اسپارتاکوس
معنی کلمه اسپارتاکوس در فرهنگ فارسی
معنی کلمه اسپارتاکوس در دانشنامه عمومی
برده رومی، و رهبر انقلاب ضد برده داری، در اصل از مردم تراکی بود که در رم در مدرسه تعلیم گلادیاتورها ( که در آن بردگان را برای جنگ با یکدیگر آماده می کردند ) تعلیم می دید. در سال ۷۳ ق - م در این مدرسه، برضد برده داری رهبری قیامی را بعهده گرفت و خبر آن به سرعت در سراسر روم پیچید، هزاران نفر برده از هر رنگ و نژاد تحت رهبری اسپارتاکوس قرار گرفتند. سنای روم چندین سپاه به مقابله آن ها فرستاد، اما همه این سپاهیان به وسیلهٔ برده ها در هم شکسته شدند. آنگاه مارکس لیسی نیوس کراسوس فرماندهی سپاهیان روم را برای درهم شکستن انقلاب بردگان در دست گرفت و در سال ۷۱ قبل از میلاد اسپارتاکوس را در نبردی سهمگین شکست داده اسپارتاکوس کشته شد و بردگان بسیار بخاک و خون درغلتیدند. آنچه در زیر می خوانید نقل و اقتباسی است از رمان جالب و دلفریب اسپارتاکوس نوشته نویسنده نامدار آمریکایی هوارد فاست ( ۱۹۱۴ ) «کریکسوس غلامی غول آسا در سلول مجاور اسپارتاکوس بود، قصه پردرد قیام بردگان و عملیات جنگی بی پایان بردگان سیسیل را که بیش از نیم قرن پیش شروع شده بود بتفصیل برایش تعریف کرد. اسپارتاکوس با آنکه برده و برده زاده بود، اینک در اینجا، در میان همنوعان خویش، پهلوانانی را می دیدند که شکوه و عظمتشان با شکوه و عظمت اخیلوس و هکتور و ادیسه خردمند برابری می نمود و حتی از آن هم درمی گذشت… اما چه شیر مردانی! از سویی انوس ( Enus ) بود که تمام غلامان جزیره را آزاد کرده و سه سپاه روم را نابود ساخته بود؛ از سویی دیگر آتنیون ( Atenion ) یونانی سائویوس تراکی او ندارت ژرمنی و بن جواش یهودی _ همان بن جواشی که با کشتی از کارتاژ گریخته و با کلیه سرنشینان آن به آتنیون پیوسته بود.
اسپارتاکوس هنگامی که این چیزها را می شنید احساس می کرد که قلبش از غرور مالامال شده است. احساس پاکی از برادری و همدردی نسبت به این پهلوانان و شیرمردان وجودش را می آگند یکپارچه همدردی می شد. آن ها را خوب می شناخت، می دانست چه احساس می کردند و رؤیای چه چیز را می دیدند و در آرزوی چه می سوختند. کشور و شهر و نژاد مفهومی نداشت؛ بندگی و بردگیشان یک امر مشترک بود. در عین حال می دید که با وجود همه عظمت رقت انگیزی که قیام هایشان داشت نتیجه کار باز عدم موفقیت بود و …
اسپارتاکوس (باله). اسپارتاکوس ( روسی: Спартак ) موسیقی باله که توسط آرام خاچاتوریان آهنگساز سرشناس ارمنی در سال ۱۹۵۴ ساخته شده و در همان به خاطر آهنگسازی برنده جایزه لنین شده است. سوژه این باله دربارهٔ شورش برده ها به رهبری اسپارتاکوس در روم در سال ۷۱ ( پیش از میلاد ) است.
اسپارتاکوس (رمان). اسپارتاکوس ( به انگلیسی: Spartacus ) نام رمان تاریخی است که در سال ۱۹۵۱ توسط هوارد فاست، نویسندهٔ اهل آمریکا نوشته شده است. این کتاب یکی از آثار مشهور ادبی جهان است.
اسپارتاکوس (مجموعه تلویزیونی). اسپارتاکوس ( انگلیسی: Spartacus ) سریال آمریکایی تولید شده در نیوزیلند که پخش آن از ۲۲ ژانویه ۲۰۱۰ از شبکه استارز آغاز و در ۱۲ آوریل ۲۰۱۳ پایان یافت. . . . نقش اصلی سریال را اندی ویتفیلد بازی میکرد که به علت بیماری سرطان درگذشت. .
داستان این مجموعه در ۷۳ سال پیش از میلاد مسیح است. بازیگر نقش اصلی آن اندی ویتفیلد ( فصل اول ) و لیام مکینتایر ( فصل دوم و سوم و چهارم ) هستند.
جنگجویی که نامش کوتا است به دلیل انجام شورش و فرار از جنگ دستگیر و به اعدام در آرنا محکوم می شود. و همسر او نیز به بردگی گرفته شده است. جنگجو بعد از شکست چندین گلادیاتور دیگر در آرنا، توسط مردی ثروتمند به نام «باتیاتوس» خریداری می شود و او را به نام اسپارتاکوس صدا می زند. باتیاتوس با او قرار می گذارد که اگر بتواند به عنوان گلادیاتور در میدان برایش افتخار آفرین باشد، همسرش را پیدا کرده و نزد او بیاورد و . . .
• اسپارتاکوس: خون و شن
• اسپارتاکوس: خدایان میدان نبرد ( خدایان آرنا )
• اسپارتاکوس: انتقام
• اسپارتاکوس: جنگ نفرین شده
معنی کلمه اسپارتاکوس در دانشنامه آزاد فارسی
گلادیاتور اهل تراکیه. قیام گلادیاتورها و بردگان را در کاپوا، نزدیک ناپل، رهبری کرد (۷۳پ م)، و در جنوب ایتالیا و گُل سیزالپینبه تاخت وتاز پرداخت، امّا سرانجام به اسارت کراسوس، سردار رومی، درآمد (۷۱پ م). از سرنوشت اسپارتاکوس اطلاع دقیقی دردست نیست، امّا پیروانش را به صلیب کشیدند.
جملاتی از کاربرد کلمه اسپارتاکوس
اما ال سید نکات منفی زیادی نیز به لحاظ محتوایی داشت که همینها وجه ماندگاری فیلم را کمرنگ کرد و در قیاس با فیلمهایی همچون اسپارتاکوس و بن هور متوسط جلوه میدهد.
در ژانویه ۱۹۱۹، جرگهٔ اسپارتاکوس در همکاری با دیگر گروههای سوسیالیست آلمانی، تظاهراتی گسترده موسوم به خیزش اسپارتاکیستها را با هدف بیثباتسازی جمهوری وایمار ترتیب دادند. فردریش ابرت، صدر اعظم آلمان با همکاری گروه شبهنظامی فرای کورپس موفق شد این ناآرامیها را مهار کند. رزا لوکزامبورگ و کارل لیبکنشت در این شورشها دستگیر شده و در طول بازداشت کشته شدند.
اما پس از این شکست سنگین، آنتونی مان از تجربیات خود در هنگام تولید ناکام اسپارتاکوس نهایت بهره را گرفت و از آن در ساخت فیلم حماسی و بسیار پرهزینه ال سید استفاده کرد.
نام این جرگه، برگرفته از نام اسپارتاکوس، رهبر سومین جنگ بردگان در دوران امپراتوری روم است. مشهورترین بنیانگذاران این جرگه رزا لوکزامبورگ، کارل لیبکنشت و کلارا زتکین هستند. این جرگه در سال ۱۹۱۹ میلادی با تغییر نام خود به حزب کمونیست آلمان به کمینترن پیوسته و برای استقرار یک دولت سوسیالیستی در آلمان فعالیت میکردهاست. از دیگر اعصای معروف جرگهٔ اسپارتاکوس میتوان به فرانتس مرینگ، ویلهلم پیک، گئورگه گروس و آگوست تالهایمر اشاره کرد.
برتولت برشت این نمایشنامه را پیش از آنکه مارکسیست شود نگاشته است، اما در این نمایشنامه مبارزه طبقاتی در خط فکرش کاملاً هویداست. براساس گفتههای لیون فیشتوانگر این اثر در اصل تحت عنوان اسپارتاکوس بوده است. منبع الهام برشت برای نگاشتن این نمایش شکنجه شدن کارل لیبکنشت و رزا لوکزامبورگ و در پایان ربودن این دو تن از اعضای جنبش انقلابی- مارکسیستی اسپارتاسیست بود که توسط نیروهای فرای کورپس در ژانویه ۱۹۱۹ کشته شدند.
موفقیت فیلمهای آنتونی مان، رؤسای کمپانیهای دیگر را متوجه وی کرد و پروژههای بلندپروازانه بسیاری را سر راه او قرار دادند که اسپارتاکوس یکی از آنها بود.