اسپرک

اسپرک

معنی کلمه اسپرک در لغت نامه دهخدا

اسپرک. [ اِ پ َ رَ ] ( اِ ) به هندی اسم اکلیل الملک است. ( تحفه حکیم مؤمن ). گیاهی است زرد که بدان جامه رنگ کنند و بعربی زریر گویند. ( رشیدی ) ( سروری ) ( غیاث ) ( برهان ). رنگی است که رنگریزان جامه سبز بدان رزند. ( مؤید الفضلاء ). وَرس ، و آن گیاهی شبیه سمسم است. منبت آن بلاد یمن است و بس میکارند آنرا و تا بیست سال باقی باشد. ( منتهی الارب ). در کرمان از این گیاه برای قالی رنگ گیرند. قندید. قُرّاص. ( منتهی الارب ).حُص . پشتراغ. پشترغ. بشترغ. شبرق. پشترک. اسپرک خشک. ضریع. زریر. ( تحفه حکیم مؤمن ) ( فهرست مخزن الادویه ). نباتی است رنگی که ساقه و برگ و گل آن استعمال میشود و این گیاه در خراسان فراوان است :
ناز و نعم پرورده را از من بگو کاین راه را
اشکی بباید چون بقم رخساره ای چون اسپرک.مظفر کرمانی.|| چوب زردرنگی است که آنرا خرد کرده و جوشانده با آب آن چیزی را برنگ زرد ملون کنند و آنرا روی چدن بکشند برنگ نفتی بی نظیر درآید که آنرا نفتی اسپرک گویند و رنگی مطبوع است. ( شعوری ). || پاره چوبی که در بُن دسته و سر آهن بیل کنند تا پای بدان فشرند. || بعضی گویند برگ زردچوبه است. ( برهان ). || درخت خربزه.( برهان ).

معنی کلمه اسپرک در فرهنگ معین

(اِ پَ رَ ) ( اِ. ) گیاهی است با برگ های باریک و دراز و گل خوشه ای زرد، در گل و برگ آن مادة زرد رنگی وجود دارد که در رنگرزی بکار می برند. اسفرک ، سپرک ، زریر نیز گویند.

معنی کلمه اسپرک در فرهنگ عمید

گیاهی علفی و یک ساله با برگ های دراز، گل های زرد، و میوۀ کپسولی که در رنگرزی به کار می رود، زریر.

معنی کلمه اسپرک در فرهنگ فارسی

( اسم ) ۱ - گیاهی از تیر. اسپرکها که جزو تیره های نزدیک کو کناریان هستند و اکثر آنرا جزو تیر. کوکناریان محسوب میدارند . این گیاه سر دست. گیاهان تیر. اسپرکها است و هم. مشخصات گیاهان این تیره را دارد . دارای برگهایی متناوب و دراز و نسبه باریک است . گلهایش سفید یا زرداند و بشکل خوشه در انتهای ساقه قرار گرفته اند . تعداد کاسبرگهایش بین ۴ تا ۸ متغیر است . پرچمهایش نیز بین ۱٠ تا ۳ تغییر میکند . میوهاش بشکل کپسول یک حفره یی است . از گیاهان این تیره نزدیک به ۳٠ گونه شناخته شده اند اسلیح اسلیخ جهری زعفران یمنی بلیهه ویبه ویهه بکم لیرون طفشون بلیخائ . ۲ - اسپرک رنگ . ۳ - هندوانه و خربزه .

معنی کلمه اسپرک در فرهنگستان زبان و ادب

{Reseda} [زیست شناسی- علوم گیاهی] سرده ای علفی و درختچه ای از اسپرکیان با حدود 60 گونه که بومی اروپا و شمال افریقا و بخش هایی از آسیا هستند، اما در جاهای دیگر نیز پراکندگی گسترده دارند؛ چندین گونۀ آن از گیاهان باغی معروف است

معنی کلمه اسپرک در دانشنامه عمومی

اِسپَرَک، افسانی، ورث ( نام علمی: Reseda ) گیاهی است با برگ هایی باریک و دراز و گل خوشه ای زرد، در گل و برگ آن ماده زرد رنگی وجود دارد که در رنگرزی به کار برند.
نام های دیگر قدیمی آن در فارسی سپرک، اسفرک، پشترک، پشترغ، پشتراغ، بشترغ، شبرق و اسپرک خشک است و در عربی زریر، ضریع، ورس، ورث، ندید، قُرّاص، حُص می باشد.
اسپرک زرد را افسانی می گویند.
‘’‘’‘Reseda’‘’‘’ /rɪˈsiːdə/ , که همچنین با نام ‘’‘مینیونت’‘’ /ˌmɪnjəˈnɛt/ شناخته می شود، یک سرده از گیاهان علفی خوشبو است که بومی اروپا، جنوب غرب آسیا و شمال آفریقا، از جزایر قناری و ایبریا تا شمال غرب هند هستند. این سرده شامل گونه های علفی سالانه، دوسالانه و چندسالانه 40–130 cm بلند است. برگ ها در سطح زمین یک رزت پایه ای را تشکیل می دهند و سپس به صورت مارپیچ بر روی ساقه چیده می شوند؛ آن ها ممکن است کامل، دندانه دار یا پروانه ای باشند و در بازهٔ 1–15 cm طول دارند. گل ها در یک نوار باریک تولید می شوند، هر گل کوچک ( 4–6 mm قطر ) ، سفید، زرد، نارنجی یا سبز است و دارای چهار تا شش پتال است. میوه یک کپسول خشک کوچک است که حاوی چندین بذر است.

معنی کلمه اسپرک در دانشنامه آزاد فارسی

اِسْپَرَک (mignonette)
گیاهی از جنس ورث، با نام علمی Reseda odorata ، از خانوادۀ اسپرک (ورث)، با طعم شیرین، بومی افریقای شمالی. دارای گل آذین های خوشه ای سبز مایل به زردی در طول ساقه اصلی است و شاخ و برگ فراوان دارد. این گیاه به فراوانی کشت می شود. از گونه های موجود جنس ورث چهارده گونه در نقاط گوناگون ایران می روید. گونه های این جنس یک ساله، دوساله یا چندساله، و دارای برگ های متناوب، گلبرگ هایی با بریدگی های عمیق، و میوه ای کپسولی اند.

معنی کلمه اسپرک در ویکی واژه

گیاهی است با برگ‌های باریک و دراز و گل خوشه‌ای زرد، در گل و برگ آن مادة زرد رنگی وجود دارد که در رنگرزی بکار می‌برند. اسفرک، سپرک، زریر نیز گویند.

جملاتی از کاربرد کلمه اسپرک

آدامز برای حفظ کرسی خود، سال‌هاست که با اولگا مورگان رایت، دستیار حقوقی و عضو فعال حزب جمهوری‌خواه رقابت می‌کند. رایت از سال ۲۰۰۴، تقریباً در هر انتخابات مرتبط با کرسی آدامز، کاندید شده‌است. آدامز در سال ۲۰۰۴، رایت و والتر اسپرکو از حزب آزادی‌خواه را با ۶۶ درصد آرا شکست داد. در انتخابات بعدی، آدامز هیچ رقیبی در انتخابات مقدماتی نداشت. او در انتخابات همگانی، رایت را با ۶۶ درصد به ۳۴ درصد آرا شکست داد. در سال ۲۰۰۸، زمانی که باراک اوباما به عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شد، میزان مشارکت رأی دهندگان دموکرات بالا بود و آدامز با ۷۱٫۳۵ درصد به ۲۸٫۶۵ درصد، رایت را شکست داد.
بهارِ رنگِ جهان جلوهٔ خزان دارد بقم درین چمن حادثاتِ اسپرک است
نازونعم پرورده را ازمن بگو کاین راه را اشکی بباید چون بقم رخساره‌ای چون اسپرک