه یا مخملی شان پرورش داده می شوند. آقطی امریکایی، سامبوکوس کانادنسیس(Sambucus Canadensis)، به بلندی درخت معمولی می رسد و میوه ای آبی رنگ دارد. آقطی معمولییا انگور کولی، سامبوکوس نیگرا، در اروپا، افریقای شمالی، و مناطق غربی آسیا می روید و برگ هایی پنجه ایدارد که برگچه ها از هر دو طرف ساقه نمایان می شوند. این گیاه در اوایل تابستان خوشه ای متراکم از گل های سفید، کوچک، و خوشبو می آورد که بعداً تبدیل به دسته ای از میوه های کوچک، سیاه، و براق می شود. این گیاه در ۱۳۱۴ش در باغ کشاورزی دانشکدۀ کشاورزی کرج کاشته شده است. وجه مشخصۀ این گیاه داشتن بویی قوی و نامطبوع است.آقطی سرخ میوهیا آقطی قرمز، سامبوکوس راسموزادر بخش هایی از اروپا، آسیا، و امریکای شمالی یافت می شود.

جملاتی از کاربرد کلمه اقطی

دراواخر جلد دوم سوروس اسنیپ زمان مرگ خاطراتش را به هری منتقل می‌کند و او می‌فهمد که مرگ دامبلدور در اصل نقشه اسنیپ و دامبلدور و عمدی بوده‌است که می‌خواستند اولاً لرد ولدمورت به اسنیپ اعتماد کند و ثانیاً ابر چوبدستی به دست ولدمورت نیفتد (قوی‌ترین چوب دستی جهان از درخت اقطی یاس کبود که آخرین صاحبش هری پاتر بوده که به چوبدستی مرگ یا چوبدستی سرنوشت معروف است)، بلکه به دست اسنیپ برسد.
به این گیاه بتازی عِکرش گویند و بیونانی اقطی و ببارسی شورکومه … این علت را ببارسی پُرمیز کویند و بتازی دوارَه و بیونانی دیانیطس [دیابت] اعنی [شامل] دولابی …
ضد تب و برطرف کننده درد و ناراحتی‌های گلو، ضد نفخ و رفع‌کننده سوءهاضمه، مسهل، ادرارآور و معرق قوی، ضد عفونی کننده و از بین برنده میکروب (هلیکوباکتر) در معده، مسکن دردهای عمومی بدن و دفع کننده سنگ کیسه صفرا می‌باشد. در استعمال خارجی ضماد برگ‌ها مسکن دردهای ناشی از پیچ‌خوردگی مفاصل و کوفتگی‌ها می‌باشد. خواص درمانی اقطی سرخ نسبت به گونهٔ آقطی سیاه ضعیف‌تر است و در طب سنتی کاربرد قابل توجهی ندارد و برای درمان بیماری‌ها کمتر از آن استفاده می‌شود.